Diari digital d'Andorra Bondia
Francesc Viaplana, alcaldable per ERC.
Francesc Viaplana, alcaldable per ERC.

Francesc Viaplana: "Quan hem discrepat amb Junts, ha quedat internament"


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: BonDia

Entrevista al parc del Cadí: Francesc Viaplana és home d'espais oberts, encara que ara batalli per tornar a ocupar un despatx, el d'alcalde. Defensa, mirant al voltant, aprofitar "aquest immillorable entorn" com motor de creixement.

Com als altres candidats: com veu els quatre anys vinents?
Són molt importants. Per un costat s'han de fer realitat, culminar, els projectes engegats: l'hospital, l'equipament residencial per a la gent gran, la construcció de l'edifici d'INEFC. I d'altres de nous: la reforma dels antics jutjats o l'espai escènic-musical municipal, o comarcal, per fer una programació cultural amb totes les qualitats necessàries. També l'habitatge és tema prioritari.

Tots concorden.
Cal tenir un parc públic d'habitatge que faci que tothom tingui garantit un sostre. Diferencio l'habitatge social d'una bossa d'habitatge assequible per aquelles persones que tenen dificultats per accedir-hi a preus de mercat, però tampoc no entren en els barems socials. I per al jovent.

Més.
Per viure a la Seu cal que tothom s'hi pugui guanyar la vida i hem de donar suport a l'empresa, en el sentit més ampli: el comerç, el sector primari també són empresa. Hem d'apostar per la formació, que hi hagi una mà d'obra qualificada, però també hem de tirar endavant amb el sector industrial, amb aquesta parcel·la de l'antic càmping Valira: cal sòl on les indústries puguin créixer i s'hi puguin establir de noves.

En particular algun sector?
Crec que som un lloc ideal per a les empreses de les noves tecnologies. Oferim un entorn immillorable, una gran qualitat de vida i bona connectivitat.

Què necessiten per tirar-ho endavant, i aquí entrem en l'aritmètica postelectoral?
Jo intento, o millor dit, no hi penso ara mateix en els pactes. Em presento per guanyar. A ERC funcionem fent que els pactes posteriors qui els acaba decidint i avalant són els militants. Personalment, a l'assemblea defenso el projecte per a la Seu i Castellciutat, però també és important que es defensi el dret a decidir del poble de Catalunya.

Com ha funcionat el tàndem ERC-Junts?
Jo crec que bé. Els resultats del 2019 van donar pràcticament un empat tècnic i vam crear la figura del vicealcalde, perquè ningú no se sentís en inferioritat i ens tractéssim de tu a tu. Hi ha coses a millorar, però no ha funcionat malament.

Doncs que hi ha a millorar?
De les coses bones que hem fet és que quan hi ha hagut discrepàncies, les hem sabut mantenir internament.

Cap cop de colze quan s'atansava la campanya?
Home, sempre es tensa tot una mica més. Però molta gent em deia "ara t'has de centrar en la campanya, oblida't de l'Ajuntament". Jo això no ho he sabut fer perquè sóc l'alcalde de la Seu i per les eleccions el món no s'atura, els veïns necessiten que solucionis temes i continuïs amb els reptes que tens. Mireu, fa poc que hem aconseguit el mundial de piragüisme per al 2027, una gran fita, i això no s'aconsegueix sol, hi ha molta feina al darrere.

Es reeditarà el pacte?
Ja he dit les premisses: no em tanco portes amb ningú. És cert que amb Junts ja ens coneixem, per a el bo i per al dolent. Però és important posar sobre la taula el projecte de govern.

Parla d'assoliments. Faci també autocrítica. Què ha faltat per fer?
Ens falta molt per fer! Han estat quatre anys complexos, amb pandèmia, amb crisi energètica, crisi de subministraments, inflació... Així i tot, no hem renunciat al que ens pertocava i crec que s'ha fet bona acció de govern. En què hem fallat? Potser no ens hem explicat prou bé. En el dia a dia vas tirant i caldria explicar-te més a la ciutadania.

Han aconseguit la bombolla de l'exterior?
Per part nostra, sí.

Esquerra.
Sí. Quan estàs amb altres responsabilitats, orgàniques, de partit, o al Parlament, et poses en debats amb qui és el teu soci de govern a la ciutat. No sé si m'explico.

...?
Nosaltres estem per la Seu i Castellciutat i pel Pirineu. Quan estàs en debats parlamentaris... doncs, vulguis que no, també parles d'altres coses.

El primer que faré si torno a ser alcalde:
Ens colla molt l'equipament per a la gent gran. Abans de finals d'any hem de tenir ja licitat el projecte. Així que és una prioritat per calendari i també, és clar, per la importància que té.

Hospital. Començant per la premsa, parlem més sobre si hi ha 'pelotasso' que de millores per a l'usuari.
No crec que sigui cap pelotasso: el pla urbanístic està aprovat des del 2002. Només hem reduït, en tot cas, la superfície que es podia destinar a comerç, obtenint més espai per a l'equipament. Per tant, dins de les possibilitats que hi havia, hem intentat reduir l'impacte. No hi ha hagut cap requalificació del terreny. Caldria autocrítica de tots els grups que hem passat per l'ajuntament, en tot cas, per no modificar-ho al seu moment. Ara ens arriscàvem a assumir una compensació de tres milions d'euros.

Que no quedi en la carcassa?
La intenció no és la carcassa, sinó el contingut. Amb el departament de Salut hem d'ampliar la cartera de serveis, sent un hospital comarcal de muntanya. També hi ha el conveni amb Andorra perquè el de Meritxell sigui el de referència. A banda de millores clares: l'aparcament millorarà. Sé que no és el contingut...

... però bé que ho patim ara.
Pacients i professionals. Tot es tradueix en una millora d'atenció a l'usuari.

Calen professionals: com pot incidir-hi l'Ajuntament?
En tot allò que hi ha al voltant. Que hi hagi una bona oferta d'oci, de cultura, que també ajuda a arrelar, a fer més atractiva la vida aquí. Després, està en mans del departament de Salut la millora de les condicions laborals i professionals del personal dels hospitals de muntanya. El veritable problema no és aquí sinó la mancança general de professionals, i per això són importants els estudis universitaris d'infermeria al Pirineu: facilita que arrelin els professionals. Per als metges, que hi hagi col·laboració amb altres centres, formació atractiva. Nosaltres podem fer que la ciutat sigui el més amable.

Infermeria ha estat una batalla que s'ha perdut?
No, no ho crec. Es va plantejar com un projecte de territori, de Pirineu, i és obvi que només en un lloc no és suficient: si la teoria s'ofereix a Tremp -i tampoc nosaltres teníem el lloc on ubicar-ho-, els anys de pràctiques, on realment arrelen els professionals, poden fer-ho aquí. Així que en cap cas ho considero una batalla perduda.

Lliga amb tenir lloc on viure.
El problema és que la política d'habitatge no és immediata. Hem aconseguit incrementar el parc públic d'habitatge: l'Ajuntament tenia dos pisos i ara estem per sobre de la dotzena. Necessitem molts més, però hem de buscar ser més eficients: cessions de privats, col·laboració amb l'Agència Catalana d'Habitatge, conveni amb Hàbitat 3. I ha ajudat el llegat de Joan Obiols, cal Pensament, amb què anirem gairebé a la trentena de pisos. Hem prioritzat, com no podia ser d'una altra manera, l'habitatge social, per aquells que estan en risc, i fa falta habitatge assequible. Per al jovent, per a qui no entra als barems socials, però ho té difícil per entrar al mercat lliure. Necessitem tots els fronts oberts, i entren les cessions de la Sareb.

Fa poc es va publicar una estadística de construcció del gremi dels constructors i a la Seu ha caigut en picat.
Proposem una bonificació del 90% de l'IBI per als propietaris que cedeixin el pis al parc públic per llogar-lo. És cert que costa, costa. Però també podem incidir en rehabilitar pisos on actualment no hi ha ningú.

X pisos en x temps?
L'experiència en altres municipis és que mai no en tens prou. Per tant, és una feina constant. No goso posar-hi una xifra. Ens en calen moltíssims, tants com puguem i al més ràpid possible. S'ha suggerit comprar directament, però aleshores hi dediques molts recursos i aconsegueixes pocs pisos. Hem de ser el màxim d'eficients amb els recursos que tenim.

Per què tants pisos tancats? Molts d'inversors d'Andorra, diu algú?
Hi ha moltes casuístiques. No sols d'andorrans que inverteixin, també de gent de pobles dels voltants per si venen per temporades, o per als fills... Els que em dol més són els dels bancs, perquè els hem pagat amb escreix.

Ciutat dormitori d'Andorra?
Doncs no. És obvi que Andorra és un pol de dinamisme econòmic, però la Seu ha de tenir prou múscul econòmic per oferir llocs de feina de qualitat i habitatge. Vull una ciutat viva. Tenim vincles de tota mena amb Andorra i volem la millor relació possible.

Transfronterers.
Que s'equiparin els seus drets amb els dels fronterers andorrans que baixen aquí. Per exemple, que quan cotitzen a la CASS, els seus familiars tinguin accés a la sanitat i els centres educatius. No és competència de l'Ajuntament, però podem fer força a través de la Generalitat i el Congrés per aconseguir una equiparació de drets que és molt important.

Em perdonarà, però si no han aconseguit ni incidir en el servei d'autobús...
Bé. Cert, cert. Tampoc no és competència nostra sinó d'Andorra i l'Estat espanyol, i costa, costa.

La regidoria de Treball Fronterer no hauria de tenir més contingut?
Sí. No n'hi ha prou amb un workshop sinó que hem d'obtenir aquesta equiparació de drets, i que a l'hora de fer tràmits per anar a treballar a Andorra, que no calgués pujar-hi sinó tenir una oficina aquí on fer-los. Però novament s'escapa de les nostres competències.

Aquesta delegació de la Generalitat...
Ajudarà, sí, sí. És bo per tenir aquesta interlocució i també per als catalans i transfronterers que són a Andorra.

Reactivació econòmica: com?
Tenim empreses i comerços que, per falta de relleu o de mà d'obra, no poden continuar. Hi ha d'haver una aposta per la formació. També, insisteixo, no tenim cap metre quadrat de sòl industrial. A empreses que volen créixer o instal·lar-s'hi no els podem oferir res. Per tant, cal desenvolupar aquest sector a l'antic càmping Valira. A banda, hem d'aprofitar aquest entorn immillorable com a motor econòmic: amb Camina Pirineus i INEFC sumats, hi ha camp per córrer per ser referent nacional i internacional.

Entre les empreses que volen créixer, la Cooperativa Cadí?
És sabut que està al mig de la Seu i no li permet ser tan eficient com podria. Però la pregunta és per a ells, és clar. La nostra obligació és fer aflorar aquest sòl industrial i les empreses ja...

Algú diu que fa anys la Seu era una tasseta de plata i ara ha empitjorat.
Hem d'anar alerta amb les comparacions. La societat ha canviat. Idealitzem el passat: hi havia altres problemes que s'han corregit. Però hi ha un problema d'incivisme. Hem augmentat els recursos per a la neteja, però uns pocs incívics generen una imatge que no ens agrada. Calen les campanyes: preocupa tant que el Consell municipal d'Infants va proposar una campanya de civisme. Però si no podem educar en civisme la població, el pas següent serà sancionar a qui embruta.

Finalment: per què votar la seva llista?
La senya de la nostra manera de fer, que és honesta, sincera, fugint de protagonismes i avantposant la Seu i Castellciutat per endavant. Ens agrada parlar amb la feina feta. La nostra manera de fer i la nostra manera de treballar potser la gent també ho valorarà.

Francesc
Viaplana
municipals
discrepàncies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte