“No és cap secret que França ha treballat per l’èxit de les negociacions” de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, ni que creu que seria bo que Andorra “confirmi la seva identitat i el seu destí europeu associant-se amb la UE”, ha manifestat l’ambaixador de França a Andorra, Nicolas Eybalin, amb motiu de la recepció oferta per celebrar el 14 de juliol, la Festa Nacional francesa. I per tant, des de la República francesa s’estarà atent a l’evolució del debat al tomb de l’acord d’associació, i conseqüentment del referèndum, ja que d’aquests “en dependran la naturalesa i la qualitat de la relació que s’establirà per a les pròximes dècades entre Andorra, els seus veïns immediats, França i Espanya i els seus socis naturals, que són els altres 25 països europeus membres de la Unió”. Ara bé, ha deixat clar que la decisió correspon “només als andorrans”.
L’ambaixador gal venia de desgranar que si calgués convèncer els europeus de la “necessitat vital” d’unir-se caldria buscar-la en el context actual, on l’aliança de “l’enemic de sempre” és “improbable” i l’aliat sota determinades circumstàncies esdevé enemic, en què “tant l’un com l’altre només creuen en la llei del més fort” i viuen en un món “sense regles” on la guerra, sigui comercial o bèl·lica, es fa “perquè es pot, se’n tenen els mitjans i res ho impedeix”. “És perquè Europa unida és més forta, perquè d’aquesta manera pot resistir a les amenaces i xantatges” i tant l’un com l’altre voldrien que la UE no existís més. Ha recordat que França és una ferma defensora de la UE i que “advoca perquè cada país s’organitzi i actui de manera autònoma en l’escenari internacional per assegurar en comú la seguretat i influir en els afers mundials segons els seus interessos i valors”. En aquest sentit, Eybalin ha recordat que el manteniment del model d’organització institucional, que avui es tradueix en el coprincipat parlamentari, data de fa més de 700 anys, i això “no ha impedit les necessàries evolucions socials i polítiques de la modernitat”.
En declaracions posteriors, Eybalin ha defensat un tractat d’associació “és més sòlid que dependre de relacions bilaterals, que poden canviar en funció de l’evolució del món”.
Més enllà de la qüestió europea, el diplomàtic francès ha parlat del coneixement de la llengua francesa a Andorra i ha celebrat que la introducció d’assistents de llengua francesa en el sistema escolar andorrà hagi permès progressar. A més de qualificar de “bona idea” la possibilitat d’estendre aquesta figura també al sistema espanyol, ha assegurat que es continuarà cuidant les escoles franceses, “clau de volta de la presència francesa a Andorra, indispensable per a la preservació del vincle especial entre els nostres dos països”. I en aquest punt ha assenyalat l’èxit obtingut pels alumnes del sistema francès a l’hora de superar les proves equivalents del batxillerat. Així mateix, ha afirmat que es continuarà reforçant l’acció cultural de l’ambaixada.
Lluita del contraban
Preguntat per la premsa, Eybalin ha reconegut la preocupació pel contraban que es veu a la frontera francoandorrana, i malgrat expressar la satisfacció pels resultats obtinguts per les patrulles mixtes entre la gendarmeria i la policia andorrana, que ha permès arrestar diversos contrabandistes i confiscar molta mercaderia, “cal continuar actuant perquè el contraban segueix”.
Missatge compartit
Els representants de diferents institucions i formacions polítiques presents a la recepció han compartit el missatge de l’ambaixador, especialment pel que fa a l’associació amb la UE. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat que compartia “al 100%” les observacions d’Eybalin en el sentit que “no ens hem d’allunyar d’Europa, ens hi hem d’aproximar, perquè necessitem estar junts també per fer front a aquest context geopolític complicat”. A més, ha destacat, de les paraules del diplomàtic, que la decisió sobre l’associació amb Europa determinarà “la naturalesa i la qualitat de les relacions bilaterals entre França i Andorra els propers anys, i això ve a confirmar allò que hem dit moltes vegades, i és que aquells que es pensen que dir ‘no’ a l’acord suposarà el manteniment de l’statu quo s’equivoquen. A vegades cal canviar les coses perquè no canviï res”.
El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, hi ha coincidit: “ha estat bastant clar amb el tema de l’acord, la decisió pertany als andorrans, però depenent de la contesta les relacions no podran ser les mateixes”. Per Jordana, aquest és un “element a tenir en compte si volem ser part d’aquest concert europeu i avançar en aquesta relació a tots els nivells amb Europa, que és el que correspon”. Per la banda dels socialdemòcrates, la consellera general Susanna Vela també ha destacat que havia quedat “molt clar” el posicionament de França respecte de l’acord i que Eybalin encoratjava Andorra a apropar-se a la UE. “El missatge l’hem entès tots força bé”, ha sentenciat.
Finalment, per la banda dels opositors a l’acord, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha ressaltat, de les paraules del diplomàtic francès, que “cap Estat exterior forçarà Andorra a prendre cap decisió”, i ha recordat que la seva formació “sempre hem dit que una major proximitat amb Europa és necessària”, però que s’entén que aquest acord no és convenient per a Andorra, “però no per això deixarem de perseguir unes bones relacions amb França i amb la UE”.