Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les pancartes que es va treure en una de les etapes andorranes de la Vuelta.
Una de les pancartes que es va treure en una de les etapes andorranes de la Vuelta.

Espot nega un “rerefons polític” en la retirada de símbols durant la Vuelta


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Twitter

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va negar ahir a la tarda qualsevol tipus de “rerefons ideològic o polític” en la retirada de llaços grocs i una pancarta durant el desenvolupament de la Vuelta. Igualment va rebutjar que les mesures adoptades responguessin a instruccions del Govern espanyol, de la policia espanyola o dels organitzadors de la Vuelta. Espot va assenyalar que van comptar amb la col·laboració dels cossos policials espanyols “com sempre ha estat així i més enllà d’això no hi va haver cap mena d’instrucció” i que la comunicació que hi va haver entre cossos policials tenia com a únic objectiu el bon desenvolupament de l’esdeveniment. 

Segons el ministre, van ser els comandaments de la policia andorrana els qui van establir “les normes de seguretat necessàries i habituals” en aquest tipus d’esdeveniment. En aquest sentit, va assenyalar que qualsevol inscripció al ferm d’una de les carreteres del país, sigui quin sigui el símbol que hi hagués al darrera de la inscripció, “entenem que pot posar en entredit la seguretat dels vianants, dels ciclistes o de les persones que transiten en vehicle”. L’actuació hagués estat exactament la mateixa, va dir, tant si hagués estat “un llaç groc, vermell o la bandera d’un país”. 

Pel que fa a la pancarta de suport als presos polítics catalans empresonats o a l’exili que es va retirar, Espot va dir que les instruccions eren retirar les pancartes i banderes “quan aquestes podien comprometre la seguretat de l’esdeveniment o ocultaven els diferents patrocinadors”. Aquest va ser el motiu pel qual es van fer treure les banderes independentistes catalanes, britàniques i basques. Per Espot la retirada de la pancarta independentista es va fer perquè era un lloc on es preveia una aglomeració molt important de persones “i podia comprometre la seguretat” i no es va fer pel contingut del seu missatge. Ara bé, el ministre va reconèixer que si la persona que portava la pancarta considera que els policies que li van demanar que la retirés ho van fer amb “consideracions que van ferir la seva sensibilitat” i es va sentir ofesa, “és perfectament lliure d’interposar la queixa oportuna al cos de policia i s’investigarà el que va succeir”. 

Per refermar encara més la posició adoptada per la policia andorrana, el titular d’Interior va assegurar que si hi hagués hagut una bandera andorrana o qualsevol altre símbol patriòtic andorrà “també s’haguessin enretirat”.

Tríptic sobre el servei d’atenció a les víctimes de tràfic de persones 

El ministre Espot i la cap de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, van presentar ahir el tríptic editat per divulgar a la ciutadania el Servei d’Atenció a les Víctimes del Tràfic d’Éssers Humans (Savteh). Es tracta d’un servei gratuït adscrit a l’Àrea de Polítiques d’Igualtat que ofereix una atenció pluridisciplinària a les víctimes d’aquest tràfic. Porras va informar que s’han fet 500 exemplars del tríptic i va recordar que s’ha establert el telèfon d’atenció gratuït (181) operatiu les 24 hores, i que també s’ofereix una atenció presencial a l’edifici Clara Rabassa de dilluns a dijous de 8 a 17.30 hores, i divendres de 8 a 15.30 hores. Espot va dir que no tenia coneixement de tràfic de persones al país, i que el cas denunciat dels quatre treballadors d’origen colombià que treballaven en condicions laborals irregulars a la Massana, tot i que en un principi es va tractar com a tràfic de persones, la investigació es porta a terme per “explotació laboral”. Sobre aquesta qüestió, va explicar que es va voler donar una resposta humanitària a aquestes persones i que per aquest motiu se’ls va donar l’oportunitat de regularitzar la seva situació al país. Espot va confirmar que tots quatre s’han acollit a aquesta opció. 

Espot
nega
trasfons
polític
retirada
símbols
la Vuelta

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

El senyor ministre és el perfecte candidat a Cap de Govern. No defraudarà als seus. Llegir les seves declaracions insulten la inteligència de qualsevol persona. Pobre Andorra. Un comentari en un diari digital: "Valle de los caidos, masters regalados en la Juan Carlos, presos politicos, policia española violadora, medallas a la barbaria del 1 Octubre, monarquia corrupta, PP el partido más corrupto de Europa, Cajas de ahorro aniquiladas, bancos solventes regalados, Aves sin pasajeros, aeropuertos sin aviones, autopistas sin coches, submarinos que no flotan, jueces pederastas, manifestaciones unionistas con mas de 18 organizaciones fascistas avalándolas... Y luego alguien se pregunta porqué los catalanes se quieren independizar?". Aquest ministre pot anar fent esborrar els llaços del color que vulgui, però costa molt justificar tot això. Posats a fer, perquè no esborraven tambè els de la Seu ?. Tingui sort amb la seva consciència.
Sr. Espot, veig que continua fent el mateix que el seu cap, mentir i mentir. És increïble, bé, venint de DA és del tot creïble, que a Andorra la llibertat d'expressió estigui igual que als països del tercer mon. Per què us fa por que en la TV Espanyola es vegi que a Andorra tb hi ha gent que no està d'acord amb l'empresonament dels polítics catalans totalment injusta i desmesurada? Primer de tot, recordeu d'on venim, en quin idioma parlem i de qui vivim, el dia que aquest comportament polític faci que no ens visitin la majoria de catalans, després plorarem. Han d'haver-hi principis i no deixar-se manipular pel govern d'Espanya, Som sobirans? Podem tenir la llibertat de deixar expressar les idees o estem controlats i amb el cap baixat per Espanya? La veritat és que sento vergonya d'aquest govern.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte