Diari digital d'Andorra Bondia
Els ex-caps de Govern lamenten el desconeixement sobre els coprínceps
Els ex-caps de Govern lamenten el desconeixement sobre els coprínceps

Els ex-caps de Govern lamenten el desconeixement sobre els coprínceps


Escrit per: 
P.G./Foto: Consell General

Els andorrans suspenen des de fa quatre anys les institucions dels partits polítics i dels coprínceps en l’enquesta d’opinió política que els pregunta per la confiança que tenen en les institucions del Principat, elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), de l’Institut d’Estudis Andorrans. En la darrera, els partits polítics obtenen un 4,2 i els coprínceps un 4,8. La majoria dels ex-caps de Govern valoren negativament que la institució del coprincipat suspengui. Les raons són diverses. Òscar Ribas i Albert Pintat consideren que l’alternativa als coprínceps, la república, és inviable. Per la seva banda, Marc Forné troba fora de lloc que la societat andorrana suspengui aquesta institució. En canvi, Jaume Bartumeu considera que les noves generacions s’han adonat que els coprínceps no donen satisfacció al que hauria de ser Andorra. 
Bartumeu és l’únic ex-cap de Govern a qui no sorprèn aquesta falta de confiança en els coprínceps. “A mi no em sobta que hi hagi una certa desafecció perquè, entre altres coses, la mateixa Constitució ja va situar els coprínceps en un lloc més aviat simbòlic i amb poca incidència en la vida diària de les persones i del país, i a partir d’aquí suposo que les noves generacions deuen començar a adonar-se que potser és una figura molt històrica i molt arrelada en les conviccions del país però que no dona satisfacció al que ells creuen que hauria de ser Andorra”, va manifestar.
Per la seva banda, Albert Pintat qualifica la poca confiança en la figura institucional d’una “mala notícia”. Segons Pintat, és fruit d’un desconeixement de la societat. “Si el poble andorrà no és conscient que la prosperitat i l’estabilitat d’Andorra estan lligades a les institucions dels coprínceps, és que encara no ha entès com funciona el món i un país de les característiques d’Andorra. Estic convençut que no hi ha una alternativa en aquest aspecte. Si no agraden els coprínceps, l’alternativa és una república, i Andorra com a república no és viable perquè no hi ha cap microestat al món que funcioni com a república si no té o bé la reina d’Anglaterra o algun altre que garanteixi el bon funcionament de les institucions locals o nacionals”, va assenyalar.
Marc Forné, però, va manifestar que l’opinió dels andorrans està influenciada “negativament” per la dels espanyols. “La mentalitat general andorrana està influïda per la mala mentalitat del país del sud, perquè allà la classe política està molt mal vista. Hi ha una tendència a l’assimilació que està fora de lloc, perquè Andorra és Andorra i Espanya és Espanya, i molt diferenciadament. Que els coprínceps estiguin mal valorats ho trobo fora de lloc, perquè la Constitució la van permetre els coprínceps i van tornar la sobirania al poble, i a partir d’aquí el seu paper polític és mínim. El paper polític el té el Consell General i el té el Govern. Si m’ho demanen a mi, la meva valoració dels coprínceps és molt positiva, molt més que la dels polítics andorrans”, va concretar.
Finalment, Òscar Ribas també va manifestar que no concep Andorra sense els coprínceps. “En faig una valoració molt negativa, d’això, perquè els coprínceps són els que han representat la legitimació d’un coprincipat i ens han fet diferents dels altres estats, i al mateix temps han sigut la força que ens ha ajudat a solucionar els problemes quan n’hem tingut. Jo no crec que vegi una república andorrana, i en tot cas espero no veure-la, però si l’he de veure serà molt curta. El pas següent a la república serà una integració a un Estat amb una forma d’autonomia. És el meu criteri”, va dir Ribas. 
L’opinió dels partits sobre aquesta falta de confiança en els coprínceps i també en els partits polítics és diversa. Des de DA, Marc Ballestà destaca que les dades no han empitjorat quant a la valoració dels coprínceps, perquè és una apreciació històrica. Segons Ballestà, “el ciutadà no coneix la seva importància i les accions que fan, i s’ha de ressaltar el paper important que tenen en assumptes com les negociacions per a l’acord d’associació amb Europa o en moments de crisi com el de BPA, en què sempre comptem amb el seu suport”, va manifestar. 
Des del PS, David Rios va manifestar que sobta que se suspengui la institució, però va dir que “coincideix amb les eleccions a la República Francesa i que els andorrans avui en dia no puguin elegir els seus coprínceps. Tot i això, al si del PS encara no hem fet un debat sobre aquesta qüestió”, va dir. Tant Ballestà com Rios van assenyalar que els partits, com a institució menys valorada, han de fer autocrítica i treballar per millorar aquesta opinió, que també diuen que prové de la influència espanyola.
Per la seva banda, el grup liberal va manifestar que són resultats que “preocupen” i “creiem que és necessari aproximar-se de nou als ciutadans i recuperar la confiança [en les institucions], que les enquestes mostren que s’està perdent”. Des d’SDP van explicar que avui la comissió de Política Nacional tenia previst analitzar l’enquesta.

ex-caps de Govern
Coprínceps
lamenten
desconeixement
CRES

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte