Diari digital d'Andorra Bondia
La candidata d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal.
La candidata d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal.

Esther Vidal: “Volem crear una taula de treball amb hotelers, privats i Grandvalira”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Agrupament Encampadà

Porta divuit anys treballant al Comú encampadà i ara Esther Vidal s’ha decidit a liderar un projecte de parròquia que vol incloure diverses sensibilitats. La novetat de la candidatura, diu ella mateixa, és que no està marcada per una “direcció política piramidal”. Tot es parla i es decideix en assemblea. Amb aquest esperit, Agrupament Encampadà té com a objectiu principal “endreçar-ho tot una mica”.

Agrupament Encampadà és una alternativa nova. Què l’ha portat a encapçalar-la?
Mai m’he sentit identificada 100% amb un grup polític. Em va motivar el fet que Agrupament Encampadà és un conjunt de persones amb diferents sensibilitats polítiques i el debat que això genera crec que és més enriquidor. Amb més opinió i més diversitat les idees es cohesionen més.

Quines creu que són les qüestions prioritàries de la parròquia d’Encamp?
El tema que portem tots els partits és el del Prat Gran. En aquest cas el que nosaltres volem és adequar l’espai de 5.000 metres quadrats de la cessió obligatòria de Ca l’Areny i podem encabir tot el que tenim ara al Prat Gran. Després ens agradaria traslladar l’aparcament existent, el terreny de ca l’Antoni, on hi havia l’antic pàrquing internacional, que seria una inversió de lloguer, i poder habilitar allà zones esportives, camps de bàsquet, murs d’escalada, pista de vòlei, un gimnàs outdoor. Tot ben tancat perquè no hi pugui haver cap incident amb els infants ni amb ningú. 

No caldrien altres zones d’esbarjo?
Fins ara estava tot molt centralitzat. Amb altres parròquies potser no tenien el Prat Gran que nosaltres teníem, però tenen més espais verds disseminats. Potser, ja que això no és nostre i comprar-ho és molt car, seria hipotecar la parròquia durant molts anys. Sap greu, però potser sí que s’haurà de fer això. 

Altres propostes?
També ens interessa molt el que és la redistribució dels espais del complex esportiu d’Encamp perquè s’han anat fent espais a mesura de les necessitats però s’haurien d’endreçar, crear-ne de nous, com una sala de musculació nova, un fitness multifuncional, reformar l’espai de jovent, àrees d’animació, adequar una mica d’espai com a cafeteria perquè quan els pares van a esperar els nens puguin prendre alguna cosa, puguin fer els deures amb l’altre fill o fins i tot treballar mentre tenen el nen fent activitats. Volem invertir els recursos en manteniment d’espais públics, millorar la treta de neu, habilitar espais per a les mascotes, fer algun altre pipicà i incentivar el civisme entre els propietaris d’animals. 

I al Pas de la Casa?
També voldríem crear un espai per a la gent gran, que no en tenim cap actualment, i una altra zona tancada de jocs per als nens. Amb la situació climatològica del Pas és més adequat. Promourem les activitats intergeneracionals tant a Encamp com al Pas. Que els avis facin coses amb els nens de l’esplai o de l’àrea, panellets... Que hi pugui haver un vincle, integrant els avis en la vida social del poble. Volem embellir el nucli del Pas de la Casa i el d’Encamp. 

Penseu que l’actual govern del Comú ha estat molt immobilista? 
Crec que quan un partit entra a governar vol fer el millor per al poble i tenim les millors intencions. El que sí que s’ha vist és que els últims quatre anys, i en l’anterior mandat, a aquest hi ha hagut una immobilitat i els últims mesos de cada mandat és quan sorgeix l’activitat, edictes a últim moment, concursos a última hora. Tot explota ara.

Amb precipitació?
Abans de donar les coses per fetes s’haurien de tancar bé els contractes.

S’ha parlat molt de la dinamització econòmica i comercial de la parròquia. Per on s’hauria de començar?
Hauríem d’apostar per desestacionalitzar. Tant a l’estiu com a l’hivern tenim molta gent a les muntanyes i els hotels. Hauríem de mirar entre temporades poder propulsar d’alguna manera. Volem redefinir la travessa d’Encamp, agafar un dinamitzador perquè ajudi a tornar la il·lusió i aportar idees tant a Encamp com al Pas de la Casa per revitalitzar el comerç i el sector hoteler. També volem crear una taula de treball amb tots els hotelers juntament amb privats i Grandvalira per buscar la manera de col·laborar entre tots i retornar la vida a Encamp. Volem posar retolacions amb els noms dels pics, de les alçades. Endreçar-ho una mica tot. 

Per què un concurs internacional per gestionar l’estació?
Ha de ser internacional perquè ha d’estar obert a tothom. Si fos nacional ja sabem el que hi ha. Tindrem més opcions de veure altres projectes. L’important és delimitar bé la concessió i arribar a uns acords concrets i que se’n beneficiï el poble i l’empresa. Que sigui profitós per a tothom.

Hi ha hagut manca de transparència sobre això?
Manca de transparència no, però hi ha hagut uns acords de bones intencions i des del 2012 aquí no s’ha mogut un dit, potser sí que s’hauria de ficar fil a l’agulla. 

Què té la seva candidatura que no tenen les altres tres?
Tenim gent amb vinculacions polítiques antigues. Tenim més cohesió de grup perquè no estem marcats per una direcció política piramidal. Tots aportem i arribem a sinergies. Podem portar endavant el Comú, si no no ens hauríem presentat. No hi ha ningú que mani més que ningú. Les decisions es prenen en assemblea. Tot es parla i es decideix en equip, arribant al fons de cada qüestió. Som gent del poble que volem treballar per al poble. Les visions de les diferents persones fan una visió conjunta que és molt enriquidora. De les vivències de les diferents persones n’hem fet un projecte que és realista. Quan arribem al Comú ja veurem que és el que podrem fer. 

Com motivaran la participació de la gent?
Tindrem una app que permetrà fer fotodenúncies, queixes, suggeriments, aportacions per tenir un contacte directe amb la gent de la parròquia perquè això és la Casa Comuna, la casa de tots. 

Com li agradaria que fos la parròquia d’aquí a quatre anys?
M’imagino una parròquia participativa, inclusiva i eficient. I, sobretot, amb transparència.  

Esther Vidal: “Volem crear una taula de treball amb hotelers
privats i Grandvalira”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte