El regidor d’ERC de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i membre de la junta de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Miquel Caminal, ha demanat la dimissió d’Antoni Capdevila com a president de la Mancomunitat perquè promou com a alcalde de Ribera d’Urgellet un centre de triatge de residus a Sant Pere de Codinet, segons ha anunciat la formació republicana, que ha recordat que la llei només permet una planta d’aquestes característiques per comarca.
Així mateix, la formació assegura que la situació encara és més greu pel fet que els tràmits de la planta de Codinet es van posar en marxa el 2011, quan Capdevila ja era president de la Mancomunitat. L’equip de Convergència i Unió de Ribera d’Urgellet va aprovar l’adjudicació del lloguer de dues finques de Codinet a l’empresa Urgellet Ambiental per instal·lar-hi una planta de gestió de residus ambientals, i el juny del 2013 va aprovar també el pla especial de la planta, iniciant-ne així el tràmit urbanístic.
En aquest sentit, el regidor republicà insisteix que per molt que Capdevila asseguri que ha aturat la planta, els “fets demostren el contrari”. I encara cal afegir-hi que al mateix municipi hi ha una planta de triatge de runa d’obra actualment aturada precisament perquè està operatiu el centre de la Mancomunitat a Benavarre i tots dos no poden funcionar a la vegada, i fins i tot el mateix Capdevila “ha expressat en alguna assemblea de la Mancomunitat la seva contrarietat per aquest fet”.
Per ERC, aquestes actuacions demostren que Capdevila “no està legitimat” per ser president de la Mancomunitat d’Escombraries, i demostren “una deslleialtat evident” de Capdevila a aquest organisme. Per aquest motiu, el regidor d’ERC de la Seu en va demanar la dimissió en l’assemblea celebrada el 23 de desembre passat.
D’altra banda, Caminal va recordar que aquest any la Mancomunitat ha engegat una campanya per potenciar la selecció d’escombraries i superar el 45% actual de reciclatge, per intentar recuperar part dels 700.000 euros anuals que s’enterren a l’abocador en concepte de material no reciclat, i poder reduir així la taxa que paguen els ciutadans, que podria disminuir un 50% si augmentessin els índexs de reciclatge.