El Sindicat de Personal adscrit a l’Administració de Justícia es va reunir ahir al matí amb el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, per comunicar-li la intenció de donar suport als funcionaris si finalment el dijous decideixen fer vaga. Tot i això, ara s’ha obert un escenari de negociació per a aquest funcionariat, que no es regeix directament per la llei de la funció pública, ja que té una llei pròpia, tot i que està previst que se’ls apliquessin també els canvis. El nou paradigma és que des del CSJ se’ls ha ofert la possibilitat de participar en l’actualització de la llei específica del cos judicial. Ells volen que la reforma inclogui la consideració dels treballadors de la justícia com a cos especial, com la policia, per exemple, i també una graella salarial més àmplia. Per altra banda, continuen denunciant “pressions” i “coaccions” per part de batlles perquè no facin vaga. 
 Pel que fa als serveis mínims, Casadevall va explicar que “si finalment es decideix fer vaga els hauran de pactar amb el president de la Batllia”. Per la seva banda, el vicepresident del sindicat, Jordi Rubia, va manifestar que ja saben que els serveis mínims en justícia són molt difícils d’establir perquè hi ha molts llocs a cobrir. 
Rubia va valorar positivament que ara se’ls proposi participar en la modificació de llei del cos judicial: “Fins ara ens havien deixat de banda, i ara troben important que la llei s’ha de millorar”, va dir Rubia. 

Principals reformes
Volen que se’ls consideri cos especial, “perquè aquí tot el que arriba a la policia ens toca a nosaltres”, va comentar el vicepresident del sindicat. 
A més, reclamen una graella salarial oberta amb més punts i que sigui extensible o, el que és el mateix, que tingui recorregut. “Que des d’un lloc d’administratiu es pugui pujar a un altre lloc de feina”, va comentar Rubia. Aquestes dues demandes són les principals i primeres de la modificació de la llei del cos judicial, i el president del CSJ es va mostrar obert a estudiar-les. Ara, però, cal estudiar la llei en el seu conjunt i administratius i oficials hauran de fer la resta d’aportacions per escrit per col·laborar amb el CSJ a la modificació de la llei en reunions properes, segons va comentar Rubia. 
El vicepresident del sindicat també va destacar que amb  l’actual president i membres del CSJ sempre han tingut la porta oberta per parlar i van fer un balanç positiu de la reunió mantinguda ahir, que es considera l’inici de la reforma de la llei del cos judicial. 

Les pressions es frenen 
Els treballadors de l’Administració de Justícia van informar ahir al president del Consell Superior de la Justícia que alguns havien rebut pressions i “coaccions” per part d’algun batlle d’algun departament. Casadevall va dir que li costava creure’s aquest fet, i va manifestar que no pot prendre cap acció si realment no es concreta aquesta denúncia: “Costa de creure que un batlle li digui a un treballador que li obrirà un expedient si fa vaga”, va explicar Casadevall. 
Des del sindicat, Rubia va manifestar que, arran de la notícia que el BonDia va publicar dilluns sobre aquestes pressions, “s’han frenat, perquè sabem que també hi ha hagut trucades”, va dir. Tot i això, si n’hi continuen havent, “no dubtarem d’enviar una carta al Consell Superior de la Justícia per dir de quin departament venen”, va comentar.  Fonts properes al cas van manifestar que el mateix cap del Govern i el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, assabentar-se de la notícia que feia públiques aquestes pressions, “no els va agradar massa”, van dir.