El nou cònsol estén la mà a la minoria però engegarà una avaluació del clima laboral al Comú.

Sant Julià s'ha convertit avui en el primer Comú governat directament per Concòrdia, ni que sigui a través de Desperta Laurèdia, la marca amb què concorria a Sant Julià. I el nou cònsol, Cerni Cairat, ha començat a exercir un càrrec al qual, assegura, “sabia que arribaríem quan vam començar aquest camí”. És a dir, fa quatre anys quan van donar la campanada i es van colar al Comú amb el 41% dels vots. El camí va culminar el 17D, quan van aconseguir la majoria. Ara toca el més difícil, que és manar sense deixar d’estar a l’altura de l’oposició rigorosa, compromesa i –quan ha calgut– generosa que ha exercit durant el mandat que avui acabava.

Les prioritats les té Cairat clares: d’una banda, i de portes endins, l’avaluació del clima laboral “per tornar a motivar el personal i fer-lo partícip de les decisions que prendrem els pròxims quatre anys”, en el que va ser un dels aspectes més controvertits de la campanya. De l’altra, donar resposta als “reptes més importants de la nostra generació”, que no són altres que la demanda d’habitatge a preu assequible, la pèrdua del sentiment d’arrelament, la desafecció política i la millora de l’entorn urbà a través de noves infraestructures, “tant les que depenen del Comú com les que depenen del Govern”. Una clara al·lusió al vial, reivindicació que amb tota seguretat Desperta Laurèdia farà sentir al Consell.

El nou Centre cultural, cridat a convertir-se en “eix de la comunitat i de la parròquia”, i el creixement de les institucions educatives “des del model de la presencialitat, la recerca i l’emprenedoria”, són les altres dues prioritats amb què Cairat estrena mandat. Per sortir-se’n, ha demanat al nou equip comunal de mantenir “l’entusiasme, el grau de compromís i la capacitat d’escolta dins i fora del Comú, perquè no podem perdre el pols del dia a dia”.

Cairat ha promès una gestió “a l’altura de Laurèdia, amb humilitat, moderació i reflexió, i sota els criteris de bon govern, escolta activa i eficiència pressupostària”, i ha estès la mà a la minoria: “Un dels deures més importants dels servidors públics és fer honor a la veritat, i per això us reconeixem els esforços i els èxits assolits en aquest mandat. Com va dir el senyor Majoral en la seva presa de possessió, fa quatre anys, més enllà de les nostres posicions hem de superar la discòrdia perquè som un sol poble. No hi puc estar més d’acord. Vosaltres també sou representants del poble i tenim l’obligació de governar per a tots”.

Per la seva banda, Majoral ha refermat la intenció de continuar els quatre anys de mandat al capdavant de la minoria, perquè “els lauredians m’han situat a l’oposició i faré honor al compromís que vaig adquirir quan vaig presentar-me a la llista electoral, que és seguir fins al final si la salut m’acompanya”. No ha pogut evitar un ràpid balanç als quatre anys de gestió: “Em quedo amb la molta i molt bona feina feta, i permeteu-me que ho digui així: marxem per la porta gran, hem fet els deures i com a corporació hem sigut sempre un exemple de transparència”. També ell ha ofert consens a la nova majoria: “El poble ha parlat i el que ens toca ara és fer el que ens ha manat: una oposició constructiva, intentant que es duguin a bon port projectes importantíssims per al futur de Sant Julià que hem engegat aquest mandat, des dels pisos socials i la residència universitària i el nou Centre Cultural. La nostra tasca aquests quatre anys serà fiscalitzar, sumar, aportar i explicar”.

Majoral s'ha permès, per acabar, una anàlisi més profunda de la derrota del 17D, que ha atribuït a la deserció d’UL a les generals de l’abril, al pacte amb DA, “que no ha agradat a gent de les nostres files i tampoc a gent de Demòcrates”, i a la tendència “nacional” al canvi que diu detectar en l’electorat.

Deu “bons andorrans” que prometen i dos que juren
El moment més simbòlic de la presa de possessió ha arribat una vegada consumades les votacions dels nous càrrecs: no hi ha hagut sorpresa, és clar, i han resultat elegits Cerni Cairat (cònsol major), Sofia Cortesao (cònsol menor), Teresa Areny (consellera menor), Joan Malea (conseller menor) i Eva Ramos (capità mustafà). Ha estat aleshores quan Majoral li ha entregat a Cairat les medalles dels cònsols i les claus del Comú, materialitzant així el traspàs de poders. Pel que fa a la cerimònia, aquest ritual que s’inicia amb la pregunta “Vos, que heu estat escollit per al càrrec de... jureu o prometeu complir i fer complir la Constitució del Principat?”, i que conclou amb el consabut “Si així feu, bon andorrà sereu”, deu dels dotze membres de l’equip comunal han promès que sí. Tan sols l'han jurat Majoral i Mireia Codina.