Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, amb la síndica, Roser Suñé, i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, aquest dijous al Consell General.
El cap de Govern, Xavier Espot, amb la síndica, Roser Suñé, i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, aquest dijous al Consell General.

Espot manté que no es pot mirar els veïns en temes com la nacionalitat


Escrit per: 
Redacció/Agències / FOTO: Agències

“No podem emmirallar-nos en altres països que són molt diferents, no esborrarem del mapa tot allò que ens defineix, ja que la seva normativa no tindria el mateix impacte a Andorra que la que pot tenir a França o Espanya. Si a Andorra hi hagués doble nacionalitat, el 90% dels ciutadans la tindrien, i així ser nacional seria simbòlic, i a més, pel que fa al vot resident hauria de ser recíproc.”

D’aquesta manera ha respost aquest dijous el cap de Govern, Xavier Espot, a la interpel·lació de la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, arran de les dues recomanacions fetes per França i Espanya relatives al dret a vot dels residents a les eleccions comunals, els anys de residència necessaris per accedir a la nacionalitat i a la doble nacionalitat, en el marc de l’avaluació d’Andorra en l’examen periòdic de les Nacions Unides.

“Més enllà de ser una proposta que la majoria i el Govern no comparteixi, hauríem de fer una reflexió sobre el multilateralisme i entendre que acceptar aquestes recomanacions no és una pèrdua de sobirania, sinó una atenció a un món globalitzat. Atendre els requeriments ha de ser bo per als ciutadans”, ha exposat Salazar, que ha lamentat també el conservadorisme de l’Executiu.

Així mateix, la parlamentària socialdemòcrata, que ha defensat l’accés a la nacionalitat al cap de deu anys de residència, ha recordat que la doble nacionalitat es podria regular. “Parlem d’un procés d’integració, perquè molts residents no volen renunciar a la que tenen, i a més, si volem reciprocitat, primer hem d’aplicar-la nosaltres i després demanar-la”, ha assegurat. Salazar també ha subratllat que Andorra “no avança al ritme que hauria” i que no es poden menystenir les recomanacions que fan els països veïns, als quals “es truca a la porta” quan el país necessita ajuda.

Espot, que ha negat que el seu Executiu fos conservador, sinó més aviat progressista en les relacions internacionals, ha apel·lat a l’esperit constitucional per defensar la seva posició. “Les raons perduren, si es va fer així és per alguna cosa”, ha sentenciat.

Per la seva part, el també parlamentari Carles Sánchez ha demanat al cap de Govern si no creia que era millor incrementar el nombre d’andorrans per tal que fossin la majoria de la població. En aquest sentit, Espot ha assegurat que l’Executiu feia esforços per augmentar la proporció de nacionals amb els residents de més de 20 anys, aquells que per llei poden accedir a la nacionalitat andorrana, facilitant el procés de naturalització amb la introducció de la formació per passar l’examen preceptiu.

D’altra banda, els comptes d’Andorra Turisme també han estat protagonistes durant la sessió de control, en un debat que ha enfrontat el conseller socialdemòcrata Roger Padreny i la ministra de Turisme, Verònica Canals, que ha explicat que els números del 2020 estan aprovats i s’han posat en coneixement de l’oposició.

Padreny ha demanat a la ministra que aposti per una nova política turística que tingui en compte les restriccions provocades per la pandèmia. Així mateix, el conseller general socialdemòcrata ha retret a Canals la partida dedicada als dos espectacles del Cirque du Soleil que no s’han pogut celebrar i la ministra li ha respost que aquests diners es destinaran a les inversions futures.

En aquest sentit, la titular de Turisme ha explicat que l’Andorra Mountain Music d’enguany, que es presentarà pròximament, tindrà més actuacions, i que, conjuntament amb els comuns, s’apostarà per itineraris de natura, la gastronomia i l’Andorra Premium. “Volem un model turístic de més qualitat”, ha assegurat.

 

La millora de les parades de bus, per al 2022

La renovació senyalística de les parades d’autobús de les línies nacionals per tal que els usuaris disposin d’informació fidedigna i actualitzada a la mateixa parada haurà d’esperar a l’any vinent. Així es desprèn si més no de la resposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, a una bateria de preguntes del conseller general socialdemòcrata en relació amb el funcionament del transport públic. El ministre explica que per a aquest any hi havia prevista una prova pilot amb pantalles informatives instal·lades a les diferents parades així com la instal·lació d’unes plaques informatives que incorporaven un codi QR. No obstant això, i a causa de les reserves pressupostàries, amb motiu de la necessitat econòmica per fer front a la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, aquests dos projectes no podran veure la llum enguany, tot i que seran inclosos en el projecte de pressupost per a l’exercici 2022, segons explica el ministre.

 

 

nacionalitat
bus
Andorra Turisme
turisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte