Diari digital d'Andorra Bondia
Intercanvi d’impressions entre president i presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Pere López i Judith Salazar, ahir al Consell.
Intercanvi d’impressions entre president i presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Pere López i Judith Salazar, ahir al Consell.

Gest solidari unànime


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Tot i que l’impacte econòmic de la iniciativa “no és el que ha d’aportar la solució a la crisi”, el Partit Socialdemòcrata “entén que aquesta llei és un gest de solidaritat”. D’aquesta manera, la consellera general i presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, va argumentar el suport de la formació al projecte de llei de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electes i de lliure designació de les entitats públiques, un text que el ple del Consell General va aprovar ahir per assentiment.
Un sí socialdemòcrata que va fer aplaudir discretament la presidenta suplent del grup demòcrata, Mònica Bonell, i que va fer bufar alleujats el cap de Govern, Xavier Espot, i el titular de Finances, Eric Jover, que van intercanviar somriures de complicitat. I és que en la seva intervenció la parlamentària socialdemòcrata va fer evident que la llei es quedava curta i que podia anar força més enllà, un argument utilitzat també pel conseller general de Terceravia Joan Carles Camp, que malgrat donar-hi també suport va recordar que la retallada salarial  prevista “té una temporalitat”, el 31 desembre, i que el text “encomana i recomana” quan una llei “hauria de fer complir”.
La llei, que estableix els criteris que han de seguir els plans de racionalització econòmica i recursos humans que han d’impulsar els diferents organismes públics i que s’han de tenir presents ja en els comptes del 2021, estableix una retallada salarial per als càrrecs electes, aplicable des d’aquest mes de juny i fins al desembre vinent d’entre el 10% i el 20% a la vegada que, per als càrrecs de lliure designació, assessors i personal de relació especial, preveu, també per trams, una retallada salarial de la quantitat que sobrepassi els 4.000 euros. Així, si es perceben entre 4.000 i 5.000 euros s’aplicarà una disminució del 25%, entre els 5.000 i 6.000 la retallada serà del 30%, percentatge que s’elevarà al 35% per a aquells que cobrin entre 6.000 i 7.000 euros mensuals, mentre que a partir d’aquesta quantitat la rebaixa serà del 40%.
Des dels grups parlamentaris que donen suport a l’executiu, es va destacar el caràcter “solidari” i a la vegada “exemplificant”, malgrat ser conscients, com va puntualitzar el president suplent del grup liberal, Marc Magallon, que “la nostra aportació és un gra de sorra vist les magnituds” de l’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19.
Així mateix, i després de remarcar el fet que les retallades no afectaran el personal del SAAS, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, es va mostrar convençut que altres institucions, com el Consell Superior de la Justícia o el Tribunal Constitucional, actuaran de forma similar.

El text dels autònoms, gairebé enllestit

El projecte de llei específic per als treballadors per compte propi que està treballant el ministeri de Presidència, Economia i Empresa, està gairebé en-llestit, segons va avançar ahir el titular de la cartera, Jordi Gallardo, en el debat de la proposició de llei de modificació de la Llei de mesures urgents aprovada l’abril passat presentada pel PS amb la voluntat de millorar la situació dels autònoms.
En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va remarcar que el debat d’aquest text és un “episodi més” de com el Govern i la majoria que li dona suport ha encarat la crisi “rebutjant tot el que ve del PS”, va insistir que la qüestió dels autònoms “no està del tot resolta”. López va reiterar que la prestació equivalent al salari mínim prevista en la Llei de mesures urgents per als autònoms és “insuficient” tenint en compte que han de satisfer la cotització a la CASS, i va lamentar que no se’ls tracti com als assalariats a qui es garanteix el 60% del salari.
Des dels grups de la majoria es va retreure a López que no s’hagués plantejat la retirada d’un text que “arriba tard”, ja que algunes de les propostes es van recollir en la modificació de la llei que es va aprovar el 25 de maig. I se’l va acusar de voler forçar un “debat innecessari” amb la voluntat només d’atribuir-se la “paternitat de les mesures”.

Vistiplau als canvis en la Llei dels ajuts a l’estudi

El ple de la cambra va servir també per aprovar el projecte de llei de modificació de la Llei d’ajuts a l’estudi, un text que, a petició del PS, es va votar amb dues agrupacions d’articles separades, una per assentiment de tots els grups, i la segona amb el no dels socialdemòcrates, que van reiterar la seva oposició a la possibilitat que s’obre amb el nou redactat de traslladar la gestió dels ajuts del ministeri d’Educació al d’Afers Socials.
De fet, en aquest sentit van anar les sis reserves d’esmena, rebutjades per la majoria, presentades per la formació i defensades pel conseller general Carles Sánchez, que va assegurar que “traslladant tots els ajuts a Afers socials s’està creant una entitat d’atenció a la pobresa”, i va remarcar que  les beques “no són ajuts destinats a pal·liar la pobresa, ni a la integració i la cohesió social.”
Els socialdemòcrates sí van compartir la resta del projecte de llei, un text que, com va recordar la titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla,  amplia les casuístiques per sol·licitar els ajuts a la vegada que “fa els processos més àgils per al ciutadà”. Així, amb la modificació se suprimeix el requisit d’haver d’acreditar un període de residència de com a mínim tres anys per accedir als ajuts d’ensenyament superior així com també l’obligació de presentar una declaració que no es té una altra ajuda que sigui incompatible i la de fer una acceptació expressa per poder disposar-ne. Amb el text, es millora també la beca-salari, s’introdueix un ajut per a la matrícula per a estudiants de formació professional no superior, es clarifica la incompatibilitat entre l’ajut a la manutenció i la beca menjador i es preveu també una ajuda per fer front a les despeses de matrícula per a aquells alumnes d’educació especial que vagin a centres de fora el país. També es facilita la sol·licitud de les ajudes en línia i s’agilitza el tràmit per a aquelles demandes fora de termini.

gest
solidari
unànime

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte