Tot i que les eleccions generals, si s’esgota la legislatura, no tocarien fins al primer quadrimestre del 2019, els diferents partits amb representació al Consell General, sobretot els de l’oposició, afronten l’inici del nou curs polític ja pensant més en clau electoral que no pas en la tasca que es pugui fer en el darrer any i mig de legislatura. 
I és que Liberals d’Andorra, Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés coincideixen que totes les iniciatives que no arribin al Consell General d’aquí a finals d’any ja no s’acabaran portant a terme, ja sigui pels mateixos tempos legislatius o perquè el fet de ser ja en any preelectoral farà que no es vulguin afrontar determinats debats.
No es veu en canvi així des de Demòcrates per Andorra (DA), des d’on el secretari general, Èric Jover, considera que “ens trobem en un moment de la  legislatura que s’ha de posar tota la carn a la graella” i “s’han de tirar endavant fins a final del 2017 i també durant el primer semestre del 2018 totes aquelles reformes que s’han anat treballant”.
En aquest sentit, Jover, que va remarcar que DA arrenca el curs “amb moltes ganes, conscients que es va en la bona direcció però a la vegada també que queda feina per fer”, es va mostrar convençut que hi haurà una part de tasca legislativa “relativament fàcil” i que pot donar els seus fruits en qüestions com la reforma de les competències i transferències i la reforma laboral, que malgrat que el text encara s’estigui discutint amb els agents implicats i no hagi arribat a la resta de formacions polítiques, Jover considera que “s’acabarà completant”. Així mateix, el secretari general de DA avisa que en el cas d’altres reformes, com la de la sanitat, “caldrà fer passos significatius” perquè en futures legislatures “s’hi pugui continuar treballant”.
Internament, i malgrat assegurar que encara “s’està dins els tempos” i que “els ritmes encara són positius” en el treball de diversos textos legislatius, Jover va recordar que en el darrer congrés ja es va donar el mandat per anar establint els mecanismes per a la tria del candidat demòcrata, i per tant successor d’Antoni Martí al capdavant del projecte taronja. El secretari general de DA va defensar que la formació té diferents candidats amb tots els criteris que ha de tenir un candidat a cap de Govern, tot i que va apostar per arribar a un “consens” en la tria.
Des del Partit Liberal, el president de la formació, Jordi Gallardo, va preveure “una tardor intensa”. D’una banda, perquè internament “cal seguir la línia per reforçar el creixement del partit i treballar ja de cara a les eleccions generals”, i de l’altra, perquè amb aquest nou curs “es tanca el cicle de Govern d’Antoni Martí” perquè el 2018, en ser any preelectoral, “ja no preveiem grans canvis”, de manera que “tot el que no s’entri a tràmit parlamentari el 2017 difícilment es farà ja l’any vinent”.
I és que pel president liberal hi ha dos factors que poden condicionar un avançament de les eleccions. L’acord d’associació amb la UE, amb una bona solució per al tabac, i la designació del relleu de Martí. “Si DA resol aquests dos temes no és descartable que les eleccions siguin el 2018”, va assegurar Gallardo.
Pel PS el nou curs arrenca també amb molta feina interna. “Hem d’organitzar un congrés per renovar tant el comitè directiu com l’executiu amb la idea que l’equip que surti ja prepari les eleccions generals i convoqui el procés de primàries per escollir el candidat”, va explicar el primer secretari de la formació, David Rios. Un cop llest això, serà el torn de “buscar suports” i treballar “els programes” amb els quals la formació concorrerà a les eleccions.
Quant a la tasca parlamentària, que podria marcar el calendari electoral, Rios va lamentar “l’oportunitat perduda” amb la reforma de les competències i transferències perquè “s’hauria pogut adaptar les institucions comunals al segle XXI” i, en canvi, s’ha seguit el camí de totes les reformes de DA, que “no són tals sinó reformetes” perquè “es canvia tot per tal de no canviar res”. En aquest sentit, Rios va lamentar el desconeixement que hi ha a l’entorn del que s’està fent amb la reforma de la funció pública, de la qual “no tenim cap input”, i va mostrar la preocupació del PS pel resultat que doni la reforma de la legislació laboral. 
Finalment, SDP vol aprofitar el començament de curs per “iniciar una reflexió interna dins el partit per veure com s’ha de començar a encaminar la definició del programa i l’estratègia electoral” i “començar a organitzar-se ja de cara a les properes cites electorals”, segons va explicar el secretari d’organització de la formació.
Joan Marc Miralles, que va remarcar també que es continuarà defensant el projecte electoral amb el qual la formació va concorres a les darreres eleccions, es va mostrar convençut que “tot el que no s’ha fet fins ara ja no es farà”, i fins i tot va augurar un possible avançament electoral a finals del 2018 “en funció de com evolucionin les negociacions amb la UE”. Així mateix, Miralles, que va lamentar que les grans reformes d’Estat que ha plantejat el Govern de DA “a l’hora de materialitzar-se no acaben de ser el que havien de ser segons els grans discursos”, es va mostrar convençut que “a un any i mig de les eleccions el Govern no es posarà a fer reformes que poguessin tocar temes sensibles ni que poguessin tenir una incidència electoral”.