Sense sorpreses a Andorra la Vella, on tres candidatures concorreran a les eleccions comunals de desembre. D’una banda En Comú per Andorra la Vella, la llista impulsada per Demòcrates i amb participació de Liberals d’Andorra i Progressistes-SDP que no va poder sumar Terceravia, contràriament al que desitjava. La tercera en escena és la presentada pel Partit Socialdemòcrata.
La cap de llista d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar que la candidatura amb què espera revalidar el consolat és “plural” i aglutina diferents sensibilitats. Això, va dir, permetrà “representar el màxim de ciutadans” de la parròquia. També va subratllar que hi ha persones d’entre 23 i 72 anys i que és una llista paritària. Marsol, a més, va defensar el pacte amb L’A i SDP, ja que el projecte impulsat fa quatre anys per l’equip taronja, que es vol seguir desenvolupant, es nodrirà d’aportacions d’aquests partits. I això serà positiu per a Andorra la Vella, va afegir. La candidata va recordar que l’acord ha estat de noms, ja que “tots tenim clar que el projecte de parròquia que hem estat desenvolupant fa quatre anys ha de poder continuar”, i va insistir en l’aval que han donat els liberals i SDP a les accions que s’han dut a terme durant aquest mandat a la parròquia. Així mateix, va afirmar que tot i que aspirava a certa unitat en les candidatures demòcrates arreu del país, és cert que cada parròquia té les seves “peculiaritats”.
Davant d’aquesta candidatura, el Partit Socialdemòcrata+ Independents es presenta amb l’objectiu de treballar per una parròquia “que realment sigui per a tothom”, més justa i que escolta la ciutadania. La cap de llista, Dolors Carmona, va destacar que ahir van presentar “no una llista, sinó un equip de persones que reflecteix la diversitat i la pluralitat de la parròquia”, i que coneix el seu dia a dia i les necessitats. Amb relació a la candidatura àmplia impulsada per Marsol, Carmona va apuntar que és En Comú per Andorra la Vella que ha d’explicar si “aquesta barreja” s’ha fet “per la cadira o per anar contra nosaltres”. En tot cas, va defensar que “nosaltres som coherents amb la nostra ideologia” i que “tenim un projecte clar i coherent”. Precisament, Roger Padreny, que va ser un dels presentadors de la llista, va remarcar que “no ens espanta allò que no sabem ni allò que es fa a última hora”, i va defensar el treball impulsat pel PS des de fa anys. També considera que aquestes eleccions seran el “primer plebiscit” pel que fa a la desafecció i quantificar-la. D’aquesta forma, davant d’aquest context, el PS es referma en la coherència que ha mantingut a les eleccions generals i també a les comunals del 2015 per rebre la confiança de l’electorat.
I Terceravia+Indepedents entra com un actor nou en unes eleccions comunals amb la fita de recollir més vots que a les darreres generals per la proximitat amb la ciutadania, tot i que accepten que “cal ser modestos”. La cap de llista, Emi Matarrodona, va qualificar la candidatura d’“expressió ciutadana”. Així, la majoria dels integrants no tenen cap mena de trajectòria en partits polítics, però tal com va destacar Matarrodona, són persones “molt capacitades” i amb perfils “polifacètics”. La candidata va subratllar que es tracta d’una llista heterogènia formada per funcionaris de l’Administració, professionals de l’àmbit sanitari, autònoms, empresaris i gent jove, que “representa l’Andorra actual”. Terceravia es presenta a la capital amb les “màximes” expectatives, tenint en compte que el PS “està una mica cansat” i una candidatura de Marsol, que és vista com “de desesperació”. Si el resultat els deixa a la minoria prometen fer una oposició “de veritat”.