Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge dels pisos de Borda Nova vistos des del carrer Terra Vella.
Imatge dels pisos de Borda Nova vistos des del carrer Terra Vella.
El ministre Filloy, amb els arquitectes Jacint Gil i Pau Iglesias, va presentar ahir la fase d’edificació dels habitatges de Borda Nova.
El ministre Filloy, amb els arquitectes Jacint Gil i Pau Iglesias, va presentar ahir la fase d’edificació dels habitatges de Borda Nova.

Els habitatges de Borda Nova seran una realitat el setembre del 2025


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA / Govern d'Andorra

L’edifici d’habitatges de lloguer a preu assequible de la Borda Nova no serà una realitat fins, com a mínim, el setembre del 2025, segons les previsions fetes avui pel titular de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, en la presentació de la fase d’edificació del projecte.

El ministre, acompanyat pels arquitectes Jacint Gil i Pau Iglesias, ha explicat que en la darrera sessió del consell de ministres es va acordar la licitació dels treballs de construcció de l’edifici que s’ubicarà en la parcel·la cedida pel Comú d’Andorra la Vella entre el carrer Terra Vella i el passatge Borda Nova, on ara per ara s’estan executant els treballs d’excavació i sosteniment del terreny, adjudicats el juliol passat, que es preveu que puguin finalitzar entre l’abril i el maig de l’any vinent. A partir d’aquí s’estima un termini de 28 mesos perquè l’empresa que resulti adjudicatària de la construcció de l’immoble, un cop es resolgui el concurs a finals del mes vinent, completi l’obra, és a dir que, si no hi ha imprevistos, l’edifici podria estar enllestit el setembre del 2025.

Filloy, que ha recordat que aquesta iniciativa va ser de “les primeres” que es van tirar endavant per mirar d’impulsar un parc d’habitatges de promoció pública, ha detallat que paral·lelament a aquest procés, l’executiu treballarà en el reglament que ha d’establir els criteris per accedir a aquests habitatges el preu dels mateixos i el contracte que s’estableixi amb els inquilins. En aquesta línia, el ministre, que ha remarcat que el projecte s’ha concebut sempre com un model de lloguer i no en un lloguer amb opció de compra, ha avançat, tot i que “encara no està definit”, que la idea és que es facin contractes administratius amb una durada variable entre l’Institut Nacional de l’Habitatge, que és qui gestionarà el projecte, i els usuaris, amb la voluntat que si en algun moment canvia la situació econòmica de les persones que hi viuen aquestes puguin passar al “mercat ordinari”.

Així mateix, i tenint en compte que l’edifici projectat només ocupa una part de la parcel·la de  2.822 metres quadrats cedida per la corporació comunal, el ministre no ha descartat la possibilitat que es pogués fer en un futur un segon edifici, si bé ha condicionat aquesta opció al pressupost, la construcció d’aquest primer edifici rondarà els 14 milions d’euros, i al desenvolupament i resultat que donin altres iniciatives, com per exemple la convocatòria per adquirir habitatges per ser rehabilitats, el termini de la qual finalitzarà aquest mateix dijous.

Quant a l’edifici projectat, que preveu fins a 44 habitatges d’entre una i tres habitacions, tots amb balcons o terrasses, i fins a 228 places d’aparcament, 55 pels residents a l’immoble i 170 que el Comú posarà a disposició dels veïns de la zona en règim de pupil·latge, Filloy ha explicat que s’ha volgut “que sigui singular” i que “vagi més enllà” del que exigeix la normativa urbanística.

Així, l’edifici, de sis plantes soterrades i nou superiors, comptarà amb una coberta vegetal amb un sistema d’utilització d’aigua de pluja, una zona verda d’ús per als veïns de l’immoble. A més, i seguint “les recomanacions de Nacions Unides” com ha apuntat el ministre, es preveu un espai destinat a hort urbà, que donaria servei als veïns de l’immoble.

Així mateix, i pel tipus d’aïllament que s’utilitzarà tant a façanes com a finestres, la ventilació amb recuperació de calor i altres aspectes tècnics, Filloy ha indicat que l’edifici, que comptarà també amb una plaça oberta al carrer, “serà gairebé de consum zero” i es convertirà en el primer immoble plurifamiliar del país que disposi del certificat Passive House, que acredita el màxim nivell d’eficiència energètica. De fet, està dissenyat per a un consum màxim de 15 kWh/m2 per any.

habitatges Borda Nova
lloguers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte