Diari digital d'Andorra Bondia
Jover i Gatti durant la signatura del CDI entre ambdós països.
Jover i Gatti durant la signatura del CDI entre ambdós països.

Espot i Jover signen el CDI i un memoràndum de cooperació amb San Marino


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, es troben de viatge oficial a San Marino, una visita que ha servit per impulsar les relacions bilaterals entre els dos estats amb la signatura de dues enteses i la rúbrica de l’acord per evitar la doble imposició, segons ha informat l’executiu.

D’una banda, Espot ha rubricat un Memoràndum d’amistat i cooperació general que ha signat amb el ministre d’Afers Exteriors sanmarinès, Luca Beccari, i de l’altra un protocol específic de salut que s’emmarca dins del memoràndum, i que en aquest cas el cap de Govern ha firmat amb el titular de la cartera, Roberto Ciavatta.

Per la seva part, Jover i el seu homòleg de San Marino, Marco Gatti, han signat també un Conveni per evitar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i el patrimoni i per prevenir l’evasió fiscal, text que es converteix en el desè CDI negociat pel Principat i que se suma als assolits amb Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Xipre i Hongria, que està pendent de signatura.

Al marge de les signatures, les dues delegacions han mantingut diferents reunions bilaterals. Entre altres, s'ha abordat el procés de negociació per a l’Acord d’associació amb la UE que els dos països treballen de manera conjunta també amb Mònaco. En aquest sentit, Espot ha explicat la reunió que va mantenir la setmana passada amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i on van abordar l’agenda per als pròxims mesos. Un calendari que es reprendrà amb la visita a Andorra de l’ambaixador de la Unió Europea, Didier Lenoir, prevista per al mes de juny.

També en l’àmbit europeu, Espot i Beccari han parlat del certificat digital que ha de reactivar la mobilitat internacional. Així, tant Andorra com San Marino preparen aplicacions pròpies que inclouran les dades sanitàries relacionades amb el coronavirus SARS-CoV-2. L’aplicatiu, que hauria d’estar acabat abans de l’estiu, permetria, prèvia homologació, viatjar a l’estranger d’una manera més senzilla. En aquest sentit, s'ha organitzat una reunió telemàtica entre els responsables d’ambdós països per compartir coneixements i experiències.

Finalment, les dues delegacions també han parlat sobre finançament internacional, en especial de l’entrada d’Andorra al Fons Monetari Internacional i al Banc de Desenvolupament Europeu, de l’evolució epidemiològica lligada amb la pandèmia de la Covid-19, del pla de vacunació i de la gestió sanitària.

Ja a la tarda, Espot i Jover han rebut la distinció d’honor de la Gran Creu Eqüestre de l’Orde de Santa Àgata de la República de San Marino per part dels Capitans Regents de San Marino, Gian Carlo Venturini II i Marco Nicolini I.

En el discurs que el cap de Govern ha fet durant l’acte, en italià, ha destacat els 25 anys de relacions institucionals entre ambdós països i ha apuntat que el CDI signat "és un instrument que permetrà promoure els intercanvis comercials entre empreses d’ambdós països", a banda de "reforçar la nostra aposta per un marc econòmic homologat i adaptat a la comunitat internacional.

En aquest sentit, Espot també ha fet referència als reptes de futur que Andorra i San Marino afronten conjuntament: "trobar l’encaix en una Europa i una comunitat internacional transformades arran de la Covid-19". Finalment, el cap de Govern ha defensat el multilateralisme com a "plataforma de diàleg i d’enteniment entre els Estats, i una eina per a la promoció de la pau, la protecció dels drets humans i el compromís vers el desenvolupament sostenible". 
Així, ha destacat, "la bona sintonia entre Andorra i San Marino a l’ONU ens ha permès esdevenir pioners en la lluita contra el malbaratament d’aliments, per exemple".

Espot ha tancat la visita oficial amb la signatura al Llibre d’Honor. Durant la tarda la delegació andorrana, que completaven l’ambaixador d’Andorra a San Marino, Carles Álvarez, el cap de Gabinet, Guillem Casal, i la tècnica del ministeri d’Afers Exteriors, Laura Mora, ha fet una visita cultural pel centre històric de la Ciutat de San Marino.

Espot
jover
signen
CDI
memoràndum de cooperació
San Marino

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte