La rebaixa de la cessió obligatòria al 0% ha tingut molt bona acollida, segons ha assegurat aquest dijous la cònsol major d’Encamp, Laura Mas. Mostra d’això és la voluntat expressada per dos promotors de tirar endavant projectes d’habitatges destinats al mercat de lloguer. Un d’aquests compta amb un centenar de pisos i el segon amb una vuitantena de dos i tres habitacions. Mas ha avançat que els preus seran “molt raonables”, a diferència de les torres que s’estan construint a Escaldes-Engordany. A banda, hi ha un tercer projecte que es desconeix si serà tot destinat a la venda o si serà mixt.

Malgrat que els promotors encara no han demanat la llicència urbanística, la cònsol major ha explicat que s’han adreçat al Comú per perfilar-la. Un altre element que condiciona és el nou pla d’urbanisme. Els privats estan en espera de l’aprovació definitiva d’aquest, que es preveu per abans de l’estiu.

Mas ha fet aquest anunci després que en Consell de Comú els consellers socialdemòcrates reiteressin l’oposició a la reducció de la cessió al 0% com a mesura per pal·liar els problemes habitacionals. El conseller David Rios ha insistit que aquesta és una política que beneficia els promotors, que deixaran de contribuir a l’erari públic a canvi de l’obligació de destinar aquests habitatges al mercat de lloguer tan sols durant 10 anys i a uns preus que fixaran lliurement. A més, ha remarcat que és una mesura a mitjà i llarg termini, ja que caldrà esperar dos o tres anys que aquests pisos estiguin construïts. En tot cas, el PS no comparteix la creença que el mercat es regula per si mateix i es pregunta quants pisos cal construir perquè tinguin un impacte en el preu del lloguer. És per això que aposta per incentius fiscals per als propietaris que arrendin un pis a preu accessible.

La majoria ha volgut matisar el crit d’alerta del PS sobre el cost dels habitatges. Segons els cònsols, el preu mitjà es troba entre els 700 i els 900 euros per a un pis de tres habitacions i de 400 euros per als d’una.

Per altra banda, en el Consell de Comú d’aquest dijous s'ha acordat convocar un concurs públic per construir un nou parc infantil a l’antiga duana del Pas de la Casa. L’equipament es volia construir en territori francès però, a proposta de la consellera d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, s’ha acabat traslladant dins les fronteres del país. A més, s’ampliaran els jocs i la superfície prevista inicialment. L’estimació d’aquesta intervenció és d’un màxim de 250.000 euros. També s'han adjudicat els treballs d’impermeabilització de les piscines del complex d’Encamp per 382.000 euros. A l’últim, s'ha anunciat la darrera obra de la separativa d’aigües.