Recollint els plantejaments del consell general no adscrit, Víctor Pintos, i de la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, el cap de Govern, Xavier Espot, va obrir ahir la porta a la possibilitat de modificar la Llei qualificada de transferències als comuns en la segona jornada del Debat d’orientació política.

En aquest sentit, Espot, que en la seva primera intervenció  ha “celebrat” el suport de Concòrdia i PS a les mesures per garantir un creixement sostenible i el dret a l’habitatge malgrat discrepar de “les formes” i “els tempos”, va recordar que des del 2013 fins a l’any 2023 les transferències que s’han enviat a les corporacions parroquials “s’han incrementat un 37% mentre que, en el mateix període, els ingressos del Govern ho han fet només en un 30%”, i tot això a més en un context “on els ingressos dels comuns s’han disparat per la construcció” i les despeses de l’Administració general, especialment en educació, salut i polítiques socials “tendeixen a l’expansió”.

Davant d’això, el líder de l’Executiu va considerar que  “l’anàlisi s’ha de començar a posar sobre la taula”, tot i precisar que seria convenient anar més enllà de “fer un simple canvi dels criteris de repartiment”. I en aquesta línia va advertir que “el que no es pot fer és limitar-nos a passar els mateixos recursos d’una parròquia a una altra”.

D’altra banda, i per tal d’afavorir la concertació social i que no hagi de ser el Govern qui decreti els increments salarials, Espot va reconèixer que és necessària també una modificació “en profunditat” tant de la Llei qualificada d’acció sindical i patronal com de la Llei de relacions laborals per tal que “la representació dels sindicats sigui una realitat en el si de les empreses” i es pugui facilitar d’aquesta manera la negociació col·lectiva.

I és que per Espot, que va recordar a patronal i sindicats que s’ha de tenir “la capacitat de cedir”, el fet que el Govern acabi intervenint fa que patronal i sindicats “no s’hagin de mullar o puguin fer propostes maximalistes”.


“El sento i em tremolen les cames perquè fa experiments”

“El sento i em tremolen les cames perquè el veig fent experiments i es pensa que governar és fer experiments”. Així de contundent es va mostrar el cap de Govern en una de les rèpliques al president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, a qui va retreure “haver deixat passar l’ocasió de presentar un projecte de govern alternatiu i que no sigui d’experiments”.

I és que ja des de la primera intervenció, el cap de Govern es va mostrar molt dur amb el líder de Concòrdia, de qui va lamentar una intervenció de “catastrofisme” i de donar una imatge del país “absolutament allunyada de la realitat”. Així, Espot va retreure a Escalé una primera intervenció que “confirma una tendència cada cop més acusada” en la defensa del “decreixement i un igualitarisme exacerbat o fins i tot el col·lectivisme”, i va arribar a acusar fins i tot la formació  “d’avançar el PS per l’esquerra i abraçar l’extrema esquerra”.

A la vegada va demanar “prudència” i no “estigmatitzar” col·lectius com els residents passius.


Els grups presenten fins a 24 propostes de resolució

El Debat d’orientació seguirà  avui amb la votació de les 24 propostes de resolució presentades pels diferents grups parlamentaris. Així des de Ciutadans Compromesos es van presentar tres propostes per instar el Govern a presentar les línies mestres del benestar digital, un projecte de llei sobre la indústria del cànnabis i un sistema de pràctiques en empreses per estudiants de primer any de batxillerat.

Des del grup demòcrata també es van presentar tres propostes per instar el Govern a coordinar la creació de l’agència tributària única, a presentar una nova llei de l’aigua i a seguir acompanyant el sector agrícola.

Per la seva part, el PS va plantejar la creació d’un registre dels estudiants que cursen estudis superiors fora el país, la gratuïtat d’una activitat extraescolar i que s’impulsi una resolució a l’ONU sobre els drets de les persones grans.

Des de Concòrdia es vol que el Govern publiqui la traducció al català de l’acord d’associació, que s’implementin les accions del Pla de salut mental, un pla estratègic per crear un parc tecnològic, una campanya sobre l’ús responsable de les pantalles, un pla per a les explotacions ramaderes, un pla estratègic per a l’ensenyament superior, la publicació dels estudis de càrrega parroquials i a fer un balanç de l’aplicació de les resolucions aprovades.

Andorra Endavant proposa la generalització del tercer pagador, una enquesta als professionals de la salut, que els inversors estrangers hagin de presentar un pla de negoci en crear una empresa i exempcions fiscals per als propietaris de pisos. Finalment, el conseller no adscrit proposa la creació d’un grup de treball per abordar la modificació de la Llei de transferències.