Els membres del pacte d’Estat per a l’Acord d’associació amb la Unió Europea s'han reunit avui d’urgència per buscar una entesa en relació a la comunicació del text. Ha estat després que l’excap de Govern i observador de les negociacions Jaume Bartumeu manifestés el seu desacord amb les maneres en què es vol comunicar l’acord per part del Govern i la voluntat de publicar-lo íntegrament per la seva banda que el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, ha convocat d’urgència la reunió. 

La trobada ha estat presidida pel cap de Govern, Xavier Espot, i ha servit “per continuar desenvolupant l’estratègia de comunicació consensuada per arribar a explicar a tota la ciutadania els canvis que aportarà el text”, segons ha explicat el Govern en un comunicat de premsa. En aquest sentit, l’Executiu manifesta que a la reunió s'ha “constatat la necessitat de publicar un text íntegre amb una guia associada que en permeti la lectura, així com l’elaboració de documents accessibles per a la ciutadania”. 

En aquest sentit, els membres del pacte d’Estat han arribat a un preacord pel qual avui el Govern els ha de fer arribar una proposta de calendari d’actuacions, que segons l’Executiu inclourà inicialment lectures comentades amb els consellers generals i les institucions, amb els mitjans de comunicació i una reunió de poble que permetrà explicar el detall de l’Acord. 

Segons diverses fonts, tots els membres del pacte d’Estat s’haurien mostrat favorables a aquesta manera de procedir, malgrat traspuar tensió i nerviosisme, ja que es considera necessari acompanyar el text de les explicacions pertinents vist que encara hi ha detalls de la redacció que tot just s’estan tancant i que la naturalesa de l’acord així ho recomanaria. La voluntat, segons algunes fonts, és que es pugui començar a comunicar “el més aviat possible” i de la manera “més entenedora”.

El 12 de desembre Andorra i San Marino van tancar l’acord polític de l’Acord a la Comissió Europea, que, en aquell moment, va informar que es disposarà d’un primer text ja revisat a finals de març, i que els mesos posteriors quedarien enllestides les 23 traduccions necessàries, inclosa la versió en català, per signar el text. Es preveu que el procés de ratificació de la UE es realitzi durant el segon semestre i que se sotmeti a referèndum a principis del 2025.