Diari digital d'Andorra Bondia
Els sindicats demanaran el ‘no’ si no es garanteixen els drets socials
Els sindicats demanaran el ‘no’ si no es garanteixen els drets socials

Els sindicats demanaran el ‘no’ si no es garanteixen els drets socials


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els sindicats veuen en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea l’oportunitat d’equiparar també en l’àmbit dels drets socials Andorra amb els països del nostre entorn. I tant és així que es posicionaran en contra de l’acord i demanaran el ‘no’ en el referèndum en el cas que no es garanteixin els drets socials i laborals.
Així ho va explicar ahir el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, després de la reunió que va mantenir conjuntament amb el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el responsable de la branca sindical de Podem Andorra, Joseba Imanol, amb el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya.
En la trobada, una més de les que està portant a terme Saboya amb els diferents agents econòmics i socials per mirar d’implicar-los en el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la UE, els sindicats van insistir al ministre en la importància que l’acord amb la Unió Europea no sigui únicament des d’una vessant econòmica sinó que tingui també la vessant social. I en aquest sentit, van reiterar a Saboya que “nosaltres defensarem tots els drets que tenen i afecten a tots els treballadors d’Andorra”, segons va puntualitzar Ubach.
Així, les organitzacions sindicals, que van demanar a Saboya que Andorra signi més articles de la Carta Social Europea i que faci els tràmits per entrar a l’Organització Internacional del Treball (OIT), van preguntar al ministre “per l’impacte humà de l’acord d’associació”.
En aquesta línia, Fornieles va incidir en la necessitat de conèixer com afectarà la lliure circulació de persones als treballadors del país, “tenint en compte que la legislació laboral és la que és” i a la vegada com afectarà a aquesta legislació l’obertura. I és que per Fornieles “la lliure circulació de persones sense un mínim de garanties pot ser un autèntic desastre”.
Per tot plegat, els sindicats es plantegen mirar d’influir també sobre Europa i demanar a la UE que no tiri endavant cap acord d’associació amb Andorra “fins que la legislació andorrana no garanteixi els drets socials dels treballadors”, segons va assegurar Fornieles, que va insistir que “no només es pot acceptar la part econòmica de l’acord sinó que ha d’anar acompanyada de la part social”.
En la mateixa línia es va manifestar el secretari general de l’USdA, que va explicar que el ministre es va comprometre a fer-los arribar la documentació relativa a la negociació de l’acord d’associació, “documentació que analitzarem amb els assessors de la Confederació Europea de Sindicats (CES) per veure en què pot afectar o no els drets dels treballadors del país”.

acord d'associació
sindicats
ue
Guillem Fornieles
Gabriel Ubach
Joseba Imanol
USdA
SAT
podem
Unió Europea
Gilbert Saboya
Carta Social
OIT
CES

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte