Li van dir una, deu i quaranta vegades. “Dimissió”. Aquest va ser el càntic dedicat al Govern demòcrata més entonat durant la jornada d’ahir. Les accions de protesta van començar a les 9.30 a la duana de Sant Julià de Lòria, on els manifestants van provocar talls puntuals de circulació i van signar el document que s’adjuntarà a les ILP. Allà, els participants en l’acció ja van denunciar les pressions que han rebut sobretot els empleats de l’Administració general per part dels directors i van cridar amb força “som funcionaris, no terroristes”.

La participació va anar creixent i, al migdia, davant de l’edifici administratiu del Govern els xiulets i els tambors van ressonar amb força. A les pancartes s’hi podien llegir lemes com Si l’educació és cara proveu amb la ignorància, Prou abusos, no som uns il·lusos o No volem un iPad! i, com no pot ser d’una altra manera, també es va desplegar la pancarta Víctimes de la mala gestió política, tot un clàssic en les lluites laborals de la funció pública. El punt més àlgid va arribar a la plaça del Consell General, on els manifestants es van concentrar per saludar consellers i membres de l’executiu que sortien de la sessió programada per ahir. “Govern mentider”, “vergonya” i “no tenim por” van ser les advertències dels concentrats als que encara havien de sortir. Tot això va precedir una estrident xiulada al cap de Govern, Antoni Martí, que va abandonar l’edifici acompanyat d’alguns ministres. Els treballadors de l’Administració general van criticar les retallades a les quals han estat sotmesos, la manca de negociació de la reforma de la Llei de la funció pública i també van reivindicar millores per al sector privat (la fi de l’acomiadament lliure, uns salaris dignes, legislar sobre el preu del lloguer, i mesures per acabar amb la discriminació de gènere i per a la conciliació). A més, la presidenta de la Unió Sindical de Treballadors del Comú d’Escaldes-Engordany (Ustcee), Aurora Baena, va remarcar que el text “erosiona el concepte de servei públic”, tenint en compte que és la garantia dels drets dels ciutadans. Al mateix temps va alertar que la llei “servirà de model a les properes reformes de les ordinacions comunals”. Per la seva banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va reiterar la demanda de dimissió. “Ja hem començat la recollida de signatures. Ja no ens para ningú”, va dir i va afegir que ahir va quedar palès que “és la funció pública que diu prou al senyor Toni Martí”. Va retreure el tarannà despòtic de l’executiu i va advertir els ministres que són funcionaris “que ocupen places de ministre i que sembla que no sàpiguen que acabes tornant a la casella de sortida”.  
A la tarda, els funcionaris van recórrer el centre de la capital. Gent des dels balcons fent fotos, vianants somrient mentre exclamaven: “una manifestació a Andorra!”, i Jaume Bartumeu (SDP) mirant-s’ho des del balcó. “Avui hem escrit una pàgina històrica del nostre país”. Aquest era el convenciment.

 

El PS demana denunciar el decret de serveis mínims per invasió de competències

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) consideren que el decret dels serveis mínims per a la vaga de funcionaris suposa una invasió de competències per part de l’executiu sobre el Consell General. Per això, han tramitat una carta a Sindicatura en què exposen la situació i demanen al síndic general que prengui les mesures escaients per solucionar-la. 

En l’escrit, el PS posa en relleu que el decret, “envaeix competències legislatives, i crea disposicions que el Govern no pot adoptar i que corresponen al Consell General”. Així, es recorda que defineix l’establiment dels serveis mínims sense emparar-se en cap norma legal i es remarca  que la Constitució disposa que “la llei regularà les condicions d’exercici d’aquest dret [el de vaga] per garantir el funcionament dels serveis essencials de la comunitat”. Des del PS s’apunta que “a data d’avui, el Consell General no ha establert cap norma que reguli el dret de vaga”. Per tant, queda palesa la invasió de competències per part del poder executiu sobre el poder legislatiu i “correspon a la Sindicatura, com a màxim responsable del Consell General,  endegar les actuacions escaients perquè es posi remei a la dita situació”. El PS va demanar l’anàlisi urgent de la qüestió. 

La formació indica que el decret és abusiu ja que “hi ha molts funcionaris treballant que ho fan obligats” i van afegir que no van anar a treballar voluntàriament sinó a “cop de decret”. El conseller general socialdemòcrata Pere López va avisat durant la sessió del Cosell General d’ahir que “haurem de veure si respecta la Constitució”, tot recordant que el decret ha considerat essencials tots els departaments de Govern. “No sé si, per exemple, el de comptabilitat ho és. Com a mínim, és discutible”, va destacar López.