Els grups parlamentaris del Consell General no tenen previst tirar endavant iniciatives de manera imminent encaminades a atendre les demandes que aquest dimarts van fer els representants de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Jacint Risco i Marc Galabert, sobre la revaloració de les pensions.

Des de la majoria, el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, va afirmar que “ens han sobtat aquestes propostes en aquest moment”, ja que “per nosaltres estan ben tancades”, perquè “ho vam abordar quan tocava”, de manera que “no tenim previstes modificacions”. De tota manera, el representant demòcrata va precisar que encara tenen pendent abordar la situació en el si del grup parlamentari. Sí que està prevista, va reconèixer Jordana, la modificació de l’article 20.2 de la llei del pressupost que distingeix entre residents i no residents en l’increment de les pensions, motiu pel qual han encarregat un informe extern per dirimir-ne la constitucionalitat. 

Per part del grup parlamentari de Concòrdia, es va pronunciar Pol Bartolomé, que es va mostrar “sorprès” per les propostes de la CASS, ja que “el gener ja ho vam votar” i per això “se’ns fa estrany”, però “agraïm l’esforç, ho valorem i ho celebrem” per part dels representants de la parapública. Bartolomé va afegir que les propostes seran tractades a la comissió de les pensions del Consell General, però en principi es va mostrar contrari a l’augment de l’IPC de forma retroactiva a l’1 de gener del 2024 per a totes les pensions i també respecte al fet d’eliminar els trams per establir un increment regressiu lineal, sobretot pel “desproporcionat” llindar per la part alta. Ara bé, segons el conseller de Concòrdia, “hem de fer una modificació estructual per la viabilitat de les pensions, i ara això no és prioritari”.

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (PS) també hi va dir la seva. En aquest cas, es va mostrar més comprensiu amb les demandes de la Seguretat Social, perquè “ja ho hem anat defensant tot això”, va recordar Judith Casal. A més, “la fórmula de l’IPC ens sembla la més justa, també per als salaris, per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes i dels treballadors”, de manera que “donem suport a les peticions”, tot i que “la reflexió ha de ser més global i per això ja hi ha la comissió”, va afirmar. Tot i això, es va mostrar contrària a equiparar les pujades entre les pensions contributives i les no contributives, ja que “el Govern ha de poder tenir marge segons el context, i si enguany va valorar pujar-les fins al 7% és perquè va creure que l’IPC no era suficient”.

Per últim, per part d’Andorra Endavant, Carine Montaner no es va voler pronunciar ahir sobre la qüestió, ja que encara s’ha de reunir el grup parlamentari i, a més, en aquests moments consideren que hi ha altres aspectes que són més prioritaris per atendre, com ara la llei electoral, amb l’objectiu d’assegurar que el referèndum sobre l’acord d’associació tingui la màxima seguretat possible.