El que havia de ser un pacte d’Estat per abordar la sostenibilitat del sistema de pensions acabarà esdevenint un “pacte nacional” per al mateix objectiu. I és que l’executiu vol un consens “el més ampli possible” per afrontar aquesta qüestió i al marge dels partits polítics, amb qui ja hi ha hagut “contactes informals”, es vol comptar també amb els agents econòmics i socials.
Així ho va confirmar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que ja ha mantingut les primeres trobades “informals” amb alguns dels agents que es vol que siguin presents en “la taula de treball o comissió” que haurà d’abordar tota una sèrie de mesures que permetin garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. 
En aquesta línia, el ministre, que no va voler donar massa detalls perquè “encara falten algunes reunions”, sí que va deixar clara la voluntat de l’executiu que aquesta comissió que es creï abordi la qüestió “sense un guió preestablert” ni “solucions marcades”. Així, la idea és que s’analitzi la situació actual, a partir del darrer estudi actuarial, i que d’una manera conjunta es treballi sobre les diferents mesures que es puguin posar damunt la taula i que es determini aquelles que “cal activar, amb quina intensitat i amb quin calendari”.
Tot aquest treball que es pugui desenvolupar acabarà comportant una modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i en aquest sentit, el ministre va posar de manifest la voluntat de l’executiu de poder “agilitzar el procés” amb la idea que l’eventual modificació legislativa “no estigui lligada a processos electorals”.
Amb relació a les mesures per analitzar, el ministre, que va insistir que es vol encarar aquesta comissió “sense idees preconcebudes”, va admetre que la d’apujar les cotitzacions serà sobre la taula si bé va incidir que també hi haurà “altres palanques” que caldrà analitzar.
De moment, la proposta de l’executiu ha estat “molt ben rebuda” pels sindicats de l’Administració, amb els representants dels quals es va reunir Jover dilluns passat. En aquesta línia, el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, que va confirmar que les organitzacions sindicals comptaran amb tres representants en aquesta comissió, va “celebrar” que se’ls tingui en compte per participar en una iniciativa on “tothom podrà dir la seva i fer les propostes que consideri oportunes en les mateixes condicions”. Anguita, que va deixar clar que “de no ser així, no tindrem problema en aixecar-nos de la taula”, va avançar que des dels sindicats es vetllarà perquè les mesures que es puguin acordar, siguin les que siguin, “no vagin sempre a sancionar els afiliats”.