Diari digital d'Andorra Bondia
Espot va comparèixer ahir davant de la comissió legislativa d’Interior per informar dels resultats de l’auditoria.
Espot va comparèixer ahir davant de la comissió legislativa d’Interior per informar dels resultats de l’auditoria.

Espot anuncia un decret que acabarà amb la variabilitat dels preus públics


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar que el Govern està treballant en un decret que establirà un preu públic únic per a tots els centres prestadors de serveis. El text es preveu que sigui una realitat aquest any i ha de donar compliment a una de les recomanacions de l’auditoria sobre els serveis socials i sociosanitaris, que la llei estableix que s’ha de realitzar cada dos anys. El primer d’aquests informes, que es va presentar ahir davant de la comissió legislativa d’Interior, remarca que avui hi ha diferents preus per a un mateix servei, sobretot en l’àmbit de la gent gran (els serveis residencials). Per garantir l’equitat i eficiència en l’assignació de recursos socials, i evitar el risc que hi hagi diferents nivells de servei en funció de l’entitat concertada, es recomana establir un nou sistema de preus públics que deixi d’estar basat en el centre i es fixi en funció del grau de dependència de la persona. 
Espot va remarcar que “de facto” això ja s’estava fent, i els centres amb preus més elevats són els que acullen les persones més dependents. Amb tot, va remarcar que “cal reglamentar-ho a través d’un decret transparent i públic”. Així mateix, un dels àmbits en el qual encara queden avenços per fer és en la implementació d’un sistema integrat d’informació que permeti tenir dades fiables i una visió global del sistema de serveis socials (com ara les sol·licituds, el temps d’espera, el grau de satisfacció de l’usuari o la qualitat del servei). El ministre va acceptar que “és important que puguem creuar dades per fer més prevenció i afinar en les polítiques socials” tot i que va advertir que té un cost “molt important”.
Altres aspectes de millora fan referència al coneixement de les necessitats socials de la població. Amb la informació de què es disposa, sembla que s’estan cobrint les demandes però l’auditoria indica que caldria esbrinar si hi ha part de la ciutadania que no s’adreça als serveis socials –una tasca que s’ha començat a fer amb la gent gran. Al mateix temps, es remarca que cal treballar en l’actualització dels barems utilitzats per avaluar les necessitats de les persones que sol·liciten prestacions, fer que les polítiques socials estiguin centrades en les persones i gestionar els casos de forma transversal entre les diferents àrees de l’Administració, així com la necessitat de fer més esforços en la prevenció. 
L’informe conclou que, tot i que calen dades més afinades, el sistema respon amb eficàcia a les demandes i els temps de resposta semblen adequats. Així mateix, subratlla que el risc d’exclusió social és més baix que a França i Espanya. Per Espot, l’auditoria permet “desfer acusacions injustes” que es van fer des de l’oposició a la Llei de serveis socials i sociosanitaris. A l’espera d’analitzar l’informe en profunditat, tots els consellers generals de l’oposició van destacar la importància del document. La consellera general liberal Judith Pallarès es va mostrar sobtada, però, per les mancances en informació i espera que es puguin  resoldre en breu. En el mateix sentit es va expressar el conseller general del PS Gerard Alís, que va indicar que aquestes eines han de permetre avaluar si els serveis que es presten són adequats, si compleixen les necessitats i la satisfacció de l’usuari. La consellera general Sílvia Bonet va trobar a faltar l’opinió d’associacions de discapacitat i de la gent gran, i la consellera d’UL Carine Montaner va apuntar la falta del sistema d’informació, el centre de salut mental i millorar la prevenció.

Només un 10,5% dels objectius fixats a la Llei de serveis socials i sociosanitaris no s’han assolit

Un 79% dels objectius establerts a la Llei de serveis socials i sociosanitaris estan assolits o parcialment assolits. Entre els no assolits, hi ha la residència per a persones amb problemes de salut mental (un projecte que està a l’espera de la finalització del pla de salut mental) i dotar l’atenció primària d’un educador social per cada 8.500 habitants, un aspecte important per a la prevenció. L’auditoria també assenyala que el sistema ha fet un gran esforç per respondre les demandes, però que hi ha un “cert desequilibri amb la capacitat de gestió”. De fet, el cost que es destina a aquest àmbit suposa un 1,71% del total del pressupost (el pressupost per al 2017 va ser de 19,5 milions d’euros). Per això,  recomana reforçar les eines de gestió. Espot ja va anunciar que caldrà incorporar més personal en aquestes àrees. Aquesta, juntament a la contractació d’educadors socials, serà una de les prioritats, va dir. El ministre va posar en relleu que l’informe no assenyala mancances de caràcter sistèmic.

Espot
anuncia
decret
variabilitat
preus públics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte