La candidata de Terceravia + Independents per Andorra la Vella, Emi Matarrodona, afirma que la formació gestionarà el Comú amb rigor i transparència al mateix temps que escoltarà la ciutadania a l’hora de prendre decisions. També aposta per invertir de forma equilibrada a tots els barris de la parròquia, fer un esforç en la neteja de la via pública i millorar el dia a dia de la població. 

Diuen que la parròquia està abandonada.
Hem rebut queixes de la ciutadania perquè a totes hores hi ha deixalles. Tenim un reglament que s’ha de fer complir i això no s’està fent. Per resoldre-ho proposem ampliar els controladors a totes hores del dia. 

Estem parlant també de més neteja?
Estem molt sensibilitzats entorn de les defecacions i miccions dels peluts. En aquest mandat s’han posat uns aparells per solucionar el problema però cal posar-ne més i més grans. Cal posar els mitjans després d’haver fet uns plans seriosos.

Quines seran les prioritats a l’hora de fer inversions?
Cal fer una descentralització. Si l’avinguda Meritxell s’havia de fer no calia fer-la amb les presses que s’ha fet i així ens hauríem estalviat un sobrecost que hauríem pogut destinar a altres indrets. A més, tenint en compte que tothom paga tributs, el que no pots fer és servir a uns i als altres no. En aquest mandat s’ha fet un barri i s’han descuidat tots els altres.

On proposen invertir?
Cal mirar les voravies de Roureda de Sansa, de Ciutat de Valls, del carrer Bonavista, de l’avinguda d’Enclar, Prat de la Creu... Sembla un país tercermundista perquè quan trepitges t’esquitxa l’aigua fins a la cara. També cal revifar Santa Coloma. 

Alguna inversió estrella?
Portem al programa l’edifici multifuncional, que no cal que estigui al centre i que també suposaria un estalvi, perquè ara estem destinant diners al lloguer de carpes per als actes. També hi ha el carrer Doctor Vilanova, que fa quatre anys que ens el prometen i ja hauria d’estar fet. 

Parlen de projectes participatius a l’hora d’embellir. Què vol dir això?
Quan s’inverteix, se n’ha d’estar molt segur i planificar. Això vol dir fer participar la ciutadania. Proposem sotmetre a consulta ciutadana els projectes i recollir propostes. 

Es comprometen a vetllar pel compliment del pressupost i dels concursos. Ara no es fa?
Hem vist coses amb l’avinguda Meritxell, amb el parc de la Serradora. No es pot dir que el pressupost d’un projecte puja a 400.000 euros i finalment passi a 600.000. 

Hi veuen mala gestió?
No hi ha planificació i això fa que el ciutadà se senti enganyat. Per això nosaltres no sortirem dels pressupostos. 

L’actual equip de govern defensa que ha invertit i rebaixat endeutament.
Aquests dos últims anys s’ha bellugat més la construcció, per tant el Comú ha ingressat diners dels permisos i les cessions. La llei preveu que aquests diners s’han d’invertir en serveis en el lloc on es construeix. Tenim el dubte que aquests diners no s’hagin invertit en altres coses. Hi ha hagut una mancança de serietat i rigor. 

Davant del problema de l’habitatge, què proposen fer des del Comú?
És molt important tenir un arxiu com Déu mana i les dades relacionades. Cal voluntat política per fer-ho. Els comuns no donen dades a la Taula d’habitatge perquè no ho tenen com Déu mana i per la protecció de dades. Hi ha dades que es poden donar. El problema és que potser no acaben de tenir clar tot el que tenen. En tot cas, abans de posar totxo cal aprofitar el que tenim fet. No pot ser que hi hagi coses tancades i construir-ne de noves.

Proposen canvis en el reglament del trànsit rodat. Quins?
Reduir la velocitat al centre perquè a la nit hi fan carreres. A això cal posar-hi mecanismes perquè sigui una realitat. Pel que fa a les bicicletes i els patinets, pretenem veure si les mesures que hi ha en vigor són suficients. Per a nosaltres, el vianant està davant de tot. Analitzarem la construcció de més carrils bici. 

Prometen més transparència. No n’hi ha hagut fins ara?
Si em diuen que un projecte val 400.000 i acaba costant 600.000 euros, de transparència no en veig gaire. S’ha d’informar de tot el moviment financer a través dels canals actuals. No cal crear-ne de nous. 

Un dels grans projectes del govern demòcrata ha estat el Poblet de Nadal. El mantindran?
Sí. Però més ordenat i exquisit. I amb relació a la despesa, mai és elevada si aporta. Però creiem que això porta més despesa que no pas un retorn al país. Si les voravies estiguessin arreglades no m’importaria que gaudíssim del Poblet. Però això no es produeix.

Vostè va ser presidenta del Sitca. Alguna proposta per als treballadors?
La millora de les condicions, per part nostra serien reals i no per guanyar unes eleccions. Conec les necessitats reals, com la jubilació anticipada. 

Conxita Marsol fa promeses per guanyar?
Només cal veure la millora salarial transitòria per a les bandes més baixes que ha aplicat a pocs mesos de les eleccions. Una mesura que no és justa però que va tenir el suport del PS, que es diu l’únic progressista. També el GAdA va ser cobrat per la pressió que es va fer des del Sitca. 

Què fa diferent Terceravia?
Som el clam de la ciutadania. La gent està una mica farta de promeses sense complir i nosaltres venim de la ciutadania. És com una sublevació, per dir-ho d’alguna manera. És probable que els darrers anys s’hagi estirat més el braç que la màniga però cal dir que en el passat es van fer bones inversions, com l’alberg o el Centre de Congressos.