Diari digital d'Andorra Bondia
Projecció de com serà el centre de recerca en immunologia que Grifols vol instal·lar a Ordino.
Projecció de com serà el centre de recerca en immunologia que Grifols vol instal·lar a Ordino.

Grifols veurà la llum, sí o sí


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot,  assegura que el centre de recerca en immunologia que Grifols vol obrir a Ordino es durà a terme, malgrat les veus crítiques que ha aplegat la plataforma ciutadana impulsada pel conseller de Comú i empresari Enric Dolsa. “Poden fer tantes crítiques com vulguin: en resposta a totes i cadascuna de les crítiques, hi ha un argument sòlid, un argument fonamentat, per rebatre-les”, ha afirmat Espot que, tant per als dubtes en matèria científica i de seguretat com sobre els aspectes jurídics i legals que van sorgir durant la reunió de la setmana passada, va oferir contraarguments. En aquest sentit, el cap de l’executiu ha destacat l’eliminació del pacte de socis de la clàusula que obligava el Govern a recomprar la societat si alguna cosa no anava bé, feta efectiva el mes de juliol passat quan l’acord va ser elevat a escriptura pública, i la voluntat de signar pròximament el Conveni d’Oviedo, així com d’aprovar una llei pròpia que reguli la recerca i la biomedicina.

En declaracions fetes a Meritxell, Xavier Espot ha defensat la necessitat que Andorra diversifiqui la seva economia. Així, ha apuntat que una de les lliçons que s’extreuen de la pandèmia “és que Andorra necessita diversificar la seva economia. Això no vol dir desmerèixer o deixar de banda els sectors tradicionals, però hem de ser conscients que només amb els nostres sectors econòmics tradicionals no podem créixer econòmicament ni, de retruc, socialment al ritme que ho voldríem”. Espot encara ha afegit: “el Govern sempre ha dit que no vol diversificar de qualsevol manera, sinó que vol diversificar bé. Per tant, volem diversificar a partir de sectors que estiguin alineats amb els valors que defensem, els valors de la transició energètica i de la lluita contra el canvi climàtic, amb el valor de la solidaritat”.

Per al cap de Govern no hi ha cap dubte que el projecte de Grifols d’obertura d’un centre de recerca en immunologia “s’alinea” amb aquests principis que reivindica el Govern: “aquest projecte s’emmarca en la voluntat de diversificar amb sectors que siguin punters, amb sectors que creïn valor afegit i que atreguin treballadors qualificats al país”. És per això que proclama que el Govern “defensa a capa i espasa aquest projecte que sens dubte és un bon projecte per a Andorra”. 

Bo per a la humanitat
Respecte als diversos arguments esgrimits per la plataforma crítica amb el projecte, Espot ha declarat que el Govern està disposat a donar tots els complements d’informació necessaris, però que en cap cas no desvirtuen un projecte que també “serà bo fora de les nostres fronteres, i és que si mai a Ordino es fa algun descobriment respecte a alguna malaltia greu, això tindrà un impacte positiu per al conjunt de la humanitat”. Pel que fa al tracte preferencial a l’hora de tenir accés als resultats de la recerca i de poder comprar els productes que se’n derivin, Espot s'ha mostrat sorprès que hi hagi qui ho critiqui i ha recordat que “això és un dret que tenim, no una obligació”.

L’adaptació del marc legal feta fins ara, mitjançant la modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Logtu) i del Codi de l’Administració, així com l’aprovació per part del Consell General de la cessió del terreny, ha servit perquè la clàusula de recompra fos eliminada del pacte de socis. “Però no hem arribat al final del camí”, ha matisat Espot: “hi ha dos aspectes que són essencials i que estaran en vigor quan entri en funcionament el centre de recerca en immunologia. Es tracta, d’una banda, de la signatura i ratificació del Conveni d’Oviedo relatiu als drets humans i a la biomedicina i, de l’altra, de l’aprovació d’una llei pròpia de recerca i biomedicina”. És aquesta llei que haurà d’establir, entre altres, els mecanismes de seguretat i control per als centres de recerca. El Govern es dona ara dos anys, és a dir, el temps que trigarà Grifols a construir el centre, per acabar de tancar el marc legal i normatiu necessari.

Grífols
veurà
llum
sí o sí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte