Diari digital d'Andorra Bondia
Els usuaris del SAD creixen un 30% des de que el Govern ofereix el servei
Els usuaris del SAD creixen un 30% des de que el Govern ofereix el servei

Els usuaris del SAD creixen un 30% des de que el Govern ofereix el servei


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El nombre d’usuaris del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) ha cresscut un 30% des de que el Govern es va fer càrrec del servei. Així ho va assegurar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que s’ha passat dels 184 usuaris que rebien atenció quan eren les administracions locals les que es feien càrrec del SAD a les 240 persones actuals.
Així mateix, el ministre, que va admetre que si els usuaris del SAD continuen incrementarnt-se caldrà pensar també en augmentar el nombre de treballadors, va destacar que el creixement no ha estat únicament en el nombre d’usuaris si no també en els serveis oferts, especialment pel que fa al nombre d’hores en que es pot rebre l’ajuda que es precisi, els serveis de cap de setmana i aïllaments fins a les nou del vespre.
Quant a la distribució dels 56 nous usuaris, la capital és la parròquia que ha registrat un increment més gran, amb 19 usuaris i 8 hores setmanals més de servei. A Escaldes-Engordany s’han comptabilitzat 10 usuaris nous, els mateixos que a Sant Julià de Lòria –que ha incrementat el servei en deu hores a la setmana–, i 26 hores setmanals més. A Encamp, hi ha 9 usuaris més i s’ofereixen dues hores setmanals més de servei, mentre que a la Massana i Ordino s’han registrat tres usuaris nous i a Ordino, dos.
Precisament, el consell de ministres va aprovar ahir el reglament regulador del SAD per tal d’establir de manera homogènia el servei que es vol oferir a tot el país. El text, segons va remarcar Cinca, determina els drets i deures dels usuaris i dels professionals, i crea també la Unitat de valoració de les necessitats al domicili i la Unitat de gestió i seguiment del SAD. També es crea la Comissió d’avaluació de les necessitats i dels suports al domicili, amb la finalitat de valorar les necessitats i capacitats de la persona i dels recursos familiars per determinar el tipus i la intensitat de suport i definir la proposta de Pla individual d’atenció domiciliària que ha de rebre.
A més, s’estableix el procediment per accedir al servei, es defineix el control i el règim d’infraccions i sancions, així com el règim de finançament del SAD i els preus.

Adopcions i protocol del SAAS
D’altra banda, Cinca va informar que l’executiu va acordar també la modificació del Protocol de cooperació en matèria d’adopcions entre Andorra i la República Eslovaca. La modificació introdueix les esmenes proposades per Eslovàquia perquè es tramiti l’adopció davant un tribunal eslovac i amb la representació per part d’un advocat d’aquest país, un tràmit que fins ara es podia fer a Andorra.
Finalment, el ministre portaveu va informar de l’aprovació del Protocol d’actuació per internaments d’urgència entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el cos de Policia. Amb el text, consensuat amb el Consell Superior de Justícia, es busca de millorar el procediment actualment establert a l’hora d’atendre a persones amb trastorns psíquics o discapacitats psíquiques en casos d’urgència.

usuaris
SAD
30%
Govern
ofereix
servei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte