La plataforma de funcionaris de l’administració general, la plataforma de treballadors de les administracions comunals i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) han lliurat als partits polítics que concorren a les eleccions generals, a excepció de Demòcrates per Andorra (DA), un qüestionari perquè el retornin per escrit sobre el seu posicionament. El portaveu de la plataforma sindical, Joan Torra, va explicar que els temes inclosos al qüestionari són pràcticament els mateixos que ja es van plantejar a les forces polítiques durant els passats comicis, d’ara fa quatre anys, “perquè no s’ha fet res”, i va indicar que la intenció és donar a conèixer el resultat de les respostes abans que finalitzi la campanya electoral.
Els treballadors de les administracions volen que els polítics expressin per escrit quines són les “línies estratègiques” que aplicaran en cas que tinguin responsabilitats de govern, si tenen previst privatitzar serveis públics i si es comprometen a negociar amb els sindicats totes les mesures que afectin els funcionaris. Els sindicats demanen en concret si s’utilitzaran com a base de treball els 32 acords a què es va arribar “amb diàleg i consens” amb el Govern socialdemòcrata “o penseu utilitzar el sistema de l’aquí mano jo emprat per l’últim Govern sortint”. També aposten perquè es pugui assolir una llei sobre les jubilacions “consensuada i que no perjudiqui el conjunt de funcionaris”. “L’incompliment per part de tots els governs anteriors d’alimentar el fons de les jubilacions no pot ser ignorat i les conseqüències no poden ser l’anul·lació dels compromisos contrets de manera unilateral.”
Finalment demanen també per les mesures que els partits aplicaran per “racionalitzar” l’administració, un terme que, segons s’afirma al qüestionari, és utilitzat darrerament per alguns polítics, així com quan s’entrarà al Consell General la derogació de “la llei de les retallades”. Sobre aquest últim punt, Torra va dir que “hem d’estar contents perquè entri qui entri a governar es retiraran per fi les retallades”.
En relació al fet que el qüestionari no es faci arribar als demòcrates, el portaveu sindical va manifestar que durant la legislatura “han fet tot el contrari del que van dir en la passada campanya electoral i, per tant, no val la pena consultar-los”. Així mateix, Torra insisteix que les respostes de les formacions polítiques haurien de ser “treballades i no declaracions d’intencions”. I és que, segons va emfasitzar, “necessitem un model clar tant de país com de la funció pública”.
A la darrera part del qüestionari, l’USdA recorda als polítics que els sindicats europeus reben subvencions dels estats, cosa que no passa a Andorra, i els demana si “esteu disposats a invertir aquesta situació”. L’USdA aprofita per reclamar una reforma de la Llei de llibertat sindical i del Codi de relacions laborals perquè els sindicats es puguin desenvolupar, així com un increment del salari mínim i “avançar cap a una sanitat universal”. El sindicat critica les “nefastes polítiques de contenció” de l’actual Govern, reiterant que “no tenim diners per a temes socials però sí per fer rotondes milionàries i el que convingui”, i no comparteix l’IRPF, que “castiga una vegada més la classe mitjana andorrana”.