“No cal un canvi radical que comprometi el creixement econòmic i la bona trajectòria del país”. Així ho va posar en relleu el cap de Govern, Xavier Espot, en el discurs de Cap d’Any, quan va assenyalar que l’economia andorrana és una de les que més creix en el conjunt d’Europa. D’aquí que a parer seu, Andorra no necessita un canvi radical de model. Espot va assegurar que, tot i les dificultats generades sobretot per la pandèmia i darrerament per la guerra a Ucraïna, les empreses i els professionals del país continuen tenint la capacitat de generar riquesa, de crear llocs de treball i d’obrir noves oportunitats.

De tota manera, va reconèixer que des de la responsabilitat del Govern i també “des de la responsabilitat que tenim, com a ciutadans”, el Principat no es pot acontentar “quedant-nos amb les grans xifres o les grans variables estadístiques”. En aquest sentit, Espot va defensar que el Consell General i el Govern estan treballant de valent per compensar els desequilibris del creixement econòmic i per aconseguir que la creació de riquesa i d’oportunitats arribi a totes les persones que fan part d’aquest país i el desenvolupament econòmic es tradueixi també en progrés social. I va enumerar aquestes mesures, que va titllar de valentes “i no exemptes de dificultat”, com ara la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer d’habitatges, l’augment dels salaris per compensar la pèrdua de poder adquisitiu, les noves tarifes elèctriques que fomenten l’estalvi i que protegeixen les persones més desafavorides o la gratuïtat del transport públic.

El cap de Govern també es va referir a la necessitat d’equilibrar i encarrilar el creixement  en matèria d’urbanisme perquè es desenvolupi de manera harmònica. També va apel·lar a la transformació del model energètic per tal que aposti per les fonts renovables i per la producció nacional d’electricitat.