La reforma de la llei de competències i de la llei de transferències va enfrontar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, i el conseller general del PS, Pere López. El parlamentari socialdemòcrata, que va lamentar que l’executiu hagués filtrat els informes que va sol·licitar sobre els dos textos a un mitjà de comunicació, va insistir en el motiu que ha fet que aquests estudis hagin trigat tant a arribar i per què no els va encomanar des d’un principi.

Martí va recordar que va ser arran del document encarregat per Sant Julià de Lòria que es va veure necessari i que s’ha deixat temps suficient als “juristes de renom internacional” i “familiaritzats amb la legislació andorrana” per analitzar les lleis. En la intervenció, a més, el cap de Govern va tornar a acusar López de dir mitges veritats o falsedats completes quan diu que ja havia alertat de punts d’inconstitucionalitat en el treball a tres bandes. A més li va retreure que hagi adoptat una línia diferent respecte de l’inici de la negociació i el va acusar de fer política. López va contestar que no faran un “vot en blanc” sobre “una cosa en la qual no hem pogut participar”.

L’estudi del catedràtic en dret constitucional Enoch Albertí justifica la cessió gratuïta de terreny per respecte a la lleialtat institucional amb el 
Govern. També diu que els béns no perden la titularitat comunal (només és una cessió d’ús) i que els comuns estan obligats a contribuir en les càrregues derivades dels interessos generals, un fet que no exclou que si hi hagués un perjudici podrien ser compensats. També destaca que el mecanisme adoptat per a la cessió de sòl eleva el marc legal de la participació comunal, un fet que els dona més garanties que avui. A més interpreta que els recursos de redistribució sostenible s’adiuen amb la Constitució perquè quan parla de proporcionalitat entre criteris s’ha d’entendre que aquesta s’ajusta als paràmetres i que és objectiva. Per la seva banda, el catedràtic de dret administratiu Joaquín Tornos entén que la proporcionalitat no afecta els indicadors que no són població i territori i diu que es pot posar límit a les competències dels comuns per interès general, que es respecta la seva participació i que la cessió és gratuïta perquè són béns de domini públic i és una cessió temporal.

 

Salut vol el decret d’ordenació del sistema sanitari a l’octubre

El Govern aprovarà el decret d’ordenament del sistema sanitari públic, el text que ha de definir els circuits d’accés al sistema de salut i la figura i el funcionament de sistema del metge referent, entre altres aspectes, aquest “octubre o com a molt tard el novembre”. Així ho va destacar el titular de Salut, Carles Álvarez, arran d’una interpel·lació del conseller general liberal Jordi Gallardo sobre el conveni entre el Col·legi Oficial de Metges i la CASS. Salut preveu també l’aprovació del decret de la cartera de serveis.

D’altra banda, Álvarez, i també contestant una pregunta de Gallardo sobre el suport expressat a la titular de Salut espanyola per a la candidatura de Barcelona a acollir l’Agència Europea del Medicament, va avançar que l’any vinent té previst entrar a tràmit parlamentari la llei del medicament i el text que ha de regular les professions sanitàries.

 

Costa retreu a Torres que sigui el ‘ministre de desordenament’

La pregunta de Ferran Costa sobre el retard dels treballs de millores del voral i la voravia de la CG-2, a la zona de la Bartra d’Encamp, i el fet que l’obra estigui incompleta van servir al conseller general del grup liberal per carregar contra la manca de planificació i la improvisació de l’executiu a l’hora de tirar endavant actuacions públiques. En aquesta ocasió, Costa va retreure al titular d’Ordenament Territorial que s’hagués iniciat l’obra sense comptar amb tots els convenis amb els propietaris afectats i va acusar Jordi Torres d’estar-se “guanyant que li canviem el nom del ministeri per Desordenament Territorial”. 

El ministre, molest amb la proposta de canvi de nom de la cartera, va admetre que l’obra, que ha de permetre disposar d’un voral perquè es pugui anar caminant d’Encamp fins a Escaldes amb seguretat, s’ha retardat per les dificultats a l’hora d’estabilitzar el terreny, i també que queden pendents de completar uns trenta metres d’aquest voral, ja que fins aquesta mateixa setmana no s’ha signat el conveni corresponent amb la propietat del terreny afectat.

 

Gelabert anuncia converses pels frescos de Sant Esteve


La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va informar, arran d’una pregunta del conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa, que fa uns quatre mesos va reprendre la possibilitat d’adquirir els frescos de Sant Esteve. La voluntat és iniciar noves converses amb els propietaris. D’altra banda, i també responent a una interpel·lació de Costa, Gelabert va admetre que s’hauria pogut informar millor els ciutadans respecte dels treballs per al mapping de l’església de Santa Coloma i la rasa per passar el cablejat, que va deixar al descobert restes humanes de quatre cossos.