Diari digital d'Andorra Bondia
Espot en la seva intervenció al Cercle d’Economia a Barcelona, ahir.
Espot en la seva intervenció al Cercle d’Economia a Barcelona, ahir.

Espot considera “lògic” que es permeti la mobilitat amb Catalunya


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, considera que si finalment la Generalitat aixeca el confinament comarcal per Setmana Santa i aquest passa a ser, només, perimetral de la comunitat autònoma, “la conseqüència lògica” seria que també s’inclogués Andorra en aquest àmbit de mobilitat. Una decisió que permetria, com a mínim, l’arribada de turistes catalans al país i que els residents al Principat es poguessin moure sense limitacions per tot Catalunya.

El posicionament l'ha expressat avui a preguntes de la premsa minuts abans de dur a terme una conferència al Cercle d’Economia a Barcelona. Espot ha remarcat que “caldrà estar amatents” perquè si finalment el govern català aixeca el confinament comarcal, que aquests límits “englobin també el territori del Principat d’Andorra”. “Si ara hi ha permeabilitat entre una comarca i el Principat, quan el confinament passi a tota la comunitat també hauria d’incloure el Principat”, ha argumentat. En tot cas ha deixat clar que és una demanda que “hem tornat a posar sobre la taula i farem tot el que sigui necessari amb l’ajut de la Generalitat i del govern d’Espanya perquè pugui ser així”. I és que tampoc ha amagat que la mateixa petició s'ha fet per les festes de Nadal “i malauradament no va prosperar”.

Espot ha tornat a insistir en la “interrelació i permeabilitat natural” que existeix entre Andorra i Catalunya, adduint que “és d’interès comú que hi pugui haver aquests moviments amunt i avall”. A més, a parer seu, “la situació sanitària tant de Catalunya com d’Andorra justifica que es pugui fer amb absolutes garanties”.

En el marc de la conferència, de fet, el cap de Govern ha fet referència al “sobreesforç de despesa” en les mesures per donar suport i ajut directe al teixit productiu per garantir, en la mesura del possible, la generació de riquesa i preservar també els llocs de treball.

Igualment ha posat en relleu que des de l’inici s’ha perseguit l’objectiu de “minimitzar els contagis i protegir els més vulnerables”. Segons Espot, “ens hem esforçat per garantir que Andorra era un país segur i ben preparat per donar resposta als repunts de la pandèmia amb més i millor capacitat de test, de rastreig i de mesures selectives per evitar paralitzar l’activitat de serveis”. Així ha assegurat que no s’han “estalviat esforços ni inversions en la capacitat de detectar i rastrejar contagis”, esdevenint un dels països del món amb major capacitat de detecció de la malaltia. “Hem aconseguit un equilibri entre les mesures de prevenció i protecció i el desenvolupament de l’activitat comercial”, ha afegit.

Una pandèmia que va afirmar que ha estat el catalitzador per accelerar els canvis que tocava fer.

Parc tecnològic, zona franca i ‘blockchain’
En el discurs que ha pronunciat el cap de Govern ha assegurat que el gran repte de l’economia andorrana és la diversificació en “clau de sostenibilitat i d’innovació”. Ha defensat el país com un “banc de proves” per al desenvolupament d’iniciatives empresarials i ha posat com a exemples la previsió d’engegar un parc tecnològic i una zona franca (que creu que pot arribar a ser una eina en favor del comerç online, un dipòsit de custòdia d’obres d’art i un districte tecnològic) o la regulació de la tecnologia blockchain. També ha remarcat el pol d’activitat que és Andorra per a les comarques i departaments veïns i va posar en relleu que “Andorra està preparada i vol assumir aquest lideratge regional en el context del mercat interior europeu i la nostra associació amb la Unió Europea”. Ha deixat clar que l’acord d’associació és “la clau de volta que culminarà el procés d’internacionalització de la nostra economia” i ha insistit que s’inspira confiança en els mercats internacionals, sobretot per l’entrada a l’FMI.

Espot
mobilitat
Catalunya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte