Després que la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, donés per tancat qualsevol altre contacte amb els sindicats de l’Administració per abordarla reforma de la Llei de la funció pública, la plataforma sindical va fer arribar ahir una carta al cap de Govern, Antoni Martí, en què demanava “la destitució immediata” de la ministra Descarrega.
Els representants sindicals consideren que amb la seva forma de procedir la ministra demostra “no entendre el que és una societat democràtica, amb drets constitucionals” i que a la vegada ha “menystingut els drets socials, laborals i sindicals dels treballadors de l’Administració pública”, motiu pel qual demanen a Martí el seu cessament immediat.
Així, els sindicats asseguren que els “avergonyeix la poca cultura democràtica demostrada” per la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració davant “l’exercici d’un dret constitucional com és el dret de vaga”. A més, recorden que que “l’obligació de tot demòcrata” és buscar “el consens i el diàleg” un cop els sindicats van exercir el seu “legítim dret de vaga”. I, en aquest sentit, consideren que “després de l’èxit” de les dues jornades de vaga “qualsevol patronal hauria entès la situació i hauria acceptat asseure’s a la taula negociadora”, una cosa que “malauradament si va semblar que entenia el ministre Jordi Cinca però no finalment Descarrega”. 
Per tot plegat, i tal com s’afirma en el comunicat fet públic ahir, la plataforma sindical considera que “la ministra ha demostrat no estar a l’alçada de les circumstàncies, negant la possibilitat de diàleg al declarar no voler tornar a seure amb els sindicats”, així com que també  “ha suspès en diplomàcia i ha faltat a les seves obligacions” com a titular de la cartera de Funció Pública. Així mateix, els representants sindicals dels empleats de l’Administració general conclouen que Descarrega ha “menystingut” els treballadors de la Funció Pública, mostrant “poc tacte” cap als drets dels treballadors i que això seria “inversemblant” a Europa.

Demanda pel sou
D’altra banda, segons va confirmar fonts de la plataforma sindical, des de les organitzacions dels diferents departaments s’està recopilant els butlletins de nòmina d’aquells treballadors públics a qui se’ls ha descomptat el salari dels dies que van participar en la vaga per tal de fer-ne la suma corresponent i presentar una demanda a la Batllia per aquest fet.
I és que, segons van reecordar les fonts consultades, no hi ha cap llei que empari que els dies de vaga s’hagin de descomptar de la nòmina. A més, i tenint en compte que l’absència al lloc de treball ha de ser justificada, es considera que la vaga és un dret laboral i que l’exercici d’aquest dret, reconegut a la Constitució, és una causa “perfectament justificada per absentar-se del lloc de treball”.
A més, les fonts consultades que van “lamentar la rapidesa de l’executiu a l’hora de descomptar a la nòmina però la lentitud a l’hora de fer-hi efectiu l’IPC retroactiu des del gener”, van recordar que en les anteriors mobilitzacions dels docents pels canvis en la jubilació “no se’ls va descomptar res de les nòmines”.
Pel que fa a futures mobilitzacions, des la plataforma sindical, que continua treballant per tancar les iniciatives legislatives popular per promoure una llei de responsabilitat política i per modificar la Llei electoral per tal d’iniciar en breu la recollida de signatures, encara s’està pendent de concretar-les.
No obstant, i tenint en compte “el poc respecte” mostrat per la ministre de Funció Pública i Reforma de l’Administració, els sindicats s’estan plantejant, com a mínim en el cas que es vulgui convocar una manifestació, fer-ho “d’un dia per l’altre o gairebé del matí per a la tarda” ja que per això “no cal cap termini de 48 hores”.