Vint minuts abans de les vuit del vespre, Xavier Espot va ser investit ahir cap de Govern en primera votació en sumar els 17 suports dels 14 consellers generals de Demòcrates, dels 2 de Ciutadans Compromesos i del d’Acció, en una segona jornada del debat d’investidura en què, amb més o menys matisos, des de les forces de l’oposició es va agafar la mà estesa d’Espot i es va valorar positivament els pactes d’Estat oferts pel ja cap de Govern electe. Com era d’esperar, els parlamentaris de Concòrdia van donar suport al seu candidat, Cerni Escalé, mentre que els consellers generals d’Andorra Endavant i del Partit Socialdemòcrata es van abstenir en la votació.

Precisament, la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, que en una primera intervenció va repassar aquelles qüestions “on ens podem trobar” amb Concòrdia tot i demanar “més concreció”, ja que “el què està bé però volem veure el com”, va celebrar que Espot reconegués dimarts que “no tot es va fer bé en l’Acord Polític”, i va assegurar que “si es recondueixen els errors ens hi retrobarem”.

Encara en l’àmbit de l’acord d’associació, Salazar va defensar la necessitat de “seguir apostant” per “defensar la demanda sistemàtica d’antecedents penals”, tot i que és una qüestió que Espot va advertir que seria difícil poder mantenir tot i no descartar poder trobar “solucions imaginatives”, i va insistir en la necessitat de fer més pedagogia vers la ciutadania i “exhaurir el temps necessari” per tancar un bon acord sense establir-se com a límit el desembre d’enguany.

Quant al pacte per a la reforma de les pensions, la parlamentària socialdemòcrata va advertir que “comencem malament” si la proposta feta pel consell d’administració de la CASS és la que “Demòcrates es fa seva” i va reclamar que sigui la comissió creada pel Consell General qui “piloti la reforma”, un aspecte que en la rèplica Espot va convenir que serà així, si bé amb la participació “activa” del Govern per “evitar que es reprodueixin els errors del 2008”.

Per la seva part, el conseller general de Concòrdia Jordi Casadevall, que va assegurar “compartir plenament la política de mà estesa”, va avançar que als pactes d’Estat proposats “almenys d’inici hi serem”, i, en el cas del de la UE, es va mostrar confiat que “les lliçons siguin beneficioses i es pugui debatre tots els aspectes”, i obert a “incloure partits no representats a la cambra”.

Respecte al pacte sobre les pensions, Casadevall va afirmar que la formació està oberta “a estudiar totes les opcions per garantir la sostenibilitat del sistema”, si bé va expressar reserves quant a tocar l’edat de jubilació, una qüestió que Concòrdia creu que “no s’ha d’incloure en aquesta primera reforma”, tal com va apuntar Escalé en el torn de rèplica.
Així mateix, i sobre el creixement sostenible, Casadevall, que va retreure a Espot que no parlés massa d’una qüestió que la formació considera “molt important”, com és l’aigua i els recursos hídrics, va reclamar la unió del ministeri de Territori amb el de Medi Ambient “perquè són dues cares d’una mateixa moneda”, i va celebrar que gràcies a l’aparició de Concòrdia aquesta qüestió hagués entrat a l’agenda política.

Aquest darrer comentari va provocar la reacció d’Espot, que en el torn de rèplica va demanar a Concòrdia que no s’adjudiqui la paternitat de la defensa del medi ambient, ja que els reptes i problemàtiques del país no són patrimoni de cap formació. I en aquest sentit, va recordar que “ni el PS té la paternitat de les polítiques socials ni els Demòcrates tenim la paternitat de la gestió acurada de les finances públiques”. 

La presidenta del grup d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que va celebrar la “voluntat real” mostrada per Espot “de trencar la distància entre majoria i minoria”, va destacar que la problemàtica de l’habitatge i l’acord d’associació amb la UE marcaran aquesta legislatura i va recordar a Espot que “els ciutadans no volen paraules, sinó  accions i més pragmatisme”. I en aquesta línia va advertir que des d’Andorra Endavant “farem de contrapoder” a la vegada que “participarem de manera activa a fer propostes”, ja que “som aquí per treballar, per solucionar problemes”.

Des dels grups de la majoria, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va incidir també en les coincidències entre les formacions presents a la cambra quant al “diagnòstic de la situació, que no varia molt” i que en determinats casos “el que varia és la manera d’arribar a les solucions”, va argumentar el suport de la formació a la investidura a la  bona feina feta la legislatura passada i a la bona evolució de l’economia, malgrat l’impacte de la Covid, que situa  el país en una “posició de fortalesa i estabilitat financera que ens permet afrontar els reptes de futur amb confiança i optimisme”. I és que Naudi, que va recordar que l’encaix a la UE ha de fer que “millori la vida i les oportunitats de la gent del país” i va recordar que “el pacte d’Estat de les pensions ha de fixar les regles del joc per als anys a venir”, va destacar que sempre “és millor gestionar les ineficiències del creixement econòmic que no pas gestionar una crisi econòmica”.

Per la seva part, el president del grup demòcrata, Jordi Jordana, que tot i la majoria absoluta va assegurar que “serem estrictes i rigorosos amb l’acció del Govern”, va remarcar que el programa de Govern exposat per Espot en la primera jornada del debat és “sòlid i centrista, il·lusionant i realista, també mira endavant des del respecte per la història, institucions i especificitats d’Andorra”, tot contraposant-lo al presentat per Escalé, caracteritzat per “propostes que sobre el paper poden ser més o menys atractives, però sense la responsabilitat d’haver-les d’aplicar” tot  i que el va considerar “treballat”.

Pactes d’Estat i Govern
Al final de la sessió, el ja cap de Govern electe va celebrar la “placidesa” del debat i el tarannà de les diferents formacions, i es va congratular que des de Concòrdia i des del grup socialdemòcrata s’acceptés la proposta de pactes d’Estat.

En aquest sentit, Espot va explicar que la constitució de l’acord polític per l’acord d’associació amb la Unió Europea s’hauria de formalitzar no més enllà de quinze dies, ja que “caldrà ratificar els acords presos sota reserva” i “voldria ja informar-ne a l’Acord Polític”.

Pel que fa al pacte d’Estat per a la sostenibilitat del sistema de pensions, el cap de Govern electe va recordar que es reactivarà el treball ja fet la legislatura passada en la comissió especial i que per tant “s’anirà també bastant de pressa”, mentre que el pacte pel sistema de salut “es demorarà una mica més perquè els termes de l’acord encara no estan prou madurs”.

Quant al futur Executiu, Espot va admetre que encara manquen dues peces per completar el trencaclosques ministerial, les carteres de Finances i d’Afers Socials, tot i que es va mostrar convençut que, “si no en la seva totalitat, sí que en gran part es podrà anunciar la tarda del dia 15”.