Diari digital d'Andorra Bondia
L'hotel Casamanya.
L'hotel Casamanya.

Enseñat té “el ple convenciment” que Medi Ambient anirà al Casamanya


Escrit per: 
E. Arasa / M. Prat / FOTO: Facundo Santana

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, té “el ple convenciment” que l’hotel Casamanya ha d’albergar el ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. És per aquest motiu que des de la majoria van presentar una esmena a la llei del pressupost per a l’exercici 2022 amb l’objectiu de crear una partida perquè aquest mateix any es puguin dur a terme els estudis previs necessaris per a la seva reforma. Així ho va afirmar ahir al migdia en declaracions al programa La rèplica d’Andorra Televisió i va contribuir a aclarir el futur d’aquest edifici patrimonial del Quart d’Ordino.

Enseñat va ser diàfan en les seves explicacions i va assegurar que l’hotel Casamanya és l’emplaçament ideal per al ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, tenint en compte que “Ordino és una parròquia eminentment agrícola i és també la primera parròquia que ha estat declarada Reserva de la Biosfera”. A partir d’aquí, va agrair a “les persones, i especialment a les llevadores del Quart d’Ordino, que van votar en la direcció de destinar l’edifici a aquest ministeri”. 

El líder del grup parlamentari demòcrata va explicar igualment el sentit de crear una partida pressupostària per a la reforma del Casamanya. Així, en el moment que es decideixin tirar endavant els estudis pertinents, “no caldrà que el Consell General aprovi un crèdit extraordinari” i la gestió d’aquesta partida per part del Govern podrà ser més àgil.

Enseñat es va mostrar convençut que els estudis es podran dur a terme al llarg d’aquest any i que, de cara al 2023, ja es podrien iniciar les obres de reforma. En definitiva, “falta la formalització i veure en quines condicions, en quins terminis i amb quina inversió es durà a terme la reforma”, però la intenció que el Casamanya es converteixi en seu ministerial és ferma. Això sí, “l’edifici és molt gran” i, a banda del ministeri, caldrà decidir quines dependències del Comú i del Quart i quins altres serveis, si escau, s’hi poden ubicar.

El cap de Govern des de Dubai també es va referir ahir al Casamanya i va mirar de treure l’entrellat del que va dir que havia estat “certa confusió” al voltant d’aquest tema. Xavier Espot va explicar que la voluntat del Govern d’ubicar el ministeri d’Agricultura i Medi Ambient a l’hotel Casamanya “hi és tota”. El que no hi ha és “cap acord ni cap conveni signat” amb el Quart, de manera que encara queden pendents “molts serrells per tancar”. Una prova que tot just s’està en la fase de declaració d’intencions seria, per exemple, el fet que “una llevadora digués fa pocs dies en un mitjà de comunicació que seria convenient que el Govern pagués un lloguer per l’ús del Casamanya”. Una possibilitat que l’Executiu no es planteja i que Enseñat també va descartar. De fet, la mateixa llevadora va deixar clar que no ho havien demanat i que és suficient que l’Executiu i el Comú paguin les obres i els permetin disposar d’una sala per al Quart.

Espot va afirmar que  el que diu la carta és que “nosaltres ens oferim per donar un ús públic conjunt, tant per part del Comú com per part del Govern, a l’hotel Casamanya i que una bona solució des de la perspectiva d’atribuir-li un ús públic seria la de rehabilitar aquest edifici perquè s’hi pogués ubicar, d’una banda, el departament de Medi Ambient del Comú d’Ordino i de l’altra el ministeri d’Agricultura i de Medi Ambient”. Ara bé, de moment no hi ha res “ferm ni irreversible” perquè encara cal “acabar de definir els termes de la col·laboració”.

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy,  va reforçar  la idea que a hores d’ara “no s’ha signat cap acord ni document oficial”. Sobre l’ús final del Casamanya, Choy va ser la menys clara, i va apostar en qualsevol cas per “un ús públic” i va assegurar que “estaríem encantats” si finalment s’hi ubica el ministeri. El que Choy va destacar per sobre de tot és que “finalment es mogui el tema” després de 20 anys encallat i va apostar per “seure i parlar i no fer més negociacions a través dels mitjans”. 

hotel Casamanya
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic