El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), el Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA)  van denunciar ahir a través d’un comunicat conjunt que la nova Llei de relacions laborals empitjora la situació del treballador i no compleix la Carta Social Europea. Tots els sindicats van criticar que el Govern presumeixi de l’informe emès pel Comitè Europeu de Drets Socials sobre el compliment de la Carta Social Europea per part d’Andorra. “Es tracta d’un informe que fa referència a la llei anterior, la del 2008, que ells mateixos han derogat”, va explicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. Segons va assegurar Ubach, la nova llei aprovada pel Govern de DA “empitjora la situació del treballador i no obtindria una bona qualificació del Comitè d’Europa perquè no compleix els requisits de la Carta Social Europea”.
L’USdA està ultimant l’informe sobre les denúncies per possibles coaccions al president del Sipaag, Lluís Anguita, que vol fer arribar a la Comissió Europea. A més hi afegirà un nou informe  referent a les darreres sentències del Tribunal Constitucional sobre vulneracions del dret a la creació i funcionament d’organització sindical, així com el que consideren l’empitjorament de la situació laboral dels treballadors amb la nova legislació. La informació tenen previst enviar-la a la Confederació Europea Sindical perquè l’elevi a la Carta Social Europea. 
El comunicat conjunt dels sindicats argumenta els motius d’aquest “empitjorament” de la situació del treballador amb la nova llei. Si  a l’informe del Comitè Europeu ja no es donava conformitat al dret de les persones treballadores a un termini de preavís raonable en el cas de cessament de la feina,  “amb la nova llei el preavís castiga més el treballador”, va lamentar Ubach. 
Així, al comunicat s’hi especifica que no tan sols no s’ha fixat el termini del preavís, sinó que el període de prova “s’ha doblat, i s’ha passat d’un a dos mesos. És a dir, durant els dos primers mesos de treball, l’empresari pot acomiadar el treballador en qualsevol moment sense preavís i sense indemnització”.  A més, la nova llei  redueix el termini del preavís en un contracte indefinit, del màxim de 90 dies que recollia l’anterior llei, s’ha passat als 30 que preveu la nova, “amb la conseqüent rebaixa de la indemnització econòmica per al treballador”, remarquen els sindicats a través del comunicat. 
Contràriament, al mateix document asseguren que el temps previ que ha de donar el treballador a l’empresari abans de marxar, amb la nova llei ha augmentat i passa dels 10 dies naturals a 10 dies laborables. A més, també apunten que la nova llei no limita el nombre de contractes de durada determinada, fet que “fomenta la contractació temporal, o el que és el mateix, els contractes escombraria”. També critiquen la nova modalitat del contracte per sessions que incorpora la nova legislació. “Un contracte amb el qual el treballador només és requerit per l’empresa de forma esporàdica o més o menys regular, per a esdeveniments puntuals i només cobra les jornades que l’empresa el demana per treballar”, van informar.
En un altre ordre de coses, al comunicat  es destaca que l’avís que té l’empresari per modificar el descans setmanal del treballador per motius d’organització passa de tres mesos a un. 

Acomiadaments injustos
Els sindicats condemnen que amb la nova llei un treballador amb contracte de durada determinada pot ser acomiadat abans de la finalització del contracte i sense preavís. Asseguren que estan donant-se casos de treballadors temporers extracomunitaris que han estat acomiadats poc després d’iniciar la relació laboral, “amb les greus conseqüències econòmiques que això els representa, doncs han hagut d’invertir una important suma de diners per arribar a Andorra i no disposen de mitjans econòmics per retornar al seu país”, s’informa al comunicat. 
Conclouen que el Govern “enganya” els ciutadans quan fa públic un informe del Comitè Europeu que fa referència a unes lleis laborals i sindicals que estan derogades. Reiteren que en les noves lleis les condicions laborals i d’exercici de llibertat sindical dels treballadors es veuen “greument perjudicades sent els únics beneficiats els empresaris”.