Diari digital d'Andorra Bondia
Tots els grups parlamentaris van rebutjar la proposta dels socis de govern del PSOE.
Tots els grups parlamentaris van rebutjar la proposta dels socis de govern del PSOE.

Els grups veuen “desinformació” i “populisme” en la idea de Podem


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Els grups parlamentaris van rebre amb sorpresa la proposta feta pel portaveu d’Unides Podem al Congrés espanyol, Pablo Echenique, de tornar a incloure Andorra a la llista de paradisos fiscals. Majoria i oposició van coincidir a rebutjar les consideracions del parlamentari espanyol i a atribuir-les a una “falta d’informació”, alhora que van defensar el model fiscal i els avenços fets perquè el país ja no sigui considerat un paradís fiscal. 

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va mostrar la seva “sorpresa” perquè formacions com Podem, però també Esquerra Republicana de Catalunya hagin entrat unes esmenes “que no respecten els tractats internacionals”, recordant el CDI que es té signat amb Espanya i que “han sigut els primers de reconèixer davant de l’OSCE que el sistema d’intercanvi d’informació funciona perfectament”. Enseñat confia que l’esmena no tingui més recorregut, però tot i així va anunciar que es faran contactes amb tots els grups del Congrés per “explicar la realitat andorrana i que hi ha tractats internacionals que estan en el marc de la norma internacional acceptada”. El parlamentari de DA va recordar que “Andorra intenta ser atractiva amb el que pot, i no som un cas aïllat”.

Des del grup parlamentari liberal, Ferran Costa va qualificar de “molt perillós” que un parlamentari “afirmi segons quines coses sense saber que no serà un parlament ni un parlamentari qui determinarà si un país és un paradís fiscal”. Així va recordar que ho determinen les polítiques fiscals, un model de fiscalitat justa i la implementació de les mesures de l’OCDE. “I l’OCDE ho té molt clar, potser Echenique el que hauria de fer és llegir-s’ho”. De la mateixa manera va recordar que hi ha països dins de la mateixa UE que també tenen fiscalitats més competitives que Espanya i es preguntava si és que Echenique “té enveja” d’Andorra i “si també pretén demanar a aquests països que siguin declarats paradisos fiscals”. Per Costa són declaracions “eixelabrades, fora de lloc i que demostren un alt nivell de desinformació”.

Pel parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, el cas d’Echenique mostra “un punt descarat de populisme” i considera que “si no fos un discurs suculent per a l’esquerra radical, no estaríem parlant d’això”. Naudi es va mostrar disposat a seguir treballant per fer que la fiscalitat del Principat sigui encara “més competitiva” perquè “aporta riquesa i llocs de treball”, recordant que Andorra “compleix la legalitat internacional i els acords signats amb la UE, Espanya i França”. En aquest sentit, i si els canvis proposats acabessin tirant endavant, “com quedaria Espanya davant d’altres països del món amb qui té tractats signats?”

També l’oposició va ser crítica amb la proposta d’Unides Podem. “Andorra i Espanya tenen un CDI signat que està per sobre de les possibles legislacions que cada un dels països pugui fer, tothom sap que un conveni internacional està per sobre de la legislació nacional de la matèria”, va manifestar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va recordar que “nosaltres que som els impulsors del marc fiscal sabem l’esforç que es va fer”.  A parer seu “és una proposta que no dona lloc”, afegint que “no s’han fet canvis fiscals cap enrere que permetin entendre que els convenis ja no són vàlids”. Sense desmarcar-se del rebuig a la proposta, però, va lamentar que els diferents governs de DA no hagin desplegat el model fiscal de manera que permetés captar altres residents sense “connotació mediàtica”, i va afegir que “és públic i notori que nosaltres pensem que el marc fiscal és millorable”.

Per últim el president del grup de Terceravia, Josep Pintat, va demanar que el Govern expliqui “les gestions per tranquil·litzar i aclarir aquest mal entès”, perquè va insistir que vol pensar que tot plegat no és més que això “o desconeixement de la situació”. Pintat va recordar que hi ha “acords bilaterals i molta feina que s’ha fet” i per tant veu important que l’Executiu “faci el punt de la situació”, sobretot de cara a la inversió estrangera. Admeten que la imatge transmesa fins ara pot canviar ràpidament i va apuntar també que podria ser una maniobra per “distreure” d’altres qüestions com la gestió de la pandèmia per part del govern espanyol.

grups
desinformació
populisme
podem

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte