Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Xavier Espot en l’acte de la signatura, a Copenhagen, del Protocol número 16.
El ministre Xavier Espot en l’acte de la signatura, a Copenhagen, del Protocol número 16.

Espot firma el Protocol número 16 de la Convenció dels drets humans


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va signar ahir a Copenhagen el Protocol número 16 de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, segons va informar ahir l’executiu. El consell de ministres va aprovar dimecres la signatura del text i va facultar el ministre Espot per dur-ne a terme la rúbrica durant la conferència ministerial específica sobre la convenció que té lloc fins avui a la capital de Dinamarca.
El Protocol número 16 s’emmarca en el procés de reforma del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que es va iniciar l’any 2010, i que té com a objectiu, entre d’altres, reforçar el paper del jutge nacional en matèria de drets humans i evitar violacions de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals.
Així, aquest text permet que les altes jurisdiccions d’un Estat membre de la convenció tinguin la possibilitat d’adreçar al TEDH una sol·licitud de dictamen consultiu, relativa a alguna qüestió d’interpretació o d’aplicació dels drets i llibertats definits a la Convenció o als seus protocols. La consulta només pot fer-se en el marc d’un litigi en curs, quan l’alta jurisdicció tingui un dubte d’interpretació o d’aplicació d’un dret o d’una llibertat reconeguda per la Convenció o pels seus protocols, amb l’objectiu d’evitar violacions de la convenció i que el cas hagi de ser enjudiciat finalment pel TEDH. La sol·licitud ha d’estar motivada i ha de proporcionar al tribunal els elements de context jurídics i factuals del litigi.
En el moment del dipòsit de l’instrument de ratificació, Andorra haurà de nomenar quines jurisdiccions són competents per fer la sol·licitud de dictamen. Fins ara, el text ha estat signat per divuit estats, dels quals nou ja l’han ratificat (Albània, Armènia, Estònia, Finlàndia, Geòrgia, Lituània, San Marino, Eslovènia i Ucraïna).
Precisament, ahir el ministre de Justícia francès, Nicole Belloubet, va dipositar l’instrument de ratificació del Protocol número 16 a la seu del ministeri de Justícia danès, un fet que permetrà que entri en vigor l’1 d’agost vinent, ja que feia falta la ratificació per part de deu estats perquè el protocol entrés en vigor.
De fet, en la visita que el president francès i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, va fer al TEDH l’octubre passat, ja va expressar la seva voluntat que França pogués esdevenir el desè Estat a ratificar el protocol i permetés la seva entrada en vigor, com finalment així ha estat.
D’altra banda, la conferència que es fa a Copenhagen té com a finalitat l’adopció d’una declaració conjunta per part dels estats membres del Consell d’Europa que reafirmi, entre d’altres, el principi de la responsabilitat compartida, entre el TEDH i els estats part en la convenció, en l’aplicació d’aquest text, l’obligació dels estats d’aplicar-lo de forma efectiva a nivell nacional i d’executar les sentències del TEDH, la necessitat de prendre més mesures per resoldre el nombre important de casos pendents davant del TEDH, i la importància de la qualitat, la transparència i l’eficàcia en el procés de selecció i elecció dels jutges davant del TEDH.

Espot
firma
Protocol número 16
Convenció dels drets humnas
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic