Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de la presentació del pressupost a la premsa per part de l’equip de govern municipal.
Imatge de la presentació del pressupost a la premsa per part de l’equip de govern municipal.

ERC i Junts aproven els comptes de la Seu només amb suport de Rubio


Escrit per: 
A. Doral / Foto: A.S.U.

Sols el regidor no adscrit Àngel Rubio (ex-Compromís) va donar suport als pressupostos presentats per l’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell (ERC i Junts), uns comptes que s’enfilen fins als 38,6 milions, incloent-hi les societats municipals. Tant la CUP com la plataforma socialista s’hi van manifestar en contra en el ple celebrat al vespre. Els primers, resumint-ho, “perquè hipotequen i endeuten” el consistori, per exemple amb els dos milions que ha d’aportar dels deu que costarà l’edifici d’INEFC-Pirineus, segons exposava Xènia Antona. Compromís titllava els comptes d’“electoralistes” per la part de les inversions anunciades. Inversions, detallava Joan Barrera, que com els tres milions de l’Estat i els tres de la Generalitat per a la residència de gent gran, no estan encara garantits (justament era un interrogant que havia expressat Rubio) sinó que depenen del que passi amb els comptes estatals i autonòmics. I són “molt incerts”. Així mateix, el portaveu de Compromís va recordar que altres inversions incloses enguany, com ara el milió i escaig per a deu habitatges socials a Cal Pensament, ja estaven contemplades i no s’han executat. 

Aquesta era la resposta dels grups de l’oposició als números presentats. Un milió cent mil euros per rehabilitar l’edifici de Cal Pensament (herència rebuda de Joan Obiols) i dedicar-lo a habitatge social, un increment de 47.000 euros en els serveis socials (destinat bàsicament a la factura del servei d’atenció domiciliària a través de l’empresa Sumar) i la congelació de la càrrega impositiva que depèn del consistori, aquestes són algunes de les línies amb què preveu actuar l’equip de govern municipal (ERC i Junts) en la millora de les condicions de vida de la ciutadania a través del pressupost local, presentat ahir al matí, hores abans del ple: un global de 33 milions d’euros (38,6 comptant les societats municipals). Un pressupost “complicat” pel context, coincidien l’alcalde, Francesc Viaplana, i Jordi Fàbrega, vicealcalde i regidor d’Hisenda. Un dels reptes –com a casa de tothom– és que no es dispari la factura energètica: gastaran uns 437.000 euros, però gràcies a leds, plaques fotovoltaiques i caldera de biomassa (la de Les Monges, que es posarà en marxa ben aviat), calculen estalviar uns 187.000 euros. A expenses, és clar, de com es comportin els preus. 

Viaplana va insistir en un pressupost amb un “increment considerable en serveis socials i una aposta decidida per les polítiques d’habitatge”. A banda del milió i escaig per a Cal Pensament, es preveu la gestió de sis habitatges d’Hàbitat 3 i una partida per a despeses d’habitatge social a la societat HIULS de més de 190.000 euros (creix un 57%). Pel que fa a les partides destinades al CAPAU i el Consell Comarcal (s’ha ampliat la cartera de serveis oferts, defensen), sumen 285.000 euros.

Licitacions enguany
El pressupost inclou un capítol d’inversions de 21 milions d’euros. A banda del milió i escaig per als sis habitatges socials, es preveuen els ja anunciats set milions per a la residència de gent gran i els deu de l’edifici de l’INEFC-Pirineus. La licitació dels tres projectes es posarà en marxa durant l’any, asseguren. En el cas de Cal Pensament el projecte ja està realitzat. Si hi ha romanent un cop es tanquin comptes d’exercicis anteriors, 1,9 milions per rehabilitar els antics jutjats i dedicar-los a centre d’ensenyament d’adults; quasi 218.000 per continuar treballant en el jaciment arqueològic del pati de Les Monges i 1,9 milions per a “millores en eficiència energètica i accessibilitat”.

Que els projectes d’inversió anunciats es puguin posar en marxa durant l’any que entra va ser posat en tela de judici per Compromís, a penes estan treballats, argumentava Barrera: “falten projectes executius”. 

I la picabaralla de fons entre grups de govern i oposició, la de costum: els primers es queixen de falta de col·laboració i els segons, d’impossibilitat de fer-ho. 

Fortes crítiques a la pujada del 12% de la taxa d’escombraries
Malgrat que l’equip de govern treia pit de la congelació de les taxes municipals, n’hi ha una que s’escapa, la d’escombraries, que s’incrementarà en més d’un 12%. Una pujada “brutal”, resumia amb contundència el regidor Àngel Rubio. Suposa un increment acumulat els últims anys que s’enfila al 20%, reblava Joan Barrera, que la qualificava de “totalment desmesurada”. A banda, es planyia que no s’hagués tingut en compte la seva proposta per introduir una modificació en l’increment lligat a l’IPC, que ha resultat ser menor a l’esperat, per “no gravar” la ciutadania. I destacava els problemes de funcionament del codi QR amb què funcionen els nous contenidors intel·ligents. Xènia Antona tornava a exposar, com en plens anteriors, escepticisme sobre el sistema; el mateix que Rubio, que bromejava dient que “si funciona, demanaré perdó i aplaudiré”. La innovació no és fàcil, concloïa Fàbrega, i l’increment de preus anirà a la butxaca dels treballadors. 

ERC
Junts
Rubio
pressupostos
Seu
ajuntament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte