Diari digital d'Andorra Bondia
Els presidents dels tres grups parlamentaris que donen suport a l’Executiu en una compareixença anterior.
Els presidents dels tres grups parlamentaris que donen suport a l’Executiu en una compareixença anterior.

Els grups volen dotar de més poder sancionador el Tribunal de Comptes


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Els presidents dels grups parlamentaris han contactat  amb una sèrie d’experts per tal d’estudiar i establir una proposta d’actualització de les atribucions del Tribunal de Comptes, concretament pel que fa a les seves atribucions sancionadores amb les administracions públiques així com amb tots aquells organismes que fiscalitza.

Així ho explica el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, nomenat ponent per la comissió legislativa de Finances i Pressupost, en l’informe d’aquesta sobre les fiscalitzacions dutes a terme pel Tribunal de Comptes corresponents a l’exercici 2020, informe que la cambra votarà en la sessió prevista per aquest dijous.
I és que en l’informe, la comissió deixa ben palesa la seva “preocupació” pel fet que “algunes entitats auditades segueixen sense donar compliment a les reserves formulades reiteradament pel Tribunal de Comptes i al mandat del Consell General”, fet que comporta que “cada any s’ha de tornar a insistir en la necessitat de regularització d’aquestes situacions”.

En aquesta línia, la comissió, que considera “imprescindible regularitzar al més aviat possible totes aquelles situacions que el Tribunal de Comptes ve denunciant des de fa alguns  exercicis”, insisteix que “com no pot ser d’altra manera, la legislació és d’obligat compliment” i recomana que “s’estableixin mecanismes de responsabilitat davant els incompliments reiterats per tal de solucionar situacions que es reprodueixen d’any en any”. 

I és en això en el que s’està treballant, en la implementació del pla que s’ha d’elaborar amb els experts per tal d’analitzar les modificacions del marc legal vigent i poder donar a l’òrgan fiscalitzador més atribucions sancionadores pel que fa als incompliments reiterats a les seves demandes. 

Unes sancions que no tenen per què passar forçosament per una multa econòmica directa a l’organisme o entitat incomplidora. De fet, des del propi Tribunal de Comptes es considera que una sanció econòmica a l’entitat fiscalitzada podria minvar l’efectivitat d’aquesta sanció, sobretot si són entitats el pressupost de les quals es finança amb recursos de l’Estat. Així, un dels aspectes que s’està avaluant és que el Tribunal de Comptes pugui acabar sancionat a través de les disposicions de la Llei general de les finances públiques, la Llei de finances comunals, així com la Llei de la Funció Pública.

D’altra banda, la comissió legislativa de Finances i Pressupost, que constata en l’informe que “existeix una tendència positiva en la disminució del nombre de recomanacions i d’observacions fetes pel Tribunal de Comptes a les entitats fiscalitzades els darrers exercicis”, afirma que és conscient que algunes de les situacions que l’òrgan fiscalitzador va apuntant any rere any en els seus informes només es podran regular a través d’una modificació legislativa. I en aquest sentit “recomana alhora al Govern l’anàlisi i la presentació al Consell General de la modificació de la legislació que escaigui d’acord amb aquest informe de fiscalització de l’exercici 2020”, feina per a la qual es demana que es tingui en compte l’informe complementari elaborat pel Tribunal de Comptes de recomanacions de millora i propostes de revisió de normativa i informació del conjunt del sector públic, que l’entitat ha inclòs en la seva memòria.

Quant a d’altres de les recomanacions del Tribunal de Comptes que es recullen en més d’un informe, la comissió insta les entitats beneficiàries de transferències nominatives a complir amb les disposicions de la Llei del pressupost i a retornar els ingressos obtinguts amb la transferència i no utilitzats durant l’exercici pressupostari, a la vegada que constata que els increments salarials superiors a l’IPC aplicats tant a un directiu de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) com a personal fix de Ràdio Televisió d’Andorra, denunciats al seu dia pel Tribunal de Comptes, constitueixen fets “susceptibles de generar responsabilitats” tal com preveu la Llei general de les finances públiques. 

La comissió lamenta també no haver-se pogut pronunciar en relació amb els comptes del Consell Superior de la Justícia, del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra, de Ramaders d’Andorra i de la Fundació Privada del Sector Públic Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020, entitats que van presentar els comptes fora del termini establert i que el tribunal no va poder fiscalitzar.

grups
volen
dotar
més
poder
sancionador
Tribunal de Comptes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte