Diari digital d'Andorra Bondia
64 empreses es beneficien de l’exoneració  de l’impost d'hidrocarburs.
64 empreses es beneficien de l’exoneració de l’impost d'hidrocarburs.

Govern ajudarà els empresaris si la taxa als carburants suposa un cost


Escrit per: 
M. S. C. / M. S. / Foto: Facundo Santana

La intenció del Govern d’aplicar una nova taxa als carburants va encendre les alarmes entre l’empresariat. Ara, l’Executiu ha intentat calmar el neguit de la patronal prenent el compromís d’adoptar mecanismes per evitar que l’impost suposi un sobrecost per als negocis. Així s’afirma en una carta adreçada a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) signada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre de Finances, Eric Jover.

En la carta s’indica que, tal com es va comunicar a la CEA en la reunió mantinguda el 26 de febrer passat, d’una banda “el Govern es compromet a fer el seguiment de l’impacte real de la taxa sobre els preus de venda al públic dels hidrocarburs”, i de l’altra, a “ajustar el sistema de compensació per no afectar la competitivitat de les empreses que representeu, tot i seguir incentivant la renovació de la flota de vehicles”.

El que no està sobre la taula, però, és l’ajornament de l’entrada en vigor de la nova taxa, com a mínim fins a la superació de la crisi econòmica associada a la pandèmia de coronavirus, tal  com pretenia la CEA. El Govern es limita a exposar que ha mirat de donar resposta a la preocupació de la patronal en relació amb l’impost introduint una gradualitat a l’hora d’implantar-lo (limitant l’augment de la càrrega impositiva per al 2021 en 10 euros per tona de diòxid de carboni per al carburant de locomoció i aplicant progressivament la taxa en el gasoil de calefacció durant sis anys a partir del 2022).

En la carta, l’Executiu aprofita per recordar a la patronal que el Reglament d’impostos especials preveu des de l’any 2009 una devolució parcial de l’impost per als transportistes professionals de mercaderies i persones, amb uns barems creixents en funció de l’eficiència energètica del motor seguint la classificació europea d’emissions de gasos. Així, remarca que aquestes devolucions suposen actualment uns 700.000 euros anuals per al sector del transport. 

Des de la CEA, la resposta es rep amb prudència. El vicepresident de l’entitat, Miquel Àngel Armengol, va remarcar ahir que “estem contents que ens hagin escoltat i que ho hàgim pogut debatre”, però tot i així “continuem pensant que no és el moment d’aplicar la taxa”. En relació amb el compromís del Govern de buscar solucions per pal·liar el seu impacte, si aquesta acaba suposant un sobrecost per als empresaris, va exposar que primer de tot caldrà veure si el nou impost comporta un increment de la despesa per als negocis. “Ara és una incògnita. Els importadors diuen que l’impacte en el preu dels hidrocarburs pot ser important i el  Govern diu que no n’hi haurà cap”, declara. En segon lloc, caldrà comprovar que les intencions expressades ara per l’Executiu s’acaben fent efectives. “Són paraules [les del Govern] que ens agrada sentir però hem de veure si es concreten”, afirma. 

El vicepresident de la CEA reitera que el problema és que la taxa als carburants es vulgui aplicar en un moment “molt complicat” per a les empreses del país. En aquest sentit exposa que els industrials ja tenen contractes firmats i no poden repercutir un eventual augment del preu dels hidrocarburs als clients. És per això que indica que la millor opció hauria estat esperar la superació de la crisi abans d’implantar el nou impost.

La carta, del 2 de març, va adreçada a la CEA, l’Associació d’Agents de Duana, l’Acoda, l’Associació de Gestors de residus, l’Associació d’Importadors de Begudes i Aliments, l’Associació d’Importadors de Mercaderies Industrials, l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants i l’Associació de Transport Públic de Viatgers.

64 empreses es beneficien  de l’exoneració  de l’impost
Fins a 64 empreses es van beneficiar l’any passat de l’exoneració parcial de l’impost d’hidrocarburs, segons va detallar el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover. I és que precisament ahir el consell de ministres va acordar les devolucions dels ingressos sobre els hidrocarburs amb motiu de la utilització de mitjans de transport corresponents al quart trimestre del 2020, unes devolucions que ascendeixen a 137.483,53 euros. Cal recordar que la Llei d’impostos especials i el reglament d’aplicació de la mateixa ja preveuen que els mitjans de transport industrials de certes categories poden demanar la devolució parcial de l’impost que taxa els hidrocarburs. Així, als vehicles de categoria Euro 6 se’ls retornen 0,14 euros per litre consumit, 0,12 euros a la categoria Euro 5 i 0,10 euros per als Euro 4.

Govern
empresaris
taxa
carburants
cost

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte