Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la inauguració de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Un moment de la inauguració de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Espot diu que el desenvolupament o és sostenible i fidel als ODS o no serà


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

“El desenvolupament serà sostenible, o no serà”. Així de contundent es va mostrar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, després de la inauguració de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, on va reforçar el compromís d’Andorra amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i va assegurar que si “el desenvolupament futur no el fem d’acord als 17 ODS i tenint en compte la sostenibilitat econòmica, la sostenibilitat social i la sostenibilitat mediambiental, no n’hi haurà”. I no només això, sinó que “l’alternativa és regressió i més pobres” i “una dècada perduda que deia la secretària general iberoamericana”.

I és que Rebeca Grynspan, que va destacar que en la trobada es pretén “avançar en els compromisos de l’agenda de desenvolupament sostenible” i en “un nou compromís de les empreses iberoamericanes en la regió”, va incidir en el seu parlament en el fet que la pandèmia de la Covid-19, que  ha “tingut efectes diferents entre els països i també a l’interior d’aquests”,  ha “impactat en els problemes que ja s’arrossegaven d’abans”.

Amb tot, Grynspan es va mostrar optimista i va destacacar que la pandèmia “suposa també una oportunitat” per tal de transformar el model actual i acabar amb alguns dels dèficits de la regió iberoamericana, i en aquest sentit va apel·lar a quatre factors que considera clau, com són el fet que la regió compti amb un gran volum de “població jove i compromesa”, la “digitalització accelerada”, les “inversions en sostenibilitat, governança i inclusió” i el creixement de les economies estatunidenca i xinesa i l’“auge de matèries primeres” que pot beneficiar alguns països iberoamericans.

I tot això s’ha d’aconseguir a partir de “treballar units”, va continuar la secretària general iberoamericana, que va destacar que “si l’any 2020 ens va unir el problema, el 2021 ens ha d’unir la solució”. En aquesta línia, Grynspan, que va remarcar que la trobada constitueix una “bona oportunitat perquè els empresaris facin sentir la seva veu”,  va incidir en la necessitat de “resoldre l’accés ràpid a les vacunes” i de “proveir-nos del finançament necessari”, a la vegada que va apel·lar a la importància de la “qualitat dels lideratges”, dels polítics però “també dels empresarials i de la socitat civil”.

I els empresaris estan disposats a assumir aquest lideratge. Si més no així de clar ho va deixar en la seva intervenció el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i president pro tempore del Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB), Gerard Cadena, que va defensar el paper de les empreses, especialment els darrers dotze mesos, i l’aportació que han fet per donar resposta a la pandèmia de la Covid-19, a la vegada que va reclamar un “paper més actiu” d’aquestes, ja que “les empreses som part de la solució”.

Per Cadena, que va insistir que el desenvolupament sostenible “no és només un programa polític, sinó que és un canvi de la societat”, la innovació i la sostenibilitat han de ser “la recepta més vàlida” per rellançar l’economia, i més en moments com l’actual’, on no sols “cal reconstruir el que la pandèmia ha colpejat”, sinó que també cal “projectar” i “obrir noves oportunitats empresarials i de negoci”.

Per la seva part, el president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i president de la Secretaria permanent del CEIB, Antonio Garamendi, va insistir en la idea que la Covid-19 ha de ser “una oportunitat per impulsar les reformes”, a la vegada que  va reivindicar que la reunió d’empresaris ha de servir per “consolidar el marc institucional sòlid” per impulsar un pla “eficaç i equitatiu” que permeti fer d’Iberoamèrica “una regió més competitiva i resilient”.

Una crida similar la va fer també el president de l’Organització Internacional d’Empleadors (OIE), Erol Kiresepi, que va incidir en la importància de la innovació no només per a la recuperació econòmica de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 sinó també com a “impuls per canviar els models productius iberoamericans”. Així mateix, Kiresepi va assegurar que la recuperació dependrà també en bona part de “la capacitat d’establir parteneriats publicoprivats”. 

La 13a Trobada Empresarial Iberoamericana clourà avui i les conclusions s’elevaran a la Cimera de caps d’Estat i de Govern de demà, on se’n prendrà “bona nota de cara al compromís de la Cimera”, segons va assegurar Espot, que va defensar la celebració de fòrums d’aquestes característiques que “acaben dotant  la Cimera de contingut”. Així, el cap de Govern es va mostrar convençut que tant de la Trobada Empresarial com de la cita de demà “se’n treuran conclusions concretes i palpables de cara a millorar la qualitat i condicions de vida de cadascun dels ciutadans i ciutadanss de l’espai iberoamericà”.

 

Espot
diu
desenvolupament
sostenible
Fidel
ODS
no serà
Cimera iberoamericana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte