El conseller general demòcrata Carles Enseñat ha apel·lat avui a “la centralitat política que la Constitució i la història” donen al Consell General com a element cabdal de cara a superar els “reptes complexos” que el país té davant en el seu primer discurs com a síndic general després de ser escollit, juntament amb Sandra Codina com a subsíndica, amb els 16 vots de Demòcrates i el parlamentari d’Acció, Marc Magallon, en la sessió constitutiva del Consell General que ha obert la novena legislatura.
Enseñat, que ha deixat clar que aquesta centralitat de la cambra parlamentària “no s’ha de confondre amb pretendre governar des d’aquesta com s’havia fet durant segles”, ha remarcat que únicament “reafirmant-nos en la centralitat política que la història i la Constitució atorga al Consell General, la separació de poders esdevé plena en favor de l’interès públic” i “en benefici dels ciutadans que representem”.
I en aquesta línia, el síndic general, que ha defensat el rol “transparent, obert als ciutadans que escurça la distància entre la institució i el poble sobirà” que ha de tenir la cambra, un Consell General que “ausculta el batec i les aspiracions de la societat andorrana i que es posa des d’avui al seu servei”, ha destacat que davant els reptes que hi ha davant, el “Consell General ha de guanyar-se cada dia el fet de continuar sent la més alta institució de reflexió, de diàleg, de debat i de presa d’acords de país i pel país, sense oblidar l’essencial rol d’impuls, orientació i control de l’acció política del Govern”. Una qüestió, ha continuat, que requereix “temps, treball i rigor”, el que es necessita per “fer les millors lleis, per buscar les millors solucions als reptes socials i econòmics d’Andorra, i per teixir els consensos més amplis”.
Enseñat, que ha constatat que igual com en les dues darreres legislatures anteriors en el si del Consell General “es donen la mà dues generacions polítiques”, com són la que “va fer la Constitució i la que ha viscut plenament dins d’aquesta”, ha recordat que “durant molts anys els destins d’Andorra s’han decidit entre les parets d’aquesta casa” i ha apuntat que el “repte” que tenen els consellers és que això “continuï sent així”. I en aquesta línia, ha apel·lat al respecte a les institucions i els procediments i a “evitar ingerències i distorsions”, especialment “procurant que les xacres que han afectat i afecten altres països no s’infiltrin en els fonaments d’aquestes parets desafiadores dels segles”.
El parlamentari demòcrata, el segon síndic general més jove de la història, s'ha referit també als síndics Cairat i Reig i a les situacions que es van haver d’enfrontar, i malgrat admetre que “els nostres reptes no són una repetició dels temps passat”, sí que ha destacat que tot i situacions “complexes” o fins i tot “adverses” que es puguin viure, s’han de “forjar nous equilibris perquè la prosperitat d’avui no comprometi l’Andorra del demà”.
Ja al final de la sessió, i interpel·lat sobre a quines xacres es referia o si era un missatge destinat a algú en concret, el síndic, que ha assegurat que “no anava dirigit contra ningú”, ha apuntat que “xacres n’hi ha de molts tipus”, tot remarcant a tall d’exemple els populismes que “existeixen a dretes i a esquerres”, el fet que “molta gent no vagi a votar, que acaba generant un problema per a la democràcia”, o que “a vegades el fet d’haver de fer lleis molt ràpides i accelerades acabi donant males lleis”.
Així mateix, Enseñat, que ha remarcat que la cambra ha d’adonar-se que “si perd el temps per fer una llei millor al final això repercutirà en la ciutadania en positiu i no serà una pèrdua de temps, sinó una inversió”, ha destacat algunes de les accions que hi ha damunt la taula en la gestió del dia a dia del Consell General. Així, ha recordat la iniciativa de Parlament obert, “un projecte que volem tirar endavant al més aviat possible”, i la que deixa iniciada l’anterior Sindicatura de fer “el llibre del procés constituent explicat pel Consell General que encara no existeix”, així com la remodelació dels entorns de Casa de la Vall, un projecte que la pandèmia de la Covid-19 va obligar a aturar.
Quant a la gestió més política i interpel·lat sobre com afronta el càrrec, Enseñat, que també voldria començar ja a preparar la commemoració dels 750 anys dels pariatges de cara al 2028, ha incidit que “no hi ha un síndic perfecte ni un conseller perfecte”, ja que “al final tots tenim l’opinió personal”. I en aquest sentit ha remarcat que “el que es pretén del síndic no és que no tingui opinió, sinó que faci de moderador i cridi a la unitat nacional, i que en els moments on hi ha tensió la gestioni per mirar d’arribar a acords”.
Les reaccions
El primer discurs d’Enseñat com a síndic ha agradat en general als representants de les diferents formacions polítiques representades a l’arc parlamentari, sobretot per les referències a la centralitat del Consell General i al rol que ha de desenvolupar la cambra. “Em quedaria amb recuperar la centralitat del Consell General, que és on reposa la sobirania popular i és el que hem de fer entre tots”, ha destacat la parlamentària del Partit Socialdemòcrata Judith Salazar, que ha mostrat el desig que la novena legislatura que tot just arrenca “sigui cooperativista, que fem entre tots perquè al final és pel bé del país i de tots plegats”.
Així mateix, Salazar, que interpel·lada sobre el relleu al capdavant del PS ha indicat que encara és d’hora i que hi ha temps “per endavant per poder visualitzar possibles lideratges”, ha admès que amb tres consellers “ens tocarà fer més feina a cadascú”, si bé va recordar que “hi ha un partit a darrere que ens dona suport”.
Des de Ciutadans Compromesos, el conseller general Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha assegurat “compartir del tot” el discurs d’Enseñat, mentre que la parlamentària d’Andorra Endavant Carine Montaner l'ha qualificat d’“encertat”. En aquesta línia, la consellera general, que ha remarcat que des del seu grup es treballarà “des d’un punt de vista constructiu, com hem fet sempre”, ha defensat que el Consell General “és la institució més important d’Andorra, està per sobre del Govern” i la que “ha de controlar el Govern i impulsar iniciatives legislatives”.
Per la seva part, el conseller general de Concòrdia Cerni Escalé ha titllat el discurs de “colpidor” i ha celebrat que versés sobre el territori, “una cosa molt important per a Concòrdia”. El parlamentari, que ha desitjat que el clima de “germanor” viscut avui es mantingui durant la legislatura, ha destacat que des de la seva formació s’intentarà “reforçar la visió de territori, model de creixement sostenible i benestar de les persones que viuen al país”. I en aquesta línia, va incidit que “tot està per fer” i que “el que tenim ara són unes eines magnífiques per tirar endavant des del Consell General”.
Des de Demòcrates, el conseller general Xavier Espot ha destacat que Enseñat s’hagués referit a dos síndics que “són d’una gran rellevància en la nostra història política, econòmica i social del segle XX”, i ha remarcat que hagués agafat “aspectes transversals i que totes les formacions del Consell General considerem una prioritat”. En aquest sentit, Espot s'ha referit al lligam entre el desenvolupament econòmic i l’impacte sobre el patrimoni natural, “un debat que tots hem fet nostre”, si bé “els ingredients per intentar trobar solució a aquest repte siguin sensiblement diferents”.
Interpel·lat també sobre la referència d’Enseñat a la necessitat de “teixir consensos amplis”, Espot ha reiterat que “davant d’aquesta majoria absoluta, hem de ser més humils que mai i estendre la mà més que mai a les altres formacions”, deixant clar que “no només amb Concòrdia, sinó també amb el Partit Socialdemòcrata i, en allò que podem compartir, amb Andorra Endavant”.
Tot i aquesta voluntat, però, Espot ha remarcat que també “tenim l’encomana ferma d’una part important de la ciutadania en el sentit que implementem un determinat programa polític, i això hem de fer”, i ha puntualitzat que dins aquest programa, i “sense trair les línies mestres, sempre es poden introduir matisos, subtileses o determinats aspectes que potser no se’ns havien acudit i que poden donar lloc a aquesta mà estesa o a recollir el guant de determinades propostes de les formacions de l’oposició”.
Visita al copríncep
Hores després de ser nomenats síndic i subsíndica, Enseñat i Codina s'han desplaçat a la Seu d’Urgell, on han estat rebuts al Palau Episcopal per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, amb qui han mantingut una trobada durant la qual han abordat el treball de la nova legislatura, els reptes legislatius que es presenten així com qüestions relacionades amb l’actualitat institucional, política i social del Principat.