Amb una sola representant al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, la CUP té a les mans ser decisiva en moltes qüestions i fer decantar la balança. Amb tot, Gisela Sellès puntualitza que a l’oposició són tres els grups. 

La CUP  volia entrar al CCAU. Potser ja no s’esperaven tenir les ‘claus del regne’, oi?
Mai no hi havíem tingut representació, tenint ara un conseller podem accedir a molta informació. Però és clar, no contemplàvem l’escenari actual. Tenim la clau? De tot o de res, finalment, perquè els acords poden venir per moltes bandes, fins i tot els quatre partits podem estar d’acord. De moment, a banda de la investidura de la presidenta poca cosa més, no hem hagut de decantar la balança. No hem estat tan decisius. 

De moment?
És que de moment no s’han abordat temes tan decisius, ha estat tot molt de funcionament del Consell Comarcal. Hi va haver el tema del taxi entre la Seu i Sort, tema amb el qual  l’oposició vam  estar d’acord i sí que vam sorprendre la presidenta, cert. 

Vist des de fora: es van rebel·lar en un tema ‘menor’,  es pot dir. 
Ja, però no es tractava de rebel·lar-se. Cadascú va arribar a la decisió per la seva banda. Ho vam comentar prèviament, però sense acordar-ho. 

Tindrem una legislatura tranquil·la o fa equilibris?
No he parlat amb els uns ni amb els altres. La CUP farà el que cregui que ha de fer com a CUP. No ens decantem cap a una banda ni una altra. Vam dir que ajudaríem en allò que fos possible, però sempre que compartim objectius. Avui en dia sembla que pensar diferent sigui estrany... no, cada partit pensa com pensa. 

Prioritats per a la CUP?
Estem al servei de la gent, del poble, intentarem que tot allò que es pugui municipalitzar, portar des del CCAU, es faci, i així ho demanarem. De moment, però, veiem que costa de fer els canvis, i al Consell Comarcal, no m’agrada dir-ho, hi calen. Veig una idea de continuisme en temes com aquest de municipalitzar. 

Parlem del SAD.
Per exemple. O es porta des del Consell Comarcal, i considerem que es pot fer, o votarem en contra de la decisió que es prengui. Ho he dit al ple. Tot allò que sigui serveis socials demanarem que es porti des del Consell. 

Ha vist ja els ‘famosos’ números, l’estudi  de costos que no ha sortit a la llum?
No, no, jo els he demanat, però no. Insisteixo: crec que el servei es pot portar des del CCAU, no hi ha un volum molt gran d’usuaris que ho impedeixi i s’hagi de derivar fora. Crec que és sostenible. Es pot fer. Amb voluntat. 

No és l’únic servei on reclamen gestió directa.  
Acaba de passar pel ple el tema dels menjadors escolars. Es va apujar la quota i hi vam votar en contra perquè creiem que és un pegat. Cal optimitzar recursos, fer millor gestió, i no haver d’apujar preus. 

És en temes de serveis socials, doncs, on es pot desequilibrar la governabilitat?
Nosaltres no hem fet cap pacte amb ningú. Farem de CUP, i en aquells temes que repercuteixin directament en la gent, on no veiem que sigui favorable a la gent, votarem en contra o si més no, ens abstindrem. També puntualitzo que som molt nous i ens hem de treballar molt els temes per no prendre decisions incorrectes. Ara bé, això ho tenim clar: allò que repercuteix en la gent directament, buscarem beneficiar-los. 

Amb els altres grups...
No és que quedem amb la resta de grups i pactem una oposició forta. Ens podem trobar uns minuts abans del ple i comentar-ho, però les posicions són individuals. No veig que vulguem anar a fer complicada aquesta legislatura. Però quan no estem d’acord ho diem. Ara bé, de moment hi ha una bona entesa amb l’equip de govern, a vegades no estàvem d’acord en un tema i se’ns ha explicat, fins i tot han acceptat alguna crítica. 

Va demanar un temps per fer-se amb el funcionament del CCAU. 
Sí, sí, i de moment hem anat avançant en temes de posar ordre intern per entrar ara en altres coses: habitatge per exemple, el SAD per fi... Ara bé, jo també soc del parer que si ens oposem a una cosa, hem de proposar solucions alternatives, no una negativa i prou, ja us espavilareu. 

Com a alcaldessa d’un poble petit, Cava, què ha de ser el CCAU?
Ara m’assabento de més coses, tens més informació. Penso que el que sí s’està fent és treballar per als pobles petits, que tenim moltes dificultats per arribar a tot. Per exemple, en informació sobre ajuts, o en tema de serveis socials, que el nostre Ajuntament -amb tres regidors i una secretària compartida- no pot portar-ho directament, i el Capau és de gran ajuda, o ens desbordaria. 

El transport és prioritari?
Comptem que tothom ha de tenir cotxe. Però el transport a la demanda el fem servir. Jo mateixa, no cal que siguis gran. Agradaria millorar-lo? Sí. Ara s’ha fet una enquesta sobre el transport a la demanda i al nostre municipi hem demanat un dia més de servei. Tenim dos i aniria bé que en tinguéssim un més. Però ja sabeu, és l’ou o la gallina? Primer la demanda o el servei? Entenc que primer hi ha d’haver la demanda, però no estaria de més treballar el servei. Ho van fent. 

Despoblament: com pot actuar el CCAU?
Altres consells comarcals han treballat el tema de l’habitatge: borses, per exemple, formes de fer passar l’habitatge buit a lloguer... Al meu municipi no n’hi ha, o molt poc. És un tema prioritari a la comarca, no sols a la Seu. Si parlem de despoblament, i evitar-ho, cal oferir habitatge. Un poble petit no pot oferir serveis com una botiga propera, així que, com a mínim, que proporcioni habitatge a un preu assequible. 

Un futur per a la comarca?
La comarca ha de treballar per mantenir la gent que hi viu, per vetllar perquè no hagi de marxar fora perquè l’educació o els serveis són mínims. Cal que la gent pugui arrelar. Cal vetllar pel jovent, però també pels ramaders, els agricultors que no tenen ramat o terres per conrear, o que estan agobiats per la burocràcia. Si no, què tindrem? No ens hem d’emmirallar en la Cerdanya.