La previsió d’obertura de gairebé totes les activitats econòmiques encara pendents dilluns vinent ha comportat un descens dels empleats afectats per suspensions temporals del contracte de treball (STCT) o per reduccions de la jornada laboral (RJL), que ara són 9.630, segons les dades facilitades ahir pel titular de Presidència, Economia i Empresa. Jordi Gallardo, que va recordar que moltes demandes de STCT i de RJL s’han presentat per als mesos de juny i desembre davant la “incertesa” en les previsions en l’àmbit turístic, va concretar que 7.359 d’aquests treballadors, el 76%, estan afectats per una suspensió del contracte, mentre que els restants 2.271, el 24%, han vist reduïda la seva jornada laboral.
El ministre, que va admetre que no s’han pogut verificar encara totes les sol·licituds de STCT i de RJL, tot i que va assegurar que s’estarà especialment amatent amb aquelles presentades per empreses que han mantingut l’activitat oberta, va precisar que el 39,6% de les peticions corresponen al sector del comerç, seguit pel de l’hoteleria, amb un 29,6% de les sol·licituds, i per les activitats immobiliàries i de lloguer i de serveis empresarials, que representen el 9,8% de les peticions.
D’altra banda, Gallardo va informar que, en el marc del segon programa de crèdits tous, s’han rebut ja 15 sol·licituds per un import global de 686.848,96 euros. D’aquests, 368.266,48 són per fer front al refinançament de crèdits, 291.245,33 euros per satisfer la part patronal corresponent a les suspensions de contractes laborals i reduccions de la jornada laboral i els 27.336,95 euros restants per a despeses derivades de l’adequació de locals arran de la crisi sanitària de la Covid-19.
Gallardo, que va comparèixer acompanyat de la ministra de Turisme, Verònica Canals, va recordar que dilluns vinent podran reprendre l’activitat el comerç al detall de roba, calçat, esports, electrònica, mobles i decoració i venda de vehicles de motor; el comerç a l’engròs; l’hoteleria, bars i restaurants i restauració ràpida; l’ensenyament privat; les sales de cinema; els espais culturals i les activitats esportives, fet que comportarà la tornada al mercat laboral de 13.060 assalariats.
El ministre va recordar els protocols treballats amb el sector i va incidir en la necessitat de mantenir la distància  d’un metre i mig en totes aquestes activitats així com l’ús de mascaretes i gel hidroalcohòlic per part de clients i també de treballadors. En el cas del comerç hi haurà cartells amb les indicacions a seguir i es recomana ajustar els horaris i els torns dels treballadors per evitar aglomeracions i desplaçaments així com el pagament amb targeta.
Per la seva part, Canals, que va fer un repàs dels protocols treballats amb el sector turístic de cara a la reobertura, va voler llançar un missatge d’optimisme de cara a l’estiu tenint en compte l’evolució de la crisi sanitària i el treball que s’ha portat a terme perquè es percebi Andorra com una “destinació segura” i el fet prop dels països veïns per tal que el Principat sigui considerat “territori domèstic” i es faciliti així l’arribada de turistes.
En aquest sentit, Canals, que es va mostrar convençuda que Andorra serà una “destinació competitiva” aquest estiu, va explicar que hi ha estudis que apunten que un 60% dels espanyols considera Andorra territori domèstic i també Covid ready, un fet que dona “esperança de cara a l’estiu”. La ministra va destacar també com a element esperançador el fet que s’hagin incrementat “les recerques a les xarxes” relacionades amb aspectes que tenen a veure amb la natura.
D’altra banda, Canals va confirmar que els equipaments culturals que obriran dilluns seran gratuïts durant el juny i que les instal·lacions esportives funcionaran amb cita prèvia.