La planificació de l’aparcament de l’Obac realitzada per l’anterior consolat no és viable, segons ha constatat l’actual majoria. És per aquest motiu que, tot i considerar-lo un “projecte estratègic”, el Comú treballa ara per reconduir-lo. El mes de març, els cònsols escaldencs ja es van reunir amb la propietat i l’objectiu seria revisar les condicions de l’acord signat en l’anterior mandat. Principalment es tractaria d’aconseguir un termini més llarg perquè el Comú pogués executar l’obra.

El primer problema que té el projecte és econòmic. Així, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, va explicar que la majoria liderada per Trini Marín havia previst 3,9 milions d’euros per a l’excavació, però de les ofertes presentades la més barata pujava a 4,5 milions, el que suposa un 20% més. En el cas que aquesta desviació es mantin-gués per a totes les fases, l’aparcament costaria uns 15 milions en lloc dels 12 milions estimats. En segon lloc, hi ha un problema de terminis. El fet és que la corporació demòcrata va signar una clàusula –que per la cònsol major, Rosa Gili, “posa la pell de gallina”– per la qual l’obra executada pel Comú passaria a mans de la propietat en cas que la corporació no l’acabés en un termini de cinc anys sense poder rebre ni un cèntim a canvi encara que hi hagués invertit 10 milions. Tenint en compte que l’excavació a hores d’ara no s’ha pogut començar, els tècnics han exposat que aquest calendari ja és irrealitzable. En tot cas, la majoria va insistir que no ha descartat un projecte que l’oposició considera que s’hauria de fer “sí o sí” per tal de revitalitzar la part alta. El conseller demòcrata Jordi Vilanova, però, va coincidir en la necessitat de revisar-lo, ja que el context en què es va signar l’acord amb la propietat era diferent de l’actual.

Aquesta va ser una de les qüestions tractades en el consell de comú celebrat aquest dimarts, en el qual la minoria va insistir en la necessitat d’una rebaixa salarial als càrrecs polítics. Gili va reiterar la voluntat d’aplicar la reducció i va anunciar que aquest dijous s’analitzarà aquest tema en reunió de cònsols. Tot i que no va detallar quina serà la proposta d’Escaldes-Engordany, sí que va recordar que els cònsols tenen dedicació plena i no perceben dietes a diferència d’altres càrrecs polítics. La mandatària també va parlar de l’aportació al fons de solidaritat per la Covid-19. Va dir que “no ens neguem a res” malgrat que el Govern no ha consultat els comuns a l’hora d’aprovar la Llei Òmnibus ni els diferents decrets. En tot cas, la negociació està oberta i, en el marc d’aquesta, “si trobem una zona comuna de confort en la qual el Govern ens proposa unes coses i hi estem d’acord, ho farem”.

També es va aprovar ampliar el descompte de la targeta d’aparcament AD+ fins als 60%  per equiparar-lo a la resta de parròquies. A més, l’aparcament del Madriu passarà a tenir una tarifa d’1 euro per 12 hores i de 2 euros per tot el dia i es va rebaixar el preu dels contenidors d’envasos i de les piscines.


Part del sostre del Prat del Roure es va esfondrar abans d’un concert


“Hi ha diners al banc perquè no s’han invertit.” Aquest és el resum que fa la majoria de la gestió pressupostària de l’anterior consolat. Aquest dimarts es van tancar els comptes de l’exercici 2019, que presenten un romanent positiu de tresoreria de 14,2 milions d’euros i un endeutament de 14 milions. Amb tot, l’equip comunal lamenta que l’anterior majoria prioritzés la gestió de les finances en detriment de la despesa en l’administració i béns i serveis públics. Mostra d’això és que tan sols es va executar un 43% de les inversions previstes (el que suposa 4,5 milions, mentre que es van deixar de fer projectes per valor de 6,5 milions). I és degut a aquesta “inacció” de l’anterior majoria que el dia abans d’un concert benèfic va esfondrar-se una part del sostre de l’auditori del Prat del Roure, va lamentar el cònsol menor, Joaquim Dolsa. Sortosament, no hi va haver danys personals i l’afectació es va limitar a la zona de l’escenari, motiu pel qual es va poder celebrar l’esdeveniment instal·lant un escenari provisional.

Dolsa veu venir que els 14,4 milions de romanent de tresoreria “desapareixeran com el fum” perquè ara “farem la feina que no van fer”. “Fins i tot pots preguntar-te què venien a fer al Comú”, va afegir. També va lamentar que les inversions del 2019 se centressin a l’avinguda Carlemany, que es deixés de banda la finalització de la xarxa separativa (incomplint l’acord amb el Govern) i la manca de polítiques de millora de la funció pública, un fet que sumat a la gestió deficient del clima laboral va derivar en un volum de baixes important en certs departaments. També va remarcar que hi ha 200 punts d’edificis comunals en què cal resoldre temes de seguretat i 22 contractes vençuts. Així mateix, va apuntar que si bé és cert que els ingressos van créixer per l’evolució del sector de la construcció, les previsions al pressupost eren inferiors als ingressos del 2018.

Des de l’oposició es va defensar la gestió “rigorosa” dels consolats de Marín que, contràriament al que sosté la majoria, no va impedir continuar invertint. La minoria remarca que l’endeutament és el més baix dels darrers 20 anys i que amb el romanent de tresoreria actual es podria eixugar-lo totalment. Els consellers de DA també van denunciar la manca d’informació per part de l’equip de govern.