Diari digital d'Andorra Bondia

Hollande derrota Sarkozy i esdevé nou president de França i nou copríncep


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: F. D.

El socialista François Hollande va fer bons els pronòstics i es va imposar a Nicolas Sarkozy en la segona volta dels comicis presidencials francesos amb un 51,90% dels vots davant el 48,10% –segons les estimacions que hi havia al tancament de l’edició– aconseguit per Sarkozy, que d’aquesta manera cedeix a Hollande la presidència de la República de França i, de retruc, el coprincipat d’Andorra.

De fet, i quan encara no feia una hora que s’havien fet públiques les estimacions dels resultats, Sarkozy ja va comparèixer per reconèixer la derrota contra el socialista i insinuar que abandonava la política activa.
En un discurs davant de la militància de la UMP a París, Sarkozy va assegurar que pretén esdevenir “un francès més entre els francesos”, i va assumir “tota la responsabilitat per la derrota” contra François Hollande, a qui va desitjar “sort”.
Així mateix, el president sortint va demanar respecte pel seu adversari i nou líder francès, amb qui va dir que havia parlat per telèfon poc després del tancament dels col·legis electorals. “França té un nou president de la República, és una decisió democràtica, republicana”, va destacar  Sarkozy, que va afegir que “François Hollande és el nou president de França i s’ha de respectar”.
Per la seva part, Hollande va agrair, des de Tulle abans d’agafar un vol cap a París, on l’esperaven milers de militants simpatitzants socialistes a la plaça de la Bastilla, la confiança dipositada pels francesos per fer-lo president de la República, i va assegurar que “el canvi que us proposo comença ara”.
Així mateix, el guanyador dels comicis, que torna els socialistes a l’Elisi després de disset anys, va fer una crida a la unitat dels francesos, i va assegurar que “mantindrem el nostre Estat del benestar”.
És la segona vegada en la cinquena república francesa que el president perd una reelecció. Valéry Giscard d’Estaing va perdre abans de fer dues legislatures en el càrrec, també contra el socialista François Mitterand.

Jornada tranquil·la
La jornada electoral va transcórrer sense incidències remarcables. L’aspirant socialista a l’Elisi va votar poc després de les deu del matí a Tulle, al departament de la Corrèze, acompanyat de la seva companya, la periodista Valérie Treiweiler. I l’encara president i candidat de la UMP a la reelecció va votar a tres quarts de dotze a l’escola Jean-de-la-Fontaine, al districte XVI de París, acompanyat també de la seva dona, Carla Bruni. La participació a les dotze del migdia era del 30,66%, més de dos punts que el 28,29% de la primera volta, però tres per sota del 34% de les presidencials del 2007, mentre que a les cinc de la tarda ja va pujar fins al 71,96%, només tres punts per sota del 2007.

Andorra, amb Sarkozy
Igual que ja va passar en la primera volta ara fa quinze dies, l’encara president i copríncep va rebre el suport majoritari entre els residents francesos que van votar al Principat. I és que dels 1.324 electors que van exercir el seu dret a vot, 852 (67%) van donar suport a Sarkozy davant els 419 (33%) que van votar Hollande. Del total de sufragis, 53 van ser declarats nuls i 1.271, vàlids. 
A Andorra la Vella van votar un total de 883 persones dels 1.677 electors que ho podien fer. El suport majoritari va ser per al conservador Nicolas Sarkozy amb 556 vots, que representen el 65,64%, mentre que el socialista François Hollande en va obtenir 291, és a dir, un 34,35%, capgirant així la tendència a França. Del total de vots emesos, 36 van ser nuls i, finalment, els vàlids van ser 847.
Pel que fa als votants del Pas de la Casa, van exercir el seu dret 441 persones, que també van donar un suport majoritari a l’actual president. Dels 441, la majoria van ser per al conservador, amb 296 vots, que representen el 67,1%, 128 més per a François Hollande, que representa el 29%, i la resta vots nuls.
A Andorra la participació global es va situar en el 49,4%, quatre punts més que la participació registrada en la primera volta dels comicis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte