Diari digital d'Andorra Bondia
Espot i Pallarés en la roda de premsa d'aquesta tarda.
Espot i Pallarés en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Espot es rebaixa el sou un 20% i els ministres un 15%


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

A partir del mes de juny els càrrecs electes i els de lliure designació veuran rebaixat el seu salari entre el 10 i el 20%. Així ho estableix el projecte de llei de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electes i de lliure designació de les entitats públiques que demà s’entrarà a tràmit parlamentari i que han explicat aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés. Tot i que el text podrà ser objecte d’esmenes, Espot ja ha avançat la decisió presa per l’Executiu quant a les reduccions salarials. Ell, que cobra més de 6.000 euros bruts mensuals, es reduirà el sou un 20%, els ministres, secretaris d’estat, la secretària general, el cap de gabinet, la cap de protocol i els ambaixadors –que cobren menys de 6.000 euros bruts al mes– se’l reduiran un 15%, mentre que els ambaixadors no residents, que ha indicat que la majoria de vegades cobren el salari mínim o poc més, se’l reduiran un 10%. “Ens ha semblat convenient prendre una decisió ferma”, ha afirmat. La retallada s’aplicarà a partir del juny i està previst que s’allargui fins al desembre (tot i que Espot no ha tancat la porta a allargar-ho si la situació ho requereix).

Pel que fa als càrrecs de lliure designació, assessors i personal de relació especial de les administracions públiques o entitats sota la direcció del Govern, parapúbliques i la resta d’organismes participats majoritàriament per l’Executiu s’ha previst la mateixa forquilla que la establerta entre els membres del Govern. Aquells que cobrin salaris iguals o superiors als 4.000 euros bruts, una reducció del 10%, qui cobri 5.000 euros bruts o més, reducció del 15% i en el cas dels salaris bruts iguals o superiors als 6.000 euros, reducció del 20%.

Amb tot plegat s’ha calculat que l’estalvi seria d’uns 210.000 euros. “L’impacte econòmica no és enorme a diferència del que pot pensar molta gent”, ha afirmat Espot, que ha qualificat la xifra d’“ínfima” si es tenen en compte les despeses i recursos que s’hauran destinat i es destinaran a fer front a les mesures econòmiques i socials per combatre la crisi sanitària. En aquest sentit ha deixat clar que la decisió de rebaixar els salaris no s’ha pres en funció de “si seran molts o pocs diners ni tampoc per si hem treballat més o menys aquestes setmanes”, sinó que s’ha adoptat perquè “estem convençuts que hem de tenir un rol exemplar”. “En moments difícils en què molta gent perdrà la feina o està afectada per una suspensió temporal del contracte de treball o per una reducció de jornada i per tant percebrà un salari inferior, i en què molts autònoms i empresaris han vist com els seus ingressos quedaven reduïts o han desaparegut, aquells que estem al front dels assumptes públics hem de donar exemple i assumir part del sacrifici”, ha manifestat.

Segons ha exposat Pallarés, el text també preveu la recomanació que altres institucions com el Consell General, els comuns, el Consell Superior de la Justícia i el Tribunal Constitucional, “dins la seva pròpia autonomia”, puguin aplicar les mateixes mesures. De fet, Espot s’ha mostrat convençut que tots ells ho faran i ha assegurat que té constància que ja han decidit donar-hi el sí els membres dels grups parlamentaris de la majoria així com la síndica i la subsíndica.

Igualment, també ha avançat que els 210.000 euros que s’estalviaran s’utilitzaran per “recompensar el personal sanitari”, que ja havien anunciat que renunciaven a 500.000 euros que s’havien previst de cara al pressupost de l’any vinent per a millores salarials. “Una forma que no hi renunciïn és destinar part dels nostres salaris a compensar-los”, ha afirmat Espot.

D’altra banda, com a mesura d’estalvi la llei també preveu plans de racionalització econòmica i de recursos humans tant a l’administració pública com a totes les entitats públiques. Aquests plans preveu modificació de les estructures organitzatives, mesures de mobilitat, formació i capacitació per als treballadors que siguin traslladats del seu lloc de treball així com la suspensió d’excedències voluntàries. Pallarés ha indicat que la voluntat és que algunes d’aquestes mesures ja puguin tenir un efecte en la liquidació de comptes d’aquest any i que ja estiguin totalment preparats de cara a l’elaboració del pressupost del 2021.

Finançament extern

D’altra banda, el cap de Govern ha detallat que en les disposicions addicionals i finals del text s’inclou un crèdit extraordinari plurianual de 2,8 milions d’euros, 710.750 dels quals concerneixen a l’exercici 2020, per finançar les despeses d’una eventual adhesió al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, així com la possibilitat de concertar operacions de crèdit amb entitats financers i organitzacions internacionals per un import de 350 milions.

Per últim, el mateix projecte de llei també habilita els primers quinze dies del mes d’agost a efectes processals. És l’acord a què s’ha arribat amb el Consell Superior de la Justícia i els col·legis professionals per tal de poder recuperar l’activitat que havia quedat aturada durant gairebé dos mesos i mig.

Andorra
sous
salaris
rebaixa
retallada
llei
estalvi
Covid-19
mesures
Govern
càrrecs
polítics
assessors
lliure designació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte