El grup parlamentari demòcrata va explicar alguns detalls més de la proposició de llei qualificada de protecció civil dels drets a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge, que ahir va entrar a tràmit al Consell General. Un dels aspectes que es desprenen del text fet públic és que els mitjans de comunicació seran coresponsables dels comentaris que s’hi publiquen. Així, en cas que una persona consideri que un comentari ha vulnerat el seu dret a l’honor, la intimitat o la pròpia imatge, podrà demanar la seva rectificació, eliminació o rèplica i si el mitjà es nega a fer-ho haurà de respondre per la via civil davant dels tribunals.
El conseller general demòcrata de la comissió legislativa d’Interior Carles Enseñat va reconèixer ahir que es tracta d’una regulació que en un primer moment es volia fer davant el malestar que aixequen entre alguns polítics els comentaris que apareixen als mitjans de comunicació. Tot i així, el parlamentari demòcrata va manifestar també que el que s’ha volgut és cobrir el buit que fins ara hi ha en aquesta matèria, encara que actualment ja estiguin clarament estipulades les responsabilitats en l’àmbit penal.
En el cas concret dels comentaris, si l’afectat demana la retirada, la rèplica o la rectificació, el mitjà podrà actuar com ho cregui convenient, però assumint una part de la responsabilitat si s’arriba als tribunals. A més, quan els comentaris són anònims hi pot haver casos en què només es podrà demanar responsabilitat al mitjà de comunicació. Pel que fa a les informacions, també es podrà demanar la rèplica o la rectificació en un termini màxim d’un mes i el mitjà tindrà 48 hores per fer la publicació, en un espai similar al de la notícia publicada, i si no es fa és quan es poden iniciar accions per la via civil.
La proposició de llei pretén donar protecció civil al dret a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, sense perjudici de la protecció penal que ja existeix d’aquests drets i de la que atorga també l’article 41.1 de la Constitució. En tot cas, però, seran els òrgans judicials els que hauran de determinar si s’ha produït una intromissió il·legítima en algun d’aquests drets i la consegüent compensació pels danys rebuts. 
La responsabilitat per la vulneració d’aquests drets recau en tres actors: els autors, el mitjà com a responsable solidari si no es retira o rectifica una publicació quan hi ha una demanda de l’afectat en aquest sentit, i els prestadors de serveis que faciliten la proliferació de la vulneració. En el cas de les informacions es tindrà en compte la veracitat i la rellevància pública de la persona al·ludida, ja que  la llibertat d’informació i expressió tenen el mateix rang constitucional que els altres tres concernits.