Conferència d’alt nivell sobre el blanqueig de capitals i el crim organitzat la que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos de la capital de la mà de BPA.

Entre els ponents, el president de la Sala Penal de l’Audiència Nacional d’Espanya, Javier Gómez Bermúdez; el fiscal cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza; el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència, Baltasar Garzón, i el fiscal responsable de delictes econòmics del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Francisco Bañeres.


Una de les conclusions va ser la col·laboració d’Andorra en les investigacions fetes a Espanya i també els avenços fets en els darrers temps. D’aquesta manera, Bermúdez va assenyalar la tasca feta pel país darrerament, especialment els últims mesos, per aconseguir sortir de la llista grisa de l’OCDE. Va manifestar, però, que el país ja tenia una trajectòria en la lluita contra el blanqueig. També va expressar que al seu entendre aquest camí “reforça” el sistema financer i també pot ajudar a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Va trobar a faltar, però, que la llei d’intercanvi d’informació fiscal no parli de prevenció, entre altres aspectes.
Per la seva banda, Garzón va destacar que la cooperació entre Espanya i Andorra en la lluita contra el blanqueig ha estat una realitat des de fa temps. És per això que va afegir que la qüestió dels paradisos fiscals està de vegades plena de “tòpics” i va concloure que sovint molts països arrosseguen la rèmora d’aquest qualificatiu.


Garzón va apel·lar a la necessitat de col·laboració entre els estats per lluitar contra el blanqueig, i en aquest sentit va fer una crida a “superar tòpics i falses realitats i agilitar la cooperació” internacional.
Bañeres va assenyalar, de la seva banda, la col·laboració que han trobat les autoritats espanyoles en les andorranes i va posar com a exemple el cas Pallerols. També  va reflexionar en la seva ponència sobre les dificultats per lluitar contra aquest delicte, tant per les seves evidències com pels mecanismes que fan servir els infractors.
Finalment, Zaragoza també va posar en relleu la cooperació i va recordar la col·laboració que les autoritats del país veí han trobat en les del Principat i va recordar que lluitar contra el blanqueig és alhora combatre el crim organitzat. De fet, tots els ponents van coincidir també en aquest aspecte i en el finançament del terrorisme i de les organitzacions criminals.