“És un Govern ponderat, que assoleix un equilibri prou raonable entre el component polític i el component més tècnic i que està dimensionat d’acord amb la importància i la transcendència dels reptes que tenim plantejats”. D’aquesta manera ha valorat avui el cap de Govern, Xavier Espot, el nou executiu, un Govern que, ha remarcat, finalment estarà composat per onze ministres, de manera que no “esgotarem el nombre màxim permès per la llei a diferència d’altres legislatures”, i on la cartera d’Afers Socials, la darrera que quedava per definir, l’assumirà Trini Marín, també responsable de Funció Pública.

Així, tal com ha exposat Espot en la compareixença posterior al seu jurament i com s’havia anunciat, la número dos del Govern serà Conxita Marsol, que encapçalarà el ministeri de Presidència, Economia, Treball i Empresa; Ladislau Baró es farà càrrec de Relacions Institucionals, Educació i Universitats; Jordi Torres repetirà al capdavant de Turisme i afegirà també les competències de Comerç, “honorant així el compromís assumit en campanya electoral d’unificar els dos departaments en un sol ministeri”; mentre que Ramon Lladós ocuparà la cartera de Finances. Imma Tor assumirà Afers Exteriors; Ester Molné el ministeri de Justícia i Interior; Raül Ferré es farà càrrec de Territori i Urbanisme i, com s’ha apuntat, Trini Marín encapçalarà el ministeri d’Afers Socials i Funció Pública. La fins ara secretària d’Estat, Helena Mas, liderarà Salut; Guillem Casal agafarà la cartera de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, a la vegada que exercirà com a “ministre portaveu”; i la fins la legislatura passada presidenta suplent del grup demòcrata, Mònica Bonell, serà la nova titular de Cultura, Joventut i Esports. 
El cap de Govern, que va confirmar el manteniment d’Ester Fenoll com a secretària general del Govern, Sílvia Calvó com a cap de Gabinet, on s’integrarà també la fins ara titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i Maria Marina com a cap de Protocol, va recordar també les tres secretàries d’Estat que dependran directament d’ell mateix, i els titulars de les quals seran presents en les deliberacions del consell de ministres, com són Relacions amb la Unió Europea, que ocuparà Landry Riba, Transició Energètica, Transports i Mobilitat, que ostentarà David Forné, i Transformació Digital i Telecomunicacions, de la qual se’n farà càrrec Marc Rossell. Del cap de Govern dependrà també una quarta secretaria d’Estat, Igualtat i Participació Ciutadana, el titular de la qual encara està per definir, si bé en aquest cas no formarà part del consell de ministres.

Precisament, i en relació amb les crítiques de les associacions de dones pel fet que no hi hagi un ministeri d’Igualtat, Espot ha defensat que amb la creació d’una secretaria d’Estat específica per a aquesta temàtica, tal com es va comprometre durant la campanya electoral, se li dona “més força i rellevància” que no pas si quedés “diluït” en un ministeri en què el responsable ho hauria de “compaginar” amb altres qüestions. 

Així mateix, Espot ha destacat el rol “estratègic” que han de jugar les tres secretaries d’Estat de cara al tram final de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, on “el principal escull seran el manteniment dels monopolis”, i ha remarcat el “valor afegit” que poden aportar Calvó i Ubach, com a membres del gabinet del cap de Govern. Un cop assolit “el millor acord possible” amb la UE “hi haurà d’haver un replantejament” d’aquestes secretaries, ha admès Espot.

D’altra banda, i interpel·lat sobre si el fet de comptar amb onze ministeris i no amb dotze era per l’absència de cap membre d’Acció al Govern i si per aquest motiu la cartera d’Afers Socials l’assumia finalment Marín, Espot ha assegurat que no hi ha cap vinculació entre les dues qüestions i ha apel·lat a la visió conjunta del Govern, on hi ha d’haver “coherència” i “un repartiment de càrrega” equilibrat entre els diferents ministeris. I en aquest sentit, ha defensat que el fet d’haver “pivotat” competències que aquesta passada legislatura anaven amb Afers Socials, com Joventut, que passa a Cultura i Esports, o les qüestions d’igualtat i participació ciutadana i de transformació digital que passen a una secretaria d’Estat, fa que compaginar Afers Socials i Funció Pública sigui “una tasca assumible”.

El cap de Govern ha volgut deixar clar també que el fet que Educació comparteixi ministeri amb Relacions Institucionals no ha d’influir per res que el primer “no segueixi amb els objectius vigents”, i ha avançat que no veuria amb mals ulls la creació d’una secretaria d’Estat d’Educació, si bé aquest és un aspecte que haurà de decidir el nou ministre. 

Precisament, Espot ha defensat que Baró “creu que pot fer una bona feina” a Educació, una cartera que ja va assumir anteriorment i a més el seu “coneixement profund” de les institucions del país pot ser clau en un mandat en què s’ha de jubilar el copríncep episcopal, en què han de canviar els dos representants dels coprínceps o en el qual hi ha “molts reptes” en l’àmbit competencial amb els comuns. “Ve per encarregar-se de tot això, no de la successió del copríncep episcopal”, ha sentenciat el cap de Govern, que ha destacat que Baró també haurà de “reforçar” les relacions amb els grups parlamentaris.

També responent a una pregunta dels mitjans de comunicació, Espot ha argumentat la decisió de situar com a ministre portaveu el titular de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, una decisió “que tenia presa de fa temps”, ja que es tracta d’una persona “de la meva confiança” i que per la seva tasca com a cap de Gabinet els darrers quatre anys té un coneixement “complet” de totes les temàtiques que s’han tractat al gabinet ministerial.

Trobada amb Vives
Un cop pres possessió del càrrec de cap de Govern amb el jurament de la Constitució, i anunciat el seu equip ministerial, el cap de Govern s'ha desplaçat fins al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell per mantenir la primera reunió amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, amb qui ha comentat les prioritats del nou mandat així com els reptes que ha d’encarar el país.

Canvis al Consell General
El nomenament de l’equip ministerial comportarà també canvis al Consell General, on els parlamentaris que han estat nomenats ministres, i el mateix cap de Govern, deixaran el seu escó. Així, l’ordinenca Gemma Riba, número sis de la llista nacional demòcrata, i Manel Linares, el número vuit, entraran a la cambra per Espot i Ferré, mentre que Pere Marsenyach, primer suplent a la territorial taronja a Encamp, Meritxell Alcobé, primera suplent a Canillo, i Salomó Benlluch, primer suplent a Escaldes-Engordany, rellevaran Jordi Torres, Guillem Casal i Trini Marín. El nomenament de Conxita Marsol comportarà que accedeixi també al parlament el liberal Víctor Pintos, primer suplent de la territorial de la capital, que quedarà, com ja va anunciar, com a conseller general no adscrit.