El síndic general, Carles Ensenyat, ha remarcat aquest divendres al matí el paper clau que el Consell d’Europa ha tingut en el procés de consolidació institucional i internacional d’Andorra. En el discurs que ha pronunciat a l’hemicicle del Consell General, en motiu de la visita del president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Ensenyat ha recordat moments històrics com l’informe Pontillon-De Puig o el moment en què Andorra ja començava a manifestar un esperit constituent. “El maig de 1990 el Consell d’Europa ens assenyalava un camí de manera inequívoca, obrint les portes del reconeixement internacional a una realitat jurídica, política i nacional que es remuntava a més de set segles” ha afirmat.

Ensenyat també ha destacat que la influència de l’organització va ser decisiva per a l’aprovació de la Constitució del 1993, i ha recordat també l’impacte del cas Drozd i Janousek, que va ser jutjat pel Tribunal Europeu de Drets Humans, com a punt d’inflexió cap a una major homologació institucional. A més, durant la seva intervenció, el síndic ha volgut posar en valor el compromís d’Andorra amb el multilateralisme i els valors europeus. “Andorra és un dels països més compromesos amb la promoció dels drets humans i la democràcia” ha assegurat.

Per la seva banda, el president de l'APCE, Theodoros Rousopoulos, ha comparat durant la seva intervenció l’ascens a Andorra amb el camí d’Europa cap a la unitat, la pau i els drets humans. “Viure l’ascens fins a Andorra, des del nivell del mar d’Atenes fins a aquesta capital entre núvols, ha estat com una metàfora del viatge europeu: de les trinxeres de la història als cims de l’esperança” ha expressat.

A més, Rousopoulos ha destacat la contribució d’Andorra en la promoció dels valors europeus, tot elogiant iniciatives com el 'Marc de competències per a la cultura democràtica', impulsat durant la presidència andorrana del 'Comitè de ministres el 2013'. “Aquesta iniciativa ensenya als joves europeus a pensar de manera crítica, a distingir la veritat de la manipulació, i a construir resiliència no només digital, sinó democràtica” ha assenyalat, mentre posava en valor la força de la delegació andorrana al Consell d’Europa i lloava la igualtat de gènere al parlament andorrà. “El vostre parlament està format per un 50% de dones. Això no és només una xifra, és una declaració. Demostra que la igualtat no és una aspiració, sinó un fet de la vostra vida democràtica”.

Per acabar, el president de l'APCE ha fet una crida a la solidaritat europea davant els conflictes mundials. “La mort a Kíiv, a Gaza o en un petit poble del Pirineu no és només una tragèdia humana, és una ferida al cos de la democràcia” ha lamentat, tot tancant la seva intervenció amb una referència al mite de Sísif, per destacar l’esforç constant que requereix la construcció d’un món millor.