“Vull el Govern més ben preparat i més capacitat possible i m’és igual si els ministres són de Demòcrates, Liberals, d’Acció o independents, i també si han fet o no un bon resultat electoral”. Així ho va assegurar ahir el conseller general electe i cap de Govern en funcions, Xavier Espot, que va reivindicar poder tenir “certa llibertat” i un “marge de maniobra” per formar el seu Govern “defugint de quotes de partit”.
Espot, que va insistir que els reptes que té el país al davant requereixen les millors persones per poder afrontar-los, obria la porta que dins el futur executiu hi pogués haver algun ministre de Liberals d’Andorra, tal com la formació blava reclama en virtut dels pactes preelectorals. En aquesta línia, i malgrat que part de la militància demòcrata és favorable a no respectar el pacte davant els resultats electorals obtinguts per uns i altres, el cap de Govern en funcions, que es va mostrar partidari d’arribar a un “acord raonable” que “pugui satisfer” ambdues parts, va obrir també la porta que Liberals pogués acabar tenint representació parlamentària, ja sigui amb l’entrada del primer suplent de la territorial de la capital, Víctor Pintos, o del primer suplent de la territorial ordinenca, Marc Galabert, en funció dels nomenaments de ministres i secretaris d’Estat que es pugui fer.
Amb tot, Espot va deixar clar que la qüestió del futurible equip de Govern no se l’ha plantejat encara perquè les coses “s’han de fer pas a pas”. I en aquest sentit, va explicar que avui hi ha prevista una reunió de tots els consellers electes per començar a “perfilar” la sessió constitutiva i la tria de la Sindicatura, així com parlar de la futura presidència i presidència suplent del grup parlamentari, càrrecs tots ells que ja descarten les persones que els ocupin de la possibilitat de formar part del futur executiu.
Espot va aprofitar la seva intervenció al programa Parlem-ne de DiariTV per “negar” que hi hagués “cap tipus de pugna” entre Carles Enseñat i Conxita Marsol per ser síndic general, si bé va admetre que es tracta de les dues úniques persones dels consellers electes que han traslladat aquesta aspiració. En aquesta línia, el cap de Govern en funcions, que va assegurar que tant Marsol com Enseñat, a qui va definir com “dos molt bons candidats a síndic”, tenen clar que “l’interès personal va per darrere de l’interès general i de l’interès del projecte”. I per això es va mostrar convençut que en la reunió d’avui es podrà decidir quin dels dos s’acaba presentant per ocupar la sindicatura “amb consens” i que “no serà necessària cap votació”.
Pel que fa a la futura presidència del grup parlamentari, Espot, que va admetre que “tant Marsol com Enseñat si no són síndics són candidats per formar part de l’executiu però no com a premi de res, sinó per la seva vàlua”, tampoc va voler confirmar que el càrrec fos per al canillenc Jordi Jordana i va remarcar que dins el grup “hi ha quatre o cinc persones capacitades” per exercir de president del grup parlamentari.
El cap de Govern en funcions es va referir també a la “campanya bruta” i de “difamacions” portada a terme des d’algun mitjà català i l’aparició del “pamflet” Premsa Clandestina, una campanya que va considerar “trista” i “innecessària” i que buscava atacar la persona que encapçalava un projecte “que pot no agradar a determinats lobbies”. I va confirmar que s’èstà fent una valoració del “recorregut que podria tenir” per tal d’iniciar, si escau, accions judicials.
Reixach dona la cara
Precisament, en relació amb aquesta qüestió, ahir mateix el responsable de l’empresa editora del setmanari El Triangle i el digital La Valira, Jaume Reixach, que denunciava atacs informàtics als webs d’ambdós mitjans, feia públic un article en què assumia l’autoria dels continguts de Premsa Clandestina i explicava que l’empresa editora de El Triangle era qui n’havia pagat la impressió i la distribució.